Bursada Kestane ve Kestane Şekeri Festivali

Bursada Kestane ve Kestane Şekeri Festivali -Yıldırım Belediye Başkanı Keskin: -Dünyada kestane üretiminde 3. sıradayız. İtalya ile yarışıyoruz. Kestane ve kestane şekeri ile markalaşan Bursanın ismini, bu konuda daha ileriye g


BURSA (A.A) - Bursa Valiliği ve Yıldırım Belediyesi öncülüğünde, Üretimden Tüketime Bursada Kestane Yeniden Hayat Buluyor sloganıyla düzenlenen Kestane ve Kestane Şekeri Festivali başladı.
     Yıldırım Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Barış Manço Kültür Merkezinde düzenlenen festival, fotoğraf sergisi ve pasta kesimiyle başladı. Fotoğraf sergisinin ardından düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, kestanenin Bursanın marka değerlerinden biri ve önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.
     Keskin, kestanenin üretimi, imalatı ve tanıtımı için kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sektör temsilcilerinin birlikte hareket etmelerinin önemine dikkati çekerek, Dünyada kestane üretiminde 3. sıradayız. İtalya ile yarışıyoruz. Kestane ve kestane şekeri ile markalaşan Bursanın ismini, bu konuda daha ileriye götürmek için bu festivali düzenliyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları ve yerel yönetimlerle birlikte kestaneyi uluslararası düzeyde festival havasında dünyaya anlatacağız. İnanıyorum ki festivalimiz önümüzdeki yıllarda daha da geniş bir katılımla gerçekleşecek dedi.
     Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Arif Soylu moderatörlüğünde, Üretimden Tüketime Bursada Kestane Yeniden Hayat Buluyor başlığı altında düzenlenen panele geçildi. Panelde, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Uludağ Üniversitesinden Doç. Dr. Cevriye Mert ve Doç. Dr. Himmet Tezcan, Kestane Şekeri İmalatçısı Mustafa Zorlu ile Utku Özdemir konuşmacı olarak yer aldı.
     Dünyada 25 ülkede kestane yetiştirildiğini ve Türkiyenin 3. sırada olduğuna dikkati çeken Mert, ülkede var olan kestane potansiyelinin iyi şekilde değerlendirilmediğini söyledi. 1958 yılında Türkiyede 39 bin ton, Bursada 11 bin ton kestane üretilirken 2010 yılında bu rakamların ülke genelinde 60 bin tona çıkmasına rağmen Bursada ise üretimin bin 500 tona düştüğünü vurgulayan Mert, Türkiyede kestanenin yüzde 60ı Ege, yüzde 30u Karadeniz, yüzde 9u Marmara Bölgesinde yetiştiriliyor. İller bazında Bursa ülke genelinde yedinci sırada. Bursa bu anlamda geride olsa da yinede lider konumunu sürdürmektedir. Bunun da en büyük sebebi Bursalıların kestane kültürüne sahip çıkmalarıdır diye konuştu.
     Panelin ardından, 1 dakika içinde en çok kestane şekeri yeme yarışması ve en iri, en güzel kestane yarışması düzenlendi. Dereceye giren yarışmacılara kestane ürünleri ile hazırlanmış sepetler verildi. Ayrıca festivale katılan vatandaşlara da kestaneli pilav ve ayran ikram edildi.
     İki gün sürecek festival etkinliklerinin içerisinde yer alan Coşkun Sabah ve Erdem Özdemir konserlerinin ise Siirtte askeri helikopterin düşmesi sonucu 17 askerin şehit olması dolayısıyla iptal edildiği öğrenildi.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursada Kestane ve Kestane Şekeri Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER