Umut yolunun fırsatçıları: Kaçakçılar

Umut yolunun fırsatçıları: Kaçakçılar -Savaş, iç karışıklık, doğal afet ve yoksulluk nedeniyle başka ülkelere gitmek için son 15 yılda umut yolculuğuna çıkan yaklaşık 800 bin kişi Türkiyede yakalandı -Göçmenlerin, kaçakçılar


İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - Savaş, iç karışıklık, doğal afet ve yoksulluk nedeniyle başka ülkelere gitmek için son 15 yılda umut yolculuğuna çıkan yaklaşık 800 bin kişi Türkiyede yakalandı.
     AA muhabirinin Polis Akademisi Başkanlığı bünyesindeki Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezince (UTSAM) hazırlanan Türkiyede Yasa Dışı Göç ve Göçmen Kaçakçılığı raporundan derlediği bilgiye göre, Türkiyede son 15 yılda yakalanan yasa dışı göçmen sayısı 800 bine yaklaştı.
     Türkiyede son 15 yıl içinde, 92 bin 365 kişi ile en fazla yasa dışı göçmen 2001 yılında yakalanırken, bu sayı alınan güvenlik tedbirleri ile 2010 yılında 32 bin 667ye kadar geriledi.
     Ancak geçen yıl yakalanan göçmen sayısı yeniden artarak 44 bin 415e ulaştı.
     Savaş, iç karışıklık, doğal afet ve yoksulluk nedeniyle başka ülkelere gitmek için umut yolculuğuna çıkanların yüzde 85i, sınır geçişi sırasında kaçakçılardan yardım alıyor.
     Kazancının çok fazla olması nedeniyle insan kaçakçılığı kaçakçılar arasında çok fazla tercih ediliyor.
     Yasa dışı göçmenlerin, kaçakçılara kişi başı 10 bin dolar ödedikleri, sadece geçen yıl kaçakçıların kazancının, 300 milyon doları aştığı tahmin ediliyor.
     Son 10 yılda en fazla kaçağın yakalandığı yıl, bin 305 kişiyle 2008 yılı olurken, geçen yıl 703 kaçak gözaltına alındı.
    
     -Myammar ilk sırada-
    
     Son dönemde Müslümanlara karşı yapılan baskılar ve insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Myanmar, Türkiyede yakalanan yasa dışı göçmenlerin uyruklarına bakıldığında ilk sırada yer alıyor.
     Türkiyede, 2003 yılında yakalanan kaçaklardan 73ü Myanmarlı iken bu sayının geçen yıl 9 bin 800e yükselmesi dikkati çekiyor.
     Türkiyede geçen yıl yakalanan kaçak göçmenlerin ülkelere göre dağılımında Myanmarlıları, 5 bin 357 kişiyle Filistin, 3 bin 843 kişiyle Afganistan, 2 bin 226 kişiyle Pakistan, bin 966 kişiyle Somali izledi.
    
     -Kullanılan yollar-
    
     İnsan kaçakçılığında, en fazla kara yolu kullanılıyor. Her 3 yasa dışı göçmenden 2sinin, yani yüzde 66sı karayoluyla yüzde 27si deniz yoluyla yüzde 7si de hava yoluyla ülke dışına çıkarılmaya çalışılıyor.
     Özellikle doğu sınırından gerçekleşen girişler karayoluyla yapılırken, Ege kıyıları ve Trakya üzerinden çıkışlarda deniz veya nehir yolu tercih ediliyor.
     Kara taşıtlarının gizli bölmesine saklama, küçük tekne ve botlarla karşıya geçirme, kara taşıtıyla nakliye, sahte belge üretme ya da temin etme, deniz taşıtlarının gizli bölmesine saklama, karşı sınıra yürüyerek geçirme, yurt dışına uçakla geçişini sağlayıp sonradan aktarma yaptırma, göçmen kaçakçılarının en çok kullandığı yöntemler arasında bulunuyor.
     Bu süreçte yasa dışı göçmenler, birçok tehlikeyle yüz yüze geliyor.
     Yasa dışı göçmenler, bindikleri teknenin batması, yola çıkmadan önce kilitli tutuldukları evin yanması, tır dorsesi veya tutuldukları gizli bölmelerde açlık, susuzluk ve havasızlık sonucu yaşamlarını kaybedebiliyorlar.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Umut yolunun fırsatçıları: Kaçakçılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER