Başbakan Erdoğan, Gaziantepte

Başbakan Erdoğan, Gaziantepte -Erdoğan: (4) -Üniversitelerin yapay gündemlerden ve sorunlardan tamamen sıyrılıp asıl işlevlerini yerine getirmeleri için çok yoğun gayret içerisindeyiz -Bölgedeki her üniversite, bulunduğu co


ANKARA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Üniversitelerin yapay gündemlerden ve sorunlardan tamamen sıyrılıp asıl işlevlerini yerine getirmeleri için çok yoğun gayret içerisindeyiz dedi.
     Erdoğan, Gaziantep Üniversitesi rektörlüğünde düzenlenen fahri doktora unvanı takdim ve üniversite bünyesinde yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış töreninde, bilim adamının hiçbir şeyden çekinmemesi, hak neyse, doğru neyse onun arkasında durması gerektiğini söyledi.
     Bilim adamlarımız hakkı, hakikati, gerçeği savunduğu zaman mesele bitmiştir diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
     Bilim adamından dalkavuk olur mu- Asla olmaz, olmamalıdır. Bizim tarihimiz bize bunu öğretiyor. Akşemseddin Fatihin karşısında eğilmemiştir. Fatih, Akşemseddinin karşısında eğilmiştir. Bizim buna yaklaşmamız lazım. Bazen gidiyoruz sağa sola, elimizi öpmek istiyorlar. Benim elimi niye öpeceksin. Senin, elini öpmen gereken üç kişi var, git babanın elini öp, annenin elini öp, bir de hocalarının elini öp. Başka kimsenin elini öpme. Bizim bunu yakalamamız lazım.
     Ne yazık ki bizim o tarihten gelen bu değerler silsilesi içindeki anlayışlarımız değiştirildi. Kimisi ayağını uzatıyor, ayağını öptürüyor. Kimisi bakıyorsun elini uzatıyor, daha gelmeden elini öptürüyor. Hep bunları gördük, hala görüyoruz. Kuyruğa girenler var. Bunları bizim süratle değiştirmemiz lazım. Omurgalı olmak, dik durmak ama dikleşmemek. Bizim bunu yapmamız lazım. İnşallah bizim atacağımız bu adımlarla birlikte, inanıyorum çok büyük mesafeler alacağız.
     Bu arada anlaşılmaz, bu tutucu, skolastik tavır neticesinde üniversitelerimiz maalesef içine kapandı veyahut da belki biraz ağır olacak ama kapatıldı, baskılarla vs diyen Başbakan Erdoğan, Güneydoğunun en büyük üniversitelerinden biri olan Gaziantep Üniversitesinden bu alanda çok büyük atılımlar beklediğini ifade etti.
     Bölgenin tarihi denildiğinde akla Gaziantep Üniversitesinin gelmesini istediğini belirten Erdoğan, Bölgede tarım denildiğinde, sanayi denildiğinde Gaziantep Üniversitesi öne çıksın. Arapça denildiğinde, Arap halkları, Arap siyaseti, Arap tarihi denildiğinde dünya çapında Gaziantep Üniversitesi bir otorite kabul edilsin diye konuştu.
     Bölgedeki her üniversitenin, bulunduğu coğrafyanın zenginlikleri itibarıyla uluslararası ölçekte çıkış yapabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, Şanlıurfa tarımda, Şırnak ilahiyatta, Batman petrolde, Hakkari uluslararası ilişkilerde, Mardin mimaride öne çıkabilir ve akademik alanda uluslararası otorite olabilir, niye olmasın. Üniversitelerimiz, özellikle bu bölgedeki üniversitelerimiz çok sayıda misafir öğrenciye kucak açarak, bu imkanı değerlendirerek zenginleşebilir ve zenginleştirilebilir dedi.
    
     -Türkün eli oraya uzanıyor-
    
     Geçen hafta Afrikaya gittiklerini, Gabon, Nijer, Senegalin durumunu gördüklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
     İnanın yükümüz çok ağır saygıdeğer hocalarım, çok ağır. Yapmamız gereken çok şey var. Ve o hali görünce sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu öğrendik. Hele hele 15. yüzyılda Nijere Sultan Yunusun gittiğini öğrenince... Niamey ile orada 450 kilometre mesafede, şu anda İstanbuleva denilen yer arasında, oranın adını İstenbuleva koymaları meğerse İstanbula olan sevdalarından kaynaklanıyor. Niamey, orası 450 kilometre. Cumhurbaşkanın benden ilk isteği şu oldu. Bu yolu yapar mısınız. Biz de dedik ki Yaparız. Girişimcilerimiz yanımızda, onlarla da konuşuruz. Siz bize sadece devlet garantisi verin. Biz uygun şartlarla bunu inşallah süratle yaparız. Ve sağ olsun hemen arkadaşlarımız çalışmaya başladılar ve heyetler gönderiliyor. İnşallah bu adımı atacağız, 450 kilometrelik bu yolu yapacağız.
     Fakat orada bir şey daha gördük. Tabii bunu tıpçı hocalarımız bilir. Fistül hastalığı diye bir hastalık var. Bu tabii çok yaygın. Erken evlilikten kaynaklanan bir hastalık. Çünkü 11, 12 yaşında orada kız çocuklarını evlendiriyorlar ve erken yaşta da tabii bunlar maalesef kapıya konuyor. Poligami de yaygın olduğu için orada çok çok farklı bir sıkıntı var ve bizim STKlar oralara gidip, oralardaki zor koşullarda operasyonlar yapıyorlar. Tabii eşim, kızım, onlar da gidip bunları görünce, durumu da böyle bizlere anlattıklarında, doktor arkadaşlarımla daha sonra konuyu görüştüğümde onlar da Maalesef buralarda bu çok yaygın dediler ve bir sorumluluk da oradan bize geldi. Dedik ki Biz o zaman burada üç, dört bölgede, adeta bir ihtisas hastanesi gibi, yani kadın, doğum, çocuk hastalıkları üzerinde bir hastane yapalım ve buralara Türk Hava Yollarımızdan bir anlaşma yapalım. Türk Hava Yollarımız bu STK mensubu doktorlarımızı, hemşirelerimizi hafta sonlarında buraya getirsin, burada operasyonları yaparken oradaki doktorları da yetiştirsinler ve böylece bu işte bizim bir katkımız, emeğimiz olsun. Hatta hatta gerekirse bazı hastaları da İstanbula alıp İstanbulda gerekli müdahaleleri yapmak suretiyle buraya bir yardımımız olsun dedik. Niye- Sultan Yunus 15. asırda gitmiş. Biz buna insani cepheden bakacağız. Bu bir tarihtir ve bunun adımını bizim atmamız lazım. Şimdi onun üzerinde de ayrıca çalışıyoruz. Sağolsun sağda, solda oralarda bakıyoruz bizim birçok STKlarımız görev yapıyorlar, okullar açmışlar. Su yok, sondaj vurup DSİ ile beraber çalışan ve orada 230 tane kuyudan su çıkarmak suretiyle farklı yerlerde o köyleri suya kavuşturan yine STKlarımız var. Türkün eli oraya uzanıyor.
    
     -Üniversiteleri bilimle daha yoğun buluşturmanın mücadelesi içindeyiz-
    
     Kendilerinin de 10 yıldır verdikleri bu mücadelede, üniversiteleri bilimle, sanayiyle, uluslararası ilişkilerle daha yoğun şekilde buluşturmanın mücadelesi içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, Üniversitelerin yapay gündemlerden ve sorunlardan tamamen sıyrılıp asıl işlevlerini yerine getirmeleri için çok yoğun gayret içerisindeyiz dedi.
     Başbakan Erdoğan, 2013 yılında üniversitelerin ödeneklerini geçen yıla göre yüzde 22 oranında artırdıklarını ve 3,5 milyar liraya yükselttiklerini bildirdi.
     Teknolojik araştırma altyapısına yönelik projeler için de 2013 yılında 1,3 milyar lira tahsis ettiklerini belirten Erdoğan, Şu rakamlar son derece önemli. 2002 yılında Türkiyede burslu olarak ya da kendi imkanlarıyla okuyan toplam yabancı öğrenci sayısı 16 bin adetti. Şu anda bu sayı 35 bine ulaşmış durumda. 2002 yılında Türkiyenin verdiği bursla okuyan yabancı öğrenci sayısı 1344 kişiyken, 2012 yılında biz 4 bin 18 öğrenciye burs veriyoruz diye konuştu.
     Erdoğan, Gaziantep Üniversitesini 47 farklı ülkeden yaklaşık bin yabancı öğrenciye eğitim verdiği için ayrıca kutladığını dile getirdi.
     Başbakan Erdoğan, 1 Ocak itibarıyla öğrenci burs ve kredilerini artırdıklarına işaret ederek, 2002de burs ya da kredi olarak öğrencilere ayda 45 lira ödenirken, şu anda öğrencilere burs ya da kredi olarak 280 lira, beslenme yardımı olarak da 200 lira olmak üzere 480 lira ödeme yaptıklarını kaydetti.
     Bu süreçte Gaziantep Üniversitesini, Gaziantepte üniversite öğrencilerini güçlü şekilde desteklediklerini dile getiren Erdoğan, üniversiteye 15 fakülte, 4 enstitü, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve bir teknopark kazandırdıklarını bildirdi.
     Gaziantepte yurt kapasitesini 2 binden 4 bin 500 kişiye ulaştırdıklarını ifade eden Erdoğan, sadece son iki yıl içinde 2 bin kişilik 4 yurt açtıklarını dile getirdi. Bu süreci aynı kararlılıkla sürdüreceklerini anlatan Erdoğan, Yurt sorununa çok büyük önem veriyoruz. Devlet millet el ele vereceğiz, bu sayıyı daha da artıracağız dedi.
     Erdoğan, Bölgede ayrıca tarımın, sanayinin, ticaretin merkezi olan, özellikle de kardeşiliğin merkezi olan Gaziantepin inşallah bilimde de bir merkez olması için var gücümüzle desteğimizi devam ettireceğiz. Gaziantep de Gaziantep Üniversitesi de bu coğrafya için, bu çalkantılı bölge için birliğin, kardeşliğin, refah ve kalkınmanın adeta somut timsalidir. Gaziantepi rol model alınacak bir şehir olarak hem muhafaza etmeyi hem de büyütmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan, fahri doktora unvanından dolayı rektöre ve senatoya teşekkür etti, açılışını yaptıkları yatırımların üniversite camiasına ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Kadir Karakuş-Esra Altınmakas
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan, Gaziantepte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER