Evlilik Öncesi Eğitim Programı semineri

Evlilik Öncesi Eğitim Programı semineri -Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Bozoğlu: -Boşanmaların yüzde 40ının evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini gördük. Bu boşanmaların yüzde 50sinin de ilk 1-2 yıl içinde meydana gel


SAMSUN (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Boşanmaların yüzde 40ının evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini gördük. Bu boşanmaların yüzde 50sinin de ilk 1-2 yıl içinde meydana geldiğini görüyoruz. Yani ilk yılların risk oranı daha fazla dedi.
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen Evlilik Öncesi Eğitim Programı, Eğiticilerinin Eğitimi konulu seminer, Samsunda başladı.
     Bozoğlu, Samsun Büyük Otelde düzenlenen seminerin açılışında yaptığı konuşmada, istatistik verilere bakıldığında modernleşme ve kentleşmeyle aile yapılarında değişikliklerin oluştuğunu, boşanma sayılarında artış yaşandığını söyledi.
     Türkiyede son 10 yıla bakıldığında 500-600 bin evlilikten 100 bininin boşanmayla sonlandırıldığını, 5 evlilikten birinin ayrılıkla tamamlandığını belirten Bozoğlu, boşanan çiftlerden yüzde 80inin ikinci evliliğini gerçekleştirdiğini, boşanmış çiftlerden yüzde 15inin ise boşandığı eşiyle tekrar evlendiğinin ortaya çıktığını anlattı.
    
     -Boşanmaların yüzde 50si evliliğin ilk yıllarında-
    
     Başka verilere bakıldığında da boşanmalara ilişkin bir takım tespitte bulunduklarını dile getiren Bozoğlu, şunları kaydetti:
     Bir başka veriye baktığımızda boşanmaların yüzde 40ının evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini gördük. Bu boşanmaların yüzde 50sinin de ilk 1-2 yıl içinde meydana geldiğini görüyoruz. Yani ilk yılların risk oranı daha fazla. Bu riskli olan dönemi sağlıklı yönetebilecek bir bakış açısı geliştirebilirsek, bu yöne olumlu bir katkı sağlamamız mümkün olabilir. Evlenecek çiftlerle ilgili bir müfredat çalışmasını 2012 yılı başından başlayarak ilk Ankarada yürüttük. Bu eğitimlere katılan çiftlerin başlangıçta çok istekli olmadıkları ama eğitim faaliyeti içinde bulunduktan sonra bunun gerekliliğine inandıklarından söz ettikleri görüldü.
     Diğer yapılan araştırmalarda da, evlilikleri boşanmaya götüren sebepler arasında iletişimsizliğin ve eşler arasında sorunları yönetememe yönünün öne çıktığını gördük. Tüm boşanmalar üzerine yaptığımız istatistik ve araştırmalarda, bir nedene bağlanamayan birçok nedeni olan bir süreçten söz etmek mümkün. Evin büyüklerinden, anne-babaların aile içi müdahalesinden, çocukla yaşanan sorunlara kadar, alkol, kumar, madde bağımlılığı gibi pek çok değişkeni içinde barındıran sorunların var olduğunu görüyoruz. Sorun alanlarına bulduğumuz en etkili çözüm eğitim. Bu nedenle 4 başlık altında oluşturduğumuz farkındalık müfredatını evlenecek bütün çiftlere, belediye evlendirme daireleri ve aile sağlığı merkezleri aracılığıyla ulaştırmayı planladık. Bugüne kadar 42 ilde bu eğitimlerimizi tamamladık.
    
     -Sosyal alanlardaki sorunlara belediye desteği-
    
     Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen ise belediyelerin görev ve sorumluluk alanlarını ilgilendiren konularda bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerle işbirliği yaptıklarını söyledi.
     Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kent Yaşamında Ulaşılabilirlik ve Evlilik Öncesi Eğitim konulu programlar yürüttüklerini aktaran Sökmen, aile müessesesinin yüzyıllardır Türk toplumunun en büyük manevi gücünü oluşturduğunu belirtti.
     İslam dininin de aileye büyük önem verdiğini ifade eden Sökmen, Belediyelerimizin öncelikli görevleri arasında, altyapı ve üst yapı hizmetleri sunarak kentler tesis etmek yer almaktadır. Kentlerin fiziki şartları kusursuz tesis edilebilir ancak kentlerin içinde yaşayanların mutsuz olması durumunda söz konusu kentler hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Bu noktada belediyelerimiz tarafından sosyal hizmetler sunulması ihtiyacı gündeme gelmektedir. Belediyelerimizin de yer aldığı bu programın sosyal alandaki sorunlara çözüm getireceğini düşünüyoruz diye konuştu.
     Açılış konuşmalarının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Değerlendirme Dairesi Başkan Vekili Rahime Beder Şen tarafından Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri konulu sunum gerçekleşti.
     Samsun, Çorum, Yozgat, Tokat, Amasya, Sinop, Kastamonu ve Sivastan görevli tıp, hukuk, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmetler, sosyoloji ve çocuk gelişimi formasyonuna sahip personele yönelik düzenlenen seminer yarın sona erecek.
     Seminere, Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal da katıldı.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Evlilik Öncesi Eğitim Programı semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER