800 yıllık Ahiliği, külliyede yaşayacaklar

800 yıllık Ahiliği, külliyede yaşayacaklar -Kırşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan Ahi Evran Külliyesi Projesindeki Zanaatkarlar Çarşısında, 800 yıl önceki özellikleri ile Ahilik sistemi yaşatılacak -Kırşehir travertenle


KIRŞEHİR (A.A) - Abdullah Yıldız - Kırşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan Ahi Evran Külliyesi Projesindeki Zanaatkarlar Çarşısında, 800 yıl önceki özellikleri ile Ahilik sistemi yaşatılacak.
     Kırşehir travertenlerinden en fazla 2 katlı olarak yapılacak külliyede, Ahilik Araştırma Merkezi, Ahilik Kütüphanesi ve Şed Kuşatma Alanı bulunacak.
     Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AA muhabirine, Ahi Evran Külliyesi Projesi ile ilgili bilgi verdi.
     Projenin, Kırşehire ve Ahilik kültürüne büyük hizmet edeceğini ifade eden Bahçeci, bu proje için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 7 milyon, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun da 2 milyon lira destek verme kararı aldığını hatırlattı.
     Ahi Evran-ı Velinin, Türk kültüründe çok önemli bir yeri olduğuna işaret eden Bahçeci, İslam alemine ve dünyaya mal olan Ahilik kültürünü Anadoluda yaygınlaştırdığını söyledi.
     Bahçeci, Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik kültürüne yakışır bir proje hazırladıklarını ifade ederek, Ahi Evran Külliyesi Projesinin, Ahilik kültürünün 12 ay boyunca yaşatılmasını amaçladığını vurguladı.
    
     -800 yıl önceki Ahilik yaşatılacak-
    
     Proje tamamlandığında, Ahilik kutlamalarının bir haftaya sıkıştırılmasının da önüne geçileceğini belirten Bahçeci, şöyle konuştu:
     Kırşehire Ahiliğin başkenti denmiş ama, sadece Ahilik Haftasına sıkıştırılmış bir Ahilik anlayışı var. Bu yılın 12 ayına yayılacak. Kırşehire gelip de, Ahilik nedir diye merak eden insanların, bir külliye içerisinde Ahi Evran-ı Veliyi ziyaret ederek, hem yazılı hem görsel metaryellerle, aynı zamanda elektronik ortamda tüm bilgilere sahip olmalarını amaçlıyoruz. Ahi Evran Külliyesinde belirli ritüellerle açılıp kapanan Zanaatkarlar Çarşısı olacak. Buraya gelenler 800 yıl önceki hali ile Ahi esnafını, nasıl ticaret yaptıklarını görecek.
    
     -Kesme taştan 2 katlı binalar olacak-
    
     Hazırlanan projenin, Ahi Evran-ı Velinin kendi adını taşıyan ve içinde türbesi de olan cami ve etrafındaki 66 bin metrekare alanı kapsadığını ifade eden Bahçeci, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:
     Projeyi 4 etap şeklinde tasarladık. Birinci etabını yakında ihaleye çıkacağız. Tören alanının altyapısını falan bitirdik. Tören alanı 10 bin kişinin katılabileceği bir alan olacak. Sahnesi ile Şed Kuşatma Törenlerinin yapılacağı bir alan olacak. Devamında da, içerisinde butik oteller, kafeler ve restoranlarla yaşayan bir alan olacak. Külliyede, Zanaatkarlar Çarşısı, Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ahi Kütüphanesi bulunacak. Bu proje için belediye binası da yıkılacak ve bu alana dahil olacak. Tamamı kesme taştan, Kırşehir travertenlerinden olacak. 2 katlı yapılar halinde olacak. Yüksek yapılar burada olmayacak.
     Bahçeci, Ahi Evran Külliyesi Projesi üzerinde 2,5 yıl çalıştıklarını vurgulayarak, yıkılacak alanlardaki kamulaştırmaların da tamamlandığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber 800 yıllık Ahiliği, külliyede yaşayacaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER