8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü -CHP Grup Başkanvekili İnce: -Bütün kadınlar başarılıdır. Eğer başarısız bir kadın varsa onun arkasında mutlaka bir erkek vardır


YALOVA (A.A) - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Bütün kadınlar başarılıdır. Eğer başarısız bir kadın varsa onun arkasında mutlaka bir erkek vardır dedi.
     İnce, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, yoğun şekilde çalıştığını ve Yalovaya yeni geldiğini söyledi.
     Dün Karamanda olduğunu hatırlatan İnce, Karamanda Mevlananın annesi Mümine Hatunun mezarında Fatiha okurken şunu düşündüm; acaba Mümine Hatun, Mevlananın kaderini ne kadar değiştirdi- Zübeyde Hanımın mezarını ziyaret ettiğimde de öyle düşünmüştüm. Mustafa Kemalin üzerinde ne kadar etkisi var- diye dedi.
     İnce, Orta Çağdaki derebeyliği kadınların kaldırdığını ifade eden İnce, şöyle konuştu:
     Orta Çağdaki derebeyileri, ormanlık araziler içerisindeki yüksek surlarla çevrili şatolarında yaşarken Avrupada millet inim inim inliyordu. İsyanlar çıkıyordu, ama çok cılızdı. O derebeyilerini o şatolarından ordular kovmadı. Derebeylerini de o şatolarından kadınlar çıkardı. Çocuk ekmek istedi annesinden annesi dedi ki; ekmeği derebeyi aldı. Çocuk pabuç, giysi istedi, onu derebeyi aldı dedi. Yıllarca çocukları bu şekilde eğittiler ve sonunda Orta Çağdaki derebeylik düzenini o eğitilen çocuklar yıktı, dolayısıyla o çocukları eğiten anneler yıktı. Bugün de eğer bir toplumda adalet sağlanmışsa, yöneticilikler sağlıklıysa bilin ki bunun arkasında kadınlar vardır.
     Kadının yer aldığı her yerde başarının olduğunu vurgulayan İnce, Kadının eli değmişse bir şeye başarı oluyor. Siyasete değmişse o parti başarılı oluyor. Belediyeye değmişse o belediye başarılı oluyor. Bunu gözlemledim. Nerede kadın örgütleri güçlüyse o siyasi parti güçlü, o sivil toplum örgütü güçlü oluyor. Hani meşhur bir laf vardır; bütün erkekler başarılıdır. Başarılıysa mutlaka onun arkasında bir kadın vardır. Bu lafı değiştirelim; bütün kadınlar başarılıdır. Eğer başarısız bir kadın varsa onun arkasında mutlaka bir erkek vardır ifadelerini kullandı.
    
     -Yalova Valisi Esengül Civelek-
    
     Yalova Valisi Esengül Civelek ise kadınların siyasal, ekonomik, sosyal ve eğitim haklarının erkeklerle eşit bireyler olarak ulusal kalkınmada görev almalarının, Atatürkün önderliğinde gerçekleştirilen yasalarla sağlandığını söyledi. Civelek, bu kazanımların, günümüzde kadının ilerlemesi ve güçlendirilmesi için alınan bütün kararlara, uygulamalara zemin oluşturduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Bugün anayasamız, yasalarımız ülkemizin taraf olduğu ve uygulama yükümlülüğü altına girdiği tüm uluslararası belgeler yaşamın her alanında kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, kadınların cinsiyete dayalı ayrımcılığa tabi tutulamayacağı, kadına yönelik şiddetin suç sayılacağı ve kadın erkek eşitliğinin sağlanmasında gerektiğinde pozitif ayrımcılığın uygulanabileceği hususlarda düzenlemeler içermektedir. Yasalarımızla sağlanan kadın erkek eşitliğinin uygulamaya yansıtılması, yaşama geçirilmesi için de tüm taraflar kadınların toplumsal yaşamda konumlarının güçlendirilmesi, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim seviyesinin yükseltilmesi, sağlığa erişimi, kalkınma sürecine, iş hayatına ve karar alma mekanizmalarına daha fazla katılımlarının sağlanması için çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
     Etkinliğe, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu da katıldı.
     Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, programa katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın Yıllardır Kürt olduğunu söyleyememiş biriyim şeklindeki açıklamasıyla ilgili İnce, Etnisitesini gizlemesini doğrusu anlamış değilim. Ticaretle uğraşırken, para kazanırken Kürt olduğu aklına gelmemiş de bugün konjonktür gereği mi aklına gelmiş- Yazık. Eğer ben Kürt olsaydım, bunu 50 sene önce de söylerdim, dün de söylerdim, bugün de söylerdim diye konuştu.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER