Aşırı sıcaklar balıkları da etkiledi

Aşırı sıcaklar balıkları da etkiledi -Akdenizde deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaşması nedeniyle balıkların derin sulara yöneldi, bu nedenle çıktıkları avdan boş dönen balıkçıların da sıkıntılı günler geçiriyor -Akdeniz Ünivers


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Akdenizde deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaşması nedeniyle balıkların derin sulara yöneldiği, bu nedenle çıktıkları avdan boş dönen balıkçıların da sıkıntılı günler geçirdiği bildirildi.
     Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, insanları olduğu kadar deniz canlılılarını da olumsuz etkiledi. Özellikle Akdenizde 30 dereceye ulaşan deniz suyu sıcaklığı nedeniyle balıkların daha derin alanlara ve başka bölgelere yöneldikleri bildirildi.
     Çıktıkları avdan elleri boş dönen Antalyalı balıkçılar, balığın avlanma bölgelerinden uzaklaşması nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklarını ifade ediyor.
     Av sezonunun 1 Eylülde açılmasını beklediklerini ifade eden 67 yaşındaki balıkçı Baki Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın aynı döneminde haftada 50-100 kilogram balık yakaladığını söyledi.
     Sıcaklık nedeniyle çıktığı her avdan eli boş döndüğünü anlatan Görmez, sıcak havanın balıkların deniz diplerine ve başka alanlara yönelmesine neden olan tek etken olmadığını vurguladı. Görmez, kıyı kirlenmesinin yanı sıra aşırı avlanma, avlanma yasağının tam olarak balıkların üreme döneminde devreye girmemesi gibi nedenlerle balık oranında azalma olduğunu kaydetti.
     Çocukluğundan beri balıkçılıkla uğraştığını belirten 60 yaşındaki Oğuz Deniz ise yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması için Balıkçılık Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti. Küresel ısınmanın sıkıntılarını yaşadıklarını ifade eden Deniz, Doğanın dengesi bozuldu. Türkiye genelinde balık sıkıntısı var. Bir diğer neden de bilinçsiz avlanma. Avlayacak balık kalmadı dedi.
     Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Yaşar Öksüz ise sıcak nedeniyle balıkçıların sıkıntılı günler yaşadıklarını söyledi.
     Antalya Serbest Bölge bünyesindeki Yeni Liman başta olmak üzere Kaleiçi, Beldibi ve Kundudaki balıkçı barınaklarında toplam 350ye yakın üyeleri bulunduğunu anlatan Öksüz, Av yasağı nedeniyle küçük balıkçılarımız uzatma ağlarını geceden suya bırakıyor. Ancak uzun zamandan beri ağları boş dönüyor. Sıkıntılı günlerin 1 Eylülde av yasağının kalkmasıyla sona ereceğini umuyoruz diye konuştu.
     Geçen yıllarda balık üretiminin fazla olduğunu, ancak son yıllarda çok azaldığını dile getiren Öksüz, ilgili makamlara müracaat ederek trolün 3 mile çıkarılmasını istediklerini kaydetti.
     Bu arada profesyonel balıkçıların dışında hobi amacıyla avlanmaya çıkan vatandaşlar da Akdenizde yeterli balık olmaması nedeniyle elleri boş dönmenin üzüntüsü yaşıyor.
    
     -Balıkların yaşaması için alt ve üst limit sıcaklık değerleri var-
    
     Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da balıkçıların yaşadığı sıkıntının deniz suyu sıcaklığının artmasından kaynaklandığını söyledi.
     Bütün canlılarda olduğu gibi balıkların yaşaması için de alt ve üst limit sıcaklık değerleri olduğuna işaret eden Gökoğlu, şunları kaydetti:
     Akdenizde deniz suyu sıcaklığı aşırı derece artmış durumda. Deniz suyu sıcaklığı bugünlerde 30 derece civarında. Dolayısıyla üst limitlere doğru bu değer yükseldiği için kıyıdaki balıkların çoğu kendilerine daha uygun alanlara doğru kaymaya başladı. Bunun yanı sıra sıcakların aşırı yükselmesi balıkların beslenme fizyolojilerini de değiştirdi. Bölgemizdeki balıklar, atılan yemleri almıyor. Bu nedenle balıkçılarımız ağları ve yemli oltaları ile balık tutamıyor.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Aşırı sıcaklar balıkları da etkiledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER