AK Parti milletvekilleri, değerlendirme ve istişare

AK Parti milletvekilleri, değerlendirme ve istişare toplantısı -Diyarbakır Milletvekili İçten: Tespit ettik ki; hükümetimiz Uludere olayının üzerine büyük bir hassasiyet ve irade ile gidiyor, kesinlikle de bu işin peşini bırakmayac


DİYARBAKIR (A.A) - Sema Kaplan - Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki milletvekilleri AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde dün gerçekleştirilen toplantının bölge açısından son derece olumlu olduğu görüşünü taşıyor.
     Başbakan Erdoğan başkanlığında 4.5 saat süren toplantıya Doğu ve Güneydoğu Anadolunun 13 vilayetinden milletvekili, belediye başkanı, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları ve 13 vilayetin koordinatörlüğünü yapan diğer illerden milletvekillerinin yer aldığı, yaklaşık 100 kişinin katıldığı toplantıda Kürt sorunu, Uludere olayı, ekonomi ve dokunulmazlıklar gibi pek çok konunun ele alındığı, katılanlardan bazılarının sorunlara ilişkin görüşlerini sözlü bazılarının ise yazılı olarak ilettiği belirtildi.
     AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten toplantıya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda Başbakan veya genel merkez tarafından belirlenmiş bir gündemin olmadığını ifade ederek, toplantıdaki amacın iletişimi sağlamak ve istişare yapmak olduğunu söyledi.
     İçten, 13 ilden 30a yakın kişinin kendi bölgesinde yaşadığı ekonomik kültürel ve sosyal alandaki düşüncelerini sözlü, diğerlerinin de yazılı olarak ilettiğini belirterek, toplantıda Başbakan Erdoğanın sorunları birinci ağızdan dinlediğini, konuşulanları da bizzat not aldığını kaydetti.
     Toplantıda Uludere olayının da gündeme geldiğine dikkati çeken İçten, Uludere olayı sadece Güneydoğunun değil, Doğunun da problemi. Toplantıda bu konuda Başbakanın ağzından bazı şeyleri öğrenmiş olduk. Aynı zamanda Uludere olayı ile ilgili kaygılarımızı ve endişelerimizi Başbakan ile paylaşma fırsatı bulduk. Tespit ettik ki; hükümetimiz Uludere olayının üzerine büyük bir hassasiyet ve irade ile gidiyor, kesinlikle de bu işin peşini bırakmayacak. Bu işle ilgili sorumlular olduğu zaman bunun hesabının sorulacağı iradesi kesinlikle ortaya kondu dedi.
    
     -Çalışmalarımızı yaparken terör örgütüne karşı yapıyoruz-
    
     Toplantıda ortaya çıkan bizim için en büyük irade ülke meselelerinde sadece Başbakanın fikrinin değil, aslında ortak aklın ve ortak istişarenin tüm ülke meselelerine yansımasını görmemizdi diyen İçten, katılımcı bir ortamda ifade edilen düşüncelerden ikna edilen düşüncelerin Başbakan tarafından dikkate alındığını gördüklerini belirtti.
     İçten, ülkede sadece yürütme organı değil, yerele dinamiklerin de dikkate alındığı bir yönetim şeklinin söz konusu olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:
     Özellikle Güneydoğuda il başkanları, gençlik kolları, kadın kolları, belediye başkanları terör örgütü PKK tarafından çok ciddi anlamda hedef haline getirilmiş. Biz çalışmalarımızı yaparken terör örgütüne karşı yapıyoruz. Bölge böyle olunca elbette ki hükümetin, teşkilatın, belki Başbakanın ve Meclisin üzerine düşenler var. Tüm bunları tartışıyoruz. Bazı kesimler toplantıda sadece dokunulmazlıklar ve Uluderenin ele alındığını düşünüyor olsa da emin olun bölgede yaşanan kültürel, ekonomik ve sosyal alandaki tüm problemler masaya yatırıldı. Bu tür uygulamaları ele aldığımızda her gün her birimin Türkiye genelini kapsayan istişare toplantılarının olacağını göreceksiniz. Hiçbir siyasi parti Türkiyede böyle bir uygulamayı yapamıyor, yapamaz da. Dünkü görüşmede de ortaya çıktı ki; 80 yıldır yapılamayanları 10 yılda yaptığımıza dair bilimsel, ekonomik, kültürel ve sosyal alandaki çalışmalar ortaya konuldu. Ancak bu yapılanları halka inip çok da anlatamadığımızı tespit ettik. Bu konuda da kendimize yönelik özeleştirimiz oldu.
    
     Terör örgütü PKK dağlardaki mağaralarda Zerdüştlük dini ile ibadet ediyor-
    
     Diyarbakır Milletvekili olarak şunu çok iyi biliyorum ki; terör örgütü PKK dağlardaki mağaralarda Zerdüştlük dini ile ibadet ediyor diyen İçten, bunun bölge ile ilgili konular gündeme geldiğinde Başbakan tarafından değil, bölgedeki milletvekilleri tarafından açılan bir konu olduğunu söyledi.
     İçten, terör örgütünün Zerdüştlük dini ile ibadet yaptığını anlatanların yanı sıra bu konuda polis kayıtları, teslim olan örgüt üyelerinin ifadeleri ve görüntüleri olduğuna dikkati çekerek, bu konunun halk tarafından bilinmesi gerektiğini belirtti.
     Başbakan Erdoğanın da Zerdüştlük ile ilgili tüm açıklamalarında bu gerçekliğin Müslüman halk tarafından bilinmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade eden İçten, şunları kaydetti:
     Maalesef bu gündeme geldiğinde bazıları bunu saptırıyor. Çünkü Zerdüştülüğün de bir din olduğunu, tüm dinlere hoşgörü ile bakıldığını, her dinin taleplerinin AK Parti hükümetince insan hakları ve özgürlükler noktasında ele alınarak olumlu karşılandığını gösteren Başbakanın söylemleri var. Biz Zerdüştlük dinine saygı gösteren bir partiyiz. Ancak terör örgütü PKKnın böyle bir yapılanmasının olduğunun PKKya katılan çocukların aileleri tarafından bilinmesi gerekiyor. Burada taktir yine halkındır. Asla ötekileştirme ve farklılığı gündeme getirmek için bunu söylemiyoruz. Zerdüştlüğe sahip olmak ayıp değil ama bilinmesi gerçek olan bir şeydir. Konu gündeme getirildi. Biz farklı düşünceleri tek bir pota altında toplayıp eriten bir partiyiz.
    
     -Bölgemizin bir tarafında kan akıyor-
    
     Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, özellikle Kürt sorunu, terör sorunu ve güvenlik meselesinin gündeme geldiği toplantının çok verimli geçtiğini söyledi.
     Uludere olayının da gündeme geldiğine dikkati çeken Akdağ, bu konuda mahkeme süreci ile kendisinin de içinde olduğu İnsan Hakları Komisyonu çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
     Akdağ, bölgedeki milletvekillerinin sahadaki sorunları ilk ağızdan Başbakana iletmesini önemsediklerini ifade ederek, şöyle dedi:
     Bölgemizin bir tarafında kan akıyor. İnsanlarımız ölüyor. Çanakkalede düşmana karşı savaşan gençler bugün birbirini öldürüyor. Burada bir handikap var, bunun çözmemiz lazım. Başbakan Erdoğanı, ülkenin Başbakanı olarak ülkenin bir tarafında terörün olması kendisini çok rahatsız ediyor. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında ülkede son 10 yılda çok şey yapıldı. Ekonomik alanda son yılda 80 yıla denk yatırımlar yapıldı. Bunun rakamla ifadesi 36 katrilyondur. İnsan hakları konusunda çok şey yapıldı. Eğitim, sağlık, altyapı konusunda da devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı.
     Bunların konuşulması lazım. Bunların topluma yansıması ve toplumun hükümetten beklentisi nedir- Sayın Başbakandan büyük bir beklenti var. Dünyada Kürtlerin en çok yaşadığı ülke Türkiye. Kürtlerin en büyük partisi AK Partidir. Bölgede 23 ilin 14ünde AK Parti birinci partidir. 7sinde BDP, CHP ve MHP birer ilde birinci partidir. Kürtlerin sayın Başbakana olan umudu tamdır. Bu 14 ilde birinci parti olmasının göstergesidir. 75 milyonun Başbakana olan inancı ve itimadı bu sorunu Başbakanın çözeceğine inanıyor. Sayın Leyla Zana da bu konuda açıklama yapmıştı. Bu konuda Başbakanın hassasiyetini biz zaten biliyorduk, bir kez daha bu toplantı ile gözlemledik. Adaletin hukukun kardeşliğin tesisi konusunda Başbakan titizlikle çalışıyor. Bizden de bu misyonu yerine getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Allahtan umudumuz akan kanın durması, barışın huzurun kardeşliğin Türkiyenin her yerinde olduğu gibi bölgemizde de hissedilmesidir.
     Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar, partinin Kızılcahamamda gerçekleştirdiği istişare toplantılarının bir benzerinin dün bölgeye ilişkin yapıldığını ifade ederek, bu toplantıların Ege, Karadeniz, Trakya ve İçanadolu Bölgeleri ile devam edeceğini söyledi.
     Türkiye geneli geniş toplantılardan ziyade bölge bölge konuların ele alınarak istişarede bulunulmasının Başbakan ve parti genel merkezince uygun görüldüğünü ifade ederek, Bu son derece rutin bir toplantıydı. Haliyle bölgeye özgü her konu görüşüldü. Daha önce konuşulmayan bir konu ele alınmadı. Olumlu bir toplantı oldu diye konuştu.
    
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber AK Parti milletvekilleri, değerlendirme ve istişare Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER