Ford Otosanın 2023 hedefi

Ford Otosanın 2023 hedefi -Genel Müdür Yenigün: -2023e giden yolda dolu dizgin gidiyoruz, kapasitemizi 400 bine çıkarıyoruz -Yeni yatırımımız, 2023e hizmet edecek en önemli projelerden birisidir (Fotoğ


KOCAELİ (A.A) - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 2023e giden yolda dolu dizgin ilerlediklerini, Yeniköy Fabrikası ile üretim kapasitelerini 400 bine çıkaracaklarını belirterek, Yeni yatırımımız, 2023e hizmet edecek en önemli projelerden birisidir dedi.
     Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında gazetecilerle bir araya gelen Yenigün, 3 yıl içinde yapacakları 1 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olan Yeniköy Fabrikasının 70 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını belirterek, yüksek teknolojiyle donatılacak fabrikada Ford dünyası için yeni hafif ticari araç üreteceklerini söyledi.
     Yeni fabrikanın 110 bin araç üretim kapasitesiyle çalışacağını ifade eden Yenigün, Fordun Türkiyedeki yıllık üretim kapasitesinin 400 bine çıkacağını kaydetti.
     Yenigün, konusunda öncülük yapan bina ve ekipmanlara yönelik yatırımlara devam edeceklerine işaret ederek, Bu konu bizim için çok önemli. Öneminin çıktığı nokta şu, yatırımlar, cari açık, vergiler, yatırım teşvikleri gibi bir sürü konu gündemde. Dış destek de beklemiyoruz. 19 Martta temelini attığımız bu fabrikanın yatırım kararını teşvik paketleri açıklanmadan önce almıştık, yolumuza devam ediyoruz. Üretimde geldiğimiz noktayı daha ileri götürecek ve bunu mühendislikle destekleyecek projeleri devam ettiriyoruz diye konuştu.
     Yatırımlarını 2023 hedefiyle de ilişkilendirmek gerektiğini anlatan Yenigün, hükümetin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, 4 milyon araç üretimi ve 3 milyon aracın yurt dışına satılması hedefi bulunduğunu anımsattı.
    
     -Yeniköy Fabrikasında 110 bin araç üreteceğiz-
    
     Sanayiciler ve profesyoneller mıknatıs gibi bu tür hedeflere yapışıyor diyen Yenigün, hedefin nasıl başarılacağının ortaya çıkarılması gerektiğine dikkati çekerek, Yeniköy Fabrikası yatırımının 2023e hizmet edecek en önemli projelerden birisi olduğunu vurguladı.
     Yenigün, Gölcükte 2001 yılında devreye giren fabrikanın 670 milyon dolar yatırımla hayata geçen Türkiyenin o dönemdeki en büyük projesi olduğunu belirterek, 140-150 bin araç üretim kapasitesiyle kurulan fabrikanın 2006 yılına kadar 1,5 milyar dolara çıkan yatırımla kapasitesinin 320 binlere çıkarıldığını hatırlattı.
     GÖlcükteki fabrika yatırımının Türkiyede hala en büyük otomotiv yatırımı olduğunu kaydeden Yenigün, O günden bu güne, kendi binasının içinde değişiklik yapmanın dışında bir otomotiv yatırımı yok, yalnızca Ford Otosan var. Yatırımlarımıza Yeniköy Fabrikasını da ilave ettik ve burada 110 bin araç üreteceğiz dedi.
     Otosan 11 yıl sonra da Türkiyede otomotiv konusunda yeni yatırım, yeni istihdam yaratan, büyüyen tek otomotiv firması diyen Yenigün, bunun kendilerine gurur ve motivasyon verdiğini kaydetti.
     Yatırımlarını hele bir teşvik çıksın, bakalım demeden yaptıklarını anlatan Yenigün, 2023 yılı hedefine ilişkin şunları söyledi:
     Yapacağımız projenin hayata geçmesi için en önemli adımları teşvik paketlerinden önce attık. 2023e giden yolda dolu dizgin gidiyoruz, kapasitemizi 400 bine çıkarıyoruz. Hala bu kapasiteyi nasıl artırırız diye de düşünüyoruz. 2014 yılı şubat ayı itibarıyla 400 bin aracı üretecek hale geleceğiz. Buraya şu anda 240 milyon avro sabit yatırım yapıyoruz. Türkiye 2023e gidiyor, gitmesi lazım. Bu hedefe hazır olmamız gerekir, en büyük hazırlığı biz yapıyoruz. Bunlarla birlikte imalatçı altyapısını, lojistik altyapısını artırmamız gerekir. Belki de en zoru, devlet desteği gerektirecek konu da liman ihtiyacıdır. Türkiye, geçen sene itibarıyla 1 milyon 218 bin civarında araç üretti, bunun 700 bin civarındaki bölümünü yurt dışına sattı. 4 milyon üretip 3 milyonunu dışarı satacaksınız. Şu an kapasitesine yakın kaç liman varsa bu limanların 4 katına ihtiyacımız var. Bunun için de 10 yılımız var.
     Yenigün, sektörün limana ihtiyacı bulunduğunu ancak Ford Otosanın 2010 yılında devreye aldığı limanla sektörün önünde olduğunu savunarak, Bu limanı yaptığımızda bu işin ne kadar büyüyeceğini ön görerek yüksek kapasiteli inşa ettik. Şu anda 500 bin araca kadar rahat rahat bizi taşıyacak limanımız var. O konuda her hangi bir yatırım yapmamıza gerek yok şeklinde konuştu.
    
     -Türkiyenin ticari araç üretimindeki yeri-
    
     Haydar Yenigün, Türkiyede çok ciddi ve anormal ölçüde ticari araç üretimi yapıldığını belirterek, Ford Otosanın Fordun tüm ticari araç üretimini yapmasının önemli bir durum olduğunu bildirdi.
     Bu üretimin ciddi bir know how gerektirdiğine dikkati çeken Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Otomobil yapmakla ticari araç üretmek aynı şey değil. Bir yandan konfor, bir yandan sağlamlık vereceksiniz. Piyasada birçok ticari araç var. Müşterilere gerçekten ticari hangisi- diye sorduğumuzda, sağlam, süreklilik sağlayan tek marka var. O da Ford Otosan... Bu altyapı Türkiyede var, bu da Ford Otosan sayesinde oldu. Çeşitli firmalar bizi takip ediyor. Şu anda Türkiye, dünyaya hizmet eden ticari araç üretim tesisi oldu, olmaya da devam ediyor. Tofaşın yeni projeleri var, bazı firmalar otomobil üretmelerine rağmen ticari araç üretimine soyunuyorlar. Bu sizin bebeğiniz, korumanız gerekir. Vay çok fazla otomobil yapıp satıyorsunuz diyerek vergilendirirseniz insanlar almazlar. İnsanlar almazsa ne olur-
     Şu anda Otosanda 9 bin 854 kişi çalışıyor, doğrudan maaş alan personel. Buna yaklaşık 6-7 bin kişilik imalatçılarımızı, 100den fazla bayimizi ve 130un üzerinde de servisimizi ekleyin. Bu kadar sayıda insan ticari araç üreten Ford Otosanın kasasına giren paradan ekmek yiyor. Biz kazanıyoruz, herkes ekmek yiyor. Bunu öldürmemek, tam tersine yeşertmek gerekir.
     Yenigün, ticari vasıta üretimi için teşvik bulunmamasına üzüldüklerini vurgulayarak, umutla Türkiyede çok ciddi bir ticari araç üretim tesisi ve yatırımı, hatta en önemlisi know howa sahip olduklarını anlattıklarını söyledi.
     2023 hedefine sadece otomobil üreterek ulaşılamayacağı görüşünü savunan Yenigün, Bir insan grubu üretiminden, mühendisliğine kadar bu işi çok iyi biliyor. Bunu tutmak ve yeşertmek lazım. 2023e hem otomobille hem ticari vasıta hem ağır vasıta hem de traktörle, her şeyle gitmemiz lazım. Bir ülke sadece otomobille büyüyemez, böyle bir model dünyada yok. Akıllı davranmamız, Türkiyede var olan ticari araç üretim üssü şansını devam ettirmemiz gerekir ifadelerini kullandı.
     Yenigün, yaklaşık 500 mühendisin görev yaptığı üretim dışında, bin 84 Ar-Ge mühendisleri bulunduğunu belirterek, yıl sonuna kadar bin 300 Ar-Ge mühendisine ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Ford Otosanın 2023 hedefi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER