2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (3)

2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (3) -Katar Başbakan Yardımcısı Al-Mahmoud: -İnsani yardımlarda sivil kesim çok önemli, ancak askeri araçların kullanılması özellikle doğal afetlerde çok önemlidir -Dominik Cumhuriyet


ANTALYA (A.A) - Katar Başbakan Yardımcısı ve Bakanlar Kurulundan Sorumlu Devlet Bakanı Ahmad bin Abdullah bin Zaid Al-Mahmoud, İnsani yardımlarda sivil kesim çok önemli, ancak askeri araçların kullanılması özellikle doğal afetlerde çok önemlidir dedi.
     Türkiye, Katar ve Dominik Cumhuriyeti işbirliğiyle ilki 2011de Dohada organize edilen Uluslararası Hopefor Girişiminin ikinci konferansında konuşan Katar Başbakan Yardımcısı ve Bakanlar Kurulundan Sorumlu Devlet Bakanı Ahmad bin Abdullah bin Zaid Al-Mahmoud, Katarda düzenlenen toplantıda, ülkelerinde bir mükemmeliyet merkezi kurulması yönünde karar alındığını hatırlattı.
     Bu merkezin, Ortadoğu ve Asyanın batısını kapsayacağını belirten Al-Mahmoud, merkezde Dışişleri Bakanlığı liderliğinde, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda bir çalışma grubu oluşturulacağını anlattı.
     Al-Mahmoud, Birleşmiş Milletlerin doğal afetlere müdahalede sivil ve askeri araçların kullanımı kararının önemine işaret ederek, şöyle konuştu:
     İnsani yardımlarda sivil kesim çok önemli, ancak askeri araçların kullanılması özellikle doğal afetlerde çok önemlidir. İnsani yardımlara destek olarak bu tip çalışmaların yapılması önemli. Bu çalışmanın uluslararası yasalara uygun şekilde ve insani yasalara da saygılı şekilde yürütülmesinde büyük fayda vardır. Birleşmiş Milletler Koordinasyon Ofisinin çalışmaları bizim için önemli. İnsani yardım gönderme ve koordinasyon alanında bu ofis büyük çalışmalar yürütmüştür. Özellikle insani alanda ne yapacaksak yapmamız gerektiğini burada vurgulamak istiyorum. İklim değişikliği bütün olayları alt üst etmiştir. Kuraklık, seller, kasırgalar, küresel ısınma, bütün dünyayı etkilemektedir. Bunun içindir ki bugün gördüğünüz gibi dünyamız gerçekten daha fazla doğal afetlerle karşı karşıya kalmaktadır. Son yıllarda birçok ülke bu tip doğal afetlerle karşı karşıya kaldı. Yıkıcı etkileri görüldü bu afetlerin.
     Katarın bugünlerde 18. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansına evsahipliği yaptığını anlatan Al-Mahmoud, bu konferansta iklim değişikliğine karşı koyma ve ısınan gazların salınımı konusunda bir dizi paket üzerinde durulduğuna dikkati çekti. Bu konferanstan uluslararası alanda anlaşmaların çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Al-Mahmoud, Bu yıkıcı etkileri yok etmek için hala önümüzde bir fırsat vardır. Bunu en asgariye indirebiliriz dedi.
     Al-Mahmoud, afetlerde en büyük zararı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gördüğüne değinerek, bu ülkelerin araç gereç eksikliğine işaret etti. Bu ülkelerin yaşadıkları sıkıntılarda hızlı hareket edemediklerine dikkati çeken Al-Mahmoud, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sıkıntıların aşılması için etkin ortaklıklar kurulması gerektiğini vurguladı.
    
     -Dominik Cumhuriyeti Devlet Bakanı Franco-
    
     Dominik Cumhuriyet Devlet Bakanı Gustavo Adolfo Montalvo Franco da, konferansta insanlık adına çok önemli konuların görüşüleceğini bildirdi. İklim değişikliğinin günlük hayat üzerindeki etkilerinin de konferansta ele alınacağına değinen Franco, Yakın zamandaki afetler göstermektedir ki iklim değişikliğinin etkileri sınır tanımamaktadır dedi.
     Dominikin bir ada üzerinde kurulu olduğunu ve ülkenin doğal afetlerden sık sık etkilendiğini anlatan Bakan Franco, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Adamız tropik siklonların ortasında yer alıyor. Bu fırtınalardan en azından her 20 yılda bir etkilenmekteyiz. Bunlar ağır hasar ve tahribat yaratmaktadır. En son George fırtınası 1998 yılındaydı ve yüzlerce insan öldü, 2 milyar dolardan fazla zarar meydana geldi. Türkiye bizim ülkemiz gibi çok güzel bir ülke. Türkiye gibi bizim ülkemiz de depremlerden zarar görmekte. Biz 4 fay hattı üzerinde yer aldığımız için ciddi zarar görmekteyiz. Ülkemizde 70 yılda bir büyük deprem yaşanmakta. Özellikle sismik tarihimizin son iki dönemi bizim için önemli. 1946da 8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, şehirler yerle bir oldu. Bazı köyler tamamen yok oldu. Onun ardından bir diğer büyük depremi iki yıl önce yaşadık, 7 büyüklüğünde bir depremdi bu. Ne yazık ki 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 1 milyon civarında Haitili yerinden oldu. Bunun sonucunda adına Yardım Elleri verdiğimiz bir operasyon başlattık. Komşularımızla birlikte afetlere karşı destek alışverişi, insani yardımların koordinasyonu ve harap olmuş alanların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir operasyon bu.
     Dominik Cumhuriyetinin yaşanan afetlerden bazı dersler aldığını anlatan Franco, acil durumlar ve afetlerin yönetiminde ülke kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiğine karar verdiklerini bildirdi. Franco, Dominik, risk altındaki ülkelerin ittifak kurmalarını, bilgi alışverişi yapmalarını, tecrübe paylaşımı yapmalarını ve ulusal tecrübelerini paylaşmalarını önermektedir diye konuştu.
    
     (Sürecek)
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 2. Uluslararası Hopefor Girişimi Konferansı (3) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER