Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Üyesi Çalışlar: "Çözüm sürecinin, Türkiye tarihini değiştirecek önemli, yeni bir dönem olduğu inancındayım"


KARABÜK (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Üyesi Oral Çalışlar, "Çözüm sürecinin, Türkiye tarihini değiştirecek önemli, yeni bir dönem olduğu inancındayım" dedi.
     Çalışlar, Büyük Kulüpte sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldikleri toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiyenin yeni bir sıçramanın eşiğinde olduğunu, ekonomik ve siyası olarak son 10-15 yılda çok önemli değişimler yaşadığını söyledi.
     Türkiyenin Kürt meselesini çözmesi gerektiğini vurgulayan Çalışlar, şöyle devam etti:
     "Bu kadar büyük bir potansiyeli, enerjisi olan bir ülkenin halen kendi içinde 10-15 milyon nüfusa sahip bir toplulukla çatışma halinde işleri götürmesi ve buna rağmen iddialı bir ülke olması, mümkün değil. Sloganları yıllarca attık. Attığımız sloganlar sonucu birbirimizi de öldürdük. Sonunda ne oldu, zarar eden sağcısı da solcusu da Türkiye oldu. Askeri darbeler geldi, hepimize işkenceler yaptı. Artık bu dönem bitiyor."
     Oral Çalışlar, Türkiyenin artık dünya çapında iddialı bir ülke olmak durumunda bulunduğunu ifade ederek, "Bir insan milliyetçiyse ülkesinin iddialı bir ülke olmasını ister. Çatışmayla birbirini yiyen ülke iddialı olabilir mi- Ekonomimiz düzelebilir mi- Şimdi yeni bir döneme geçtik. Çözüm sürecinin, Türkiye tarihini değiştirecek önemli, yeni bir dönem olduğu inancındayım. Onun için hepimiz bunun bir tarafından tutmalıyız" diye konuştu.
     Grup Üyesi Bendevi Palandöken de herkese birebir sorduklarında "İnşallah bu iş sonlanır" dendiğini belirterek, insanların, bunun nasıl sonlanacağını merak ettiğini söyledi.
     "Bu ülke bölünür mü, parçalanır mı-" şeklinde kuşkulanmaya gerek olmadığına vurgu yapan Palandöken, şöyle konuştu:
     "Birbirimizden ayrılmış insanlar değiliz. Dolayısıyla bu milletin arasına nifak tohumu saçan teröristler, ülkeyi bu hale getiriyor. Herkese yetecek kadar yiyecek aşın olduğu, müreffeh, insanların güvenle evlerine, işlerine gittiği bir ortama karşı gelen hiç kimse yok. İnşallah bu soruların cevaplarını önümüzdeki süreçte hep beraber birlikte göreceğiz. Gördük bile, 3 aydır Allaha şükür şehit haberi, dirliğin ve birliğin üzerinde bir şey yok.
     Heyeti oluşturan 63 kişinin bir siyasi partinin uzantısı olmadığını belirten Palandöken, her bir üyenin, kendine göre ayrı düşünceleri olduğunu belirtti.
    
     -Yıldıray Oğur-
    
     Grup Üyesi Yıldıray Oğur da Türkiyede 91 gündür hiç bir insanın hayatını kaybetmediğini, Türkiyenin hiçbir şehrine şehit cenazesi gitmediğini ifade ederek, içine girilen olumlu süreç eleştirilirken, bunun hiç unutulmaması gerektiğini söyledi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dün bir şehit annesinden gelen mektubu okuduğunu ve bundan çok etkilendiği aktaran Oğur, şöyle devam etti:
     "Demiş ki Keşke buna 6 ay önce başlasaydınız. Benim çocuğum 6 ay önce çatışmalarda hayatını kaybetti kaybedenler, kaybedecek evladı olanlar, bunu çok daha iyi bilirler. Kaybedecek şeyleri olmayanlar için dökelim, vuralım, kıralım demek çok kolay tabi. O yüzden biz burada konuştukça, haftalardır süren çözüm sürecinde insanlar ölmüyor. Diyelim ki bunun sonucu fiyaskoyla sonuçlandı. Belki onlarca, yüzlerce insanın hayatı kurtuluyor bu konuşmalarla."
     Oğur, şehit aileleri ile görüşmelerinde, duvarlarda gencecik insanların fotoğraflarını gördüklerini dile getirerek, her iki tarafta da çok fazla acı yaşandığını anlattı.
     Her çatışma ve savaşın bir yerde bittiğini dile getiren Oğur, "2. Dünya Savaşında bütün Avrupa birbirine girdi. Milyonlarca insan hayatını kaybetti. Onlardan daha çok birbirlerine kin duyan insanlar yoktur herhalde. Toplama kamplarında insanlar birbirlerini öldürdü. Sonra da hep beraber Avrupa Birliğini (AB) kurdular. Bir gün biter. 30 yıl çok uzundu zaten. Aynı ülkenin insanlarının birbirlerini öldürmesinin sonu geldi işte" ifadesini kullandı.
     Oğur, bunun büyük bir cesaret istediğini vurgulayarak, Türkiyenin bu tespiti ilk defa yapmadığını kaydetti.
     Eski bir genelkurmay başkanının "PKKyı 5 kere askeri olarak bitirdik" dediğini aktaran Oğur, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "5 kez biten bir şey, artık ezdirilmiş demektir. Demek ki sorun başka. Demek ki sorun sadece dağları bombalayarak çözülmüyormuş. Burada cesarete ihtiyaç var ama maalesef Türkiyede geleceği planlayanlar, cesur adımlar atanlar, hep cezalandırılmıştır. Yeni bir döneme giriyoruz. Bu mesele, öyle askeri yöntemlerle çözülemiyor. Çünkü bu bizim iç sorunumuz. Türkiye kendi vatandaşlarını öldürerek, onların taleplerini yok sayarak bir yere gelemiyor. Şimdi bu meseleyi geride bırakmamız gereken bir aşamadayız. İki tarafta da bir olgunlaşma seviyesi var. Neden şimdi- Çünkü Türkiye daha yeni yeni demokratikleşmeye çalışıyor."
     Oğur, Kürt meselesinin, modern bir ülkenin kaldıramayacağı bir mesele olduğunu savunarak, Türkiyede, 2 bin ila 5 bin arasında PKKlı olduğunun söylenmesine rağmen BDPnin 2 milyon oy aldığını ifade etti.
     Bu kadar vatandaşı mutsuz eden, kendine düşman eden devletin, büyük bir devlet olamayacağını belirten Oğur, şimdi sıranın bu sorunu çözmeye geldiğini söyledi.
    
     -Kürşat Bumin-
    
     Grup üyesi Kürşat Bumin de 30 senedir devam eden sorunda, devlet veya hükümetlerin işi çözmekten ziyade daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdiklerini dile getirdi.
     Türkiyede 30 bin insanın öldüğünü ve 400 milyar dolarlık bir kaynağın silaha aktarıldığına dikkati çeken Bumin, bu sorunun çözülmemesi durumunda, yaşanan terör felaketinin giderek büyüyeceğini kaydetti.
     Grup Sekreteri Fatma Benli de her kentte şehit ailelerini ziyaret ettiklerini vurgulayarak, "10-15 yıl önce çocuklarını kaybeden ailelerin acılarını içlerinde yaşadıklarını görüyoruz. Onlara yapabileceğimiz hiçbir şey yok ama hiç olmazsa bundan sonra bu devam etmesin. Türkiye bu kadar güçsüz mü ki kolay bölünebilir olsun- Her şeyi denedik, buna rağmen sonuç alabildik mi-" diye konuştu.
     Sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kanaat önderleri de toplantıda görüşlerini paylaştı.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş - Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER