Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğuda turizmi

Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğuda turizmi canlandıracak -Turizm sektörü, çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapılan kültür turlarında artış bekliyor -Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Ulusoy: -Bölgeye yön


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin terör yüzünden onlarca yıldır yeterince değerlendirilemeyen turizm potansiyeli çözüm süreci ile birlikte turizmcilerin ilgisini çekmeye başladı. Bugüne kadar sadece belli güzergahlarda tur düzenleyen turizm şirketleri, Antakyadan Karsa, Hakkariden Siirte kadar bölgedeki tüm illeri içine alan yeni paket turlar hazırlama arayışına girdi.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, kültür turizmi açısından büyük bir potansiyel barındıran Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin, yaşanan barış ortamıyla birlikte turizmden önemli bir pay alacağını söyledi.
     Tur şirketlerinde bölgeye yönelik bir hareketliliğin bulunduğunu ifade eden Ulusoy, İnsanlar huzurlu yerlere gitmek ister. Her il kendi içinde değerlendirilebilecek çok yüksek potansiyele sahip. Bölgeye yönelik bir hareketlenme var. 1980li yıllarda her yıl 150-200 bin kişiyi bölgeye götürüyorduk. Bu bölgeye milyonlara varan turisti yeniden götürebiliriz. Şimdi turist götürmek daha kolay. Hemen hemen her ilde havalimanı var. Potansiyeli yüksek bir bölge. Çok zengin olan mutfağı, kültürü insanları çekiyor diye konuştu.
     Bölgede otel altyapısının yetersiz olduğunu kaydeden Başaran Ulusoy, yatırımcıları Doğu ve Güneydoğunun potansiyelini değerlendirmeye çağırdı. Türkiyenin güney bölgelerinin turizm yatırımlarına doyduğunu belirten Ulusoy, Yatırımcılar biraz da Anadoluya baksınlar istiyoruz. Bu bölgeye yatırım yapsınlar. Otel olduktan sonra biz doldururuz dedi.
     Doğu ve Güneydoğuya tur düzenleyen turizm şirketinin sahibi Cem Polatoğlu, barış sürecinin bölgede turizme büyük bir ivme kazandıracağını belirtti.
     Terör sebebiyle Güneydoğu Anadoluda sınırlı güzergahlarda GAP turları düzenlediklerini belirten Polatoğlu, bu turların son yıllarda yüzde 20-25 oranında artan bir ilgi gördüğünü vurgulayarak, Geçen yıl 30 bine yakın turist GAP turları kapsamında bölgeye gitti. Gezi kapsamına sınırlı bölgeleri almamıza rağmen ilgi her yıl arttı. Çözüm süreciyle birlikte bölgeye ilgi de arttı. Ortamın güvenli hale gelmesi turizmcinin alanını da genişletecek. Bu sayının önümüzdeki süreçte bir problem olmazsa 3-4 kat artarak 100 bine çıkmasını bekliyoruz diye konuştu.
     Polatoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, peri bacaları ile ünlü Kapadokya kadar turizm potansiyeli olan yerler bulunduğunu ifade etti. Bu yerlerin güvenli hale gelmesi durumunda hem yurt içinden hem de yurt dışından büyük ilgi göreceğini vurgulayan Polatoğlu, yıllarca terörle anılan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin turizmden milyonlarca dolar kazanabilecek potansiyeli bulunduğunu dile getirdi.
    
     -Bölgeye yönelik yeni bir paket hazırlıyoruz-
    
     Çözüm süreciyle ortaya çıkan olumlu sonucun turizmcilerin ilgisini bölgeye çektiğini dile getiren Cem Polatoğlu, birçok seyahat acentesinin yurt içinde ve dışından bölgeye yeni tur hazırlıkları başlattığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Yeni süreçle birlikte turizm şirketleri yurt dışından Türkiyeye turist gönderen partner acentelerine Doğu ve Güneydoğuyu programlarına almalarını talep etmeye başladı. Bir çok seyahat acentesi yurt içinden bölgeye yeni tur planlamaya başladı. Bunlardan biri de biziz. Biz yıllardır yaptığımız GAP turuna, Mardin odaklı çevre illerini içine alacak Anadolu Medeniyetleri adı altında yeni bir tur hazırlıyoruz. Bunun için oradaki kilise, havra ve cemaat temsilcileriyle görüşmelere başladık. Bir çok medeniyetin buluşma noktası bu yerlere düzenlenecek turların dünyada ilgi göreceğine inanıyorum.
    
     -Yüzde 300 artış bekliyoruz-
    
     Sektörde faaliyet gösteren başka bir turizm şirketinin müdürü Kerem Gökçe de yeni süreçle birlikte Doğu ve Güneydoğuya yönelik kültür turlarına bir patlama yaşanacağını belirterek bölgeye yönelik rezervasyonlarda gözle görülür bir artışın yaşandığını dile getirdi. Çalıştığı şirketin kültür turları cirosunda GAP bölgesinin payının yüzde 40 olduğunu kaydeden Gökçe, şunları söyledi:
     Bölgenin her ili ayrı bir potansiyeli barındırıyor. Turist, güvenli olduğu yerlere gitmek ister. Çatışma ortamı olmadığı sürece artan bir ilgi olur. Geçmişte çatışmanın olmadığı dönemlerde haftada 10 otobüse kadar tur yapıyorduk. Çatışmalar başlayınca kimse gitmek istemedi. Son günlerde yeniden bir hareketlenme var. Bugün saat 14.00 itibariyle 9 kişiye GAP turu sattık. Huzur sağlanırsa yüzde 300ün üzerinde bir artış bekliyoruz.
    
     -Bölge turizmden milyonlarca dolar kazanabilir-
    
     Gökçe, Doğu ve Güneydoğunun turizmden milyonlarca dolar kazanabilecek potansiyelinin bulunduğunu söyledi. Bu bölgeye giden turistin daha fazla para harcadığını kaydeden Gökçe, Karadeniz turuna çıkan bir kişi 250 ile 500 lira arasında para harcarken, Doğu ve Güneydoğuya giden bir kişi bin ile 10 bin lira arasında harcama yapıyor. Turistin bu bölgeden alabileceği çok şey var. Salça, çay, bakır ve gümüş hediyelikler, yazmalar gibi bölgeye has ürün çeşidinin çok olması turiste para harcatıyor dedi.
    
     -Almanyada nevruz paketi satıldı-
    
     Bölgedeki turizm hareketliliğinin sadece iç turistle sınırlı kalmayacağını anlatan Kerem Gökçe, yeni dönemde dünyanın her yerinden bölgeye kültür turlarının yapılacağına inandığını vurguladı. Mart ayı başında düzenlenen Berlin Fuarında ilk kez Almanyadaki acentelerin 1 gecesi Diyarbakır olmak üzere 4 gece konaklamalı nevruz turu sattığını belirten Gökçe, Çatışma ortamının bitmesi halinde Avrupa, Amerika ve Uzak Doğudan ciddi talep olur. Geçmişte ABDliler koyun sürüleriyle gezen Göçerleri takip etmek ve fotoğraf çekmek için karavanlarıyla Cizrede kamp yapıyordu. Tekrar neden yapmasınlar diye konuştu.
    
     -Belediye ve valiliklere büyük görev düşüyor-
    
     Bölgenin turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde bölge halkı başta olmak üzere valilik ve belediyelere büyük görevler düştüğünü dile getiren Gökçe, şunları söyledi:
     Bazı bölgelere bugüne kadar istediğimiz halde turist götüremedik. Siirte, Diyarbakırın bazı bölgelerine güvenlik sebebiyle bugüne kadar gidemedik. Turisti Bingöle Yüzen Adaya götürmek, dünyada güneşin en güzel doğduğu yerlerden biri olan Karlıovada güneşin doğuşunu izlettirmek için konaklama sorununun giderilmesi gerekiyor. Konaklama sorunu olmazsa yılda 1 ile 5 milyon kişi rahatlıkla bölgeyi gezmeye gidebilir.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğuda turizmi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER