Bizimköy engelleri kaldırıyor

Bizimköy engelleri kaldırıyor -Kocaelide engellilere istihdam alanı yaratmak için kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, ekonomiye yılda 1,5 milyon avro katkı sağlıyor -Merkezin Müdürü Bayraktar: Diktiğimiz ürünlerin


KOCAELİ (A.A) - Şengül Oymak - Engellilere istihdam alanı yaratmak için, Avrupa Birliği (AB) fonları ve İŞKURun desteğiyle Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bünyesinde 2006 yılında kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezinde istihdam edilen engelliler, gerçekleştirdikleri ihracatla ülke ekonomisine yılda 1,5 milyon avro katkı sağlıyor.
     Akmeşe bölgesinde kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezinin Müdürü Hüsnü Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu merkezle engellilerin, sosyal yaşama katılarak ekonomik ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasını, üretime katkı ve üretim faaliyetleri içerisinde yer almalarınını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
     Bayraktar, Merkezin 2006 yılında tekstil ürünlerinin üretimi ve mantar, sebze, meyve ile çiçekçilik alanlarında üretime başladığını anlatarak, seralarda da mevsimlik ürünler yetiştirdiklerini bildirdi.
     Konfeksiyon bölümünde 38 kişinin çalıştığını, bunların 31inin engelli olduğunu dile getiren Bayraktar, 60 personelin 40ının engelli çalışanlardan oluştuğunu dile getirdi.
     Bayraktar, Merkezde genelde bedensel engellilerin istihdam edildiğini, ancak zihinsel ve işitme engelli çalışanların da bulunduğunu vurgulayarak, engelli istihdam sayısını artırmayı planladıklarını söyledi.
    
     -Ürünlerin yüzde 95i ihraç ediliyor-
    
     İŞKUR ile başlattıkları proje kapsamında alacakları 30 engelli kursiyeri, 8 Nisandan itibaren 3 aylık bir eğitimden geçireceklerini duyuran Bayraktar, kurs sonunda en az 15 engelliyi daha kadrolarına katacaklarını vurguladı.
     Bayraktar, şu anda çok üst düzeyde, kaliteli üretim gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Dolayısıyla başladığımız günden bugüne kadar, çok büyük değişiklikler oldu. Şu anda 250-300 bin civarında yıllık ürün çıkartıyoruz. Tabi bu ürünün farklı zorluklarına göre değişiyor. Bu ürün sayısı, 400-500 bin de olabiliyor ama ürün zorluğunda göre 250 bine düşebiliyor. Ortalama 300 bin civarında üretim gerçekleştiriyoruz. Engellilerle yaptığımız üretim sonucunda ihraç ettiğimiz ürünlerin ülke ekonomisine katkısı yaklaşık 1,5 milyon Avro. Bu müthiş başarı ve engellilerimiz için övünç kaynağı. Konfeksiyon alanında, iş elbisenini yanı sıra fason üretimi yapıyoruz. Diktiğimiz ürünlerin yüzde 95i ihraç ediyoruz. Ağırlıklı olarak Hollanda, Fransa, İtalya, İngiltereye gönderiyoruz.
     Engellilerin istihdama katılmalarını çok önemsediklerini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:
     Ayrıca burasını bir rehabilitasyon merkezi gibi düşünebilirsiniz. Üreterek tedavi ediyoruz. Çünkü burada istihdam edilenler, genelde evinden çıkmayan, kendilerini toplumdan soyutlayan insanlar. Burada çok mutlular. Üretiyorlar, katkı yapıyorlar, alınteri döküyorlar, para kazanıyorlar. Burada çalışanlar mutlu azınlık. Onların ücretlerini biraz daha artırma adına çalışmalarımız var. İnşallah bunda da başarılı oluruz. Burada gülen yüzleri daha da artırırız.
     Mantarın ikinci ağır işleri olduğunu, yıllık ortalama 110 ton civarında üretim gerçekleştirdiklerini aktaran Bayraktar, Mantarı da fason olarak üretiyoruz. İzmitli bir firmaya çalışıyoruz. Her türlü ham madde onlara ait, işçilik ise bize ait dedi.
     Bayraktar, ayrıca hazırladıkları Çağrı Merkezi Projesine ortak aradıklarını anlatarak, destek vermek isteyen firmaları beklediklerini, bu projeyle de 130 engelliyi çalıştırmayı planladıklarını kaydetti.
    
     -Emeğimizin karşılığında evimize ekmek götürebiliyoruz
    
     Konfeksiyon bölümünde çalışan ortopedik engelli Suna Bağrıyanık da konfeksiyon bölümünde 2006 yılından beri çalıştığını ve mesleği burada öğrendiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Tekstilde daha önce çalışmadım. Muhasebe okudum. Tekstili de bu arada öğrenmiş oldum. İlk etapta işi öğrenebilir miyim, makinede çalışabilir miyim diye korkularım vardı, ama her şey o kadar güzel bizlere göre ayarlanmış ki zorlanmıyoruz. Gerçekten bizlere çok itinalı yaklaşıyorlar. Eğer yapamayacağımız bir işse zorlamıyorlar. Bir meslek edindim. İş bulmakta zorlanıyordum. Sağlıklı insanlar iş bulamazken, bizlerin iş bulması daha zor.
     Buna benzer projelerin desteklenmesi ve çoğalmasının engelliler adına mutluluk verici olduğunu dile getiren Bağrıyanık, Engelliler topluma çıkarılmıyor, adeta evlere hapsediliyor. Bu tür projelerle engellilerin topluma kazandırılması gerekiyor. Bu merkezi kuranlara, destek verenlere çok teşekkür ediyoruz diyerek duygularını dile getirdi.
     Ortopedik engelli Fahrettin Balban ise yedi yıldır bu merkezde çalıştığını belirterek, 3,5 aylık bir eğitimin ardından mesleği öğrendiğini söyledi.
     Balban, merkez sayesinde kendi ayakları üzerinde durmaya başladıklarını, para kazandıklarını kaydederek, Emeğimizin karşılığında evimize ekmek götürebiliyoruz. Normal bir insan gibi hayatımızı sürdürmeye devam ediyoruz. İş bulmakta sıkıntı çekiyorduk. Fabrikalara gittiğimizde, pek sıcak bakmıyorlardı. Burada herkesin sağlık durumuna göre görevlendirme yapıldığı için mutluyuz. Burası diğer yerlerden farklı dedi.
     Mantar bölümünde çalışan Süreyya Can da tarımla hobi olarak ilgilendiğini, ilk defa mantar üretiminde çalıştığını bildirdi. Can, düzenli bir iş hayatına kavuştuklarını, merkezin engelliler acısından çok cazip bir yer olduğunu ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
     Bu tür merkezlerin sayısının artırılmasını arzu ettiklerini aktaran Can, engellilerin yaşadıkları zorluklar göz önüne alınarak istihdam alanlarının açılması gerektiğini vurguladı.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Bizimköy engelleri kaldırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER