Çukurovanın gen hazinesi ÇÜde

Çukurovanın gen hazinesi ÇÜde -Adını Türkiyenin en verimli topraklarının bulunduğu ovadan alan Çukurova Üniversitesi, narenciyeden zeytine, avokadodan cevize kadar pek çok türde gen bahçesine sahip -ÇÜ Ziraat Fakültesi araştırma ve


ADANA (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Adını Türkiyenin en verimli topraklarının bulunduğu ovadan alan Çukurova Üniversitesinin (ÇÜ), narenciyeden zeytine, avokadodan cevize kadar pek çok kültür bitkisinde gen bahçesine sahip olduğu bildirildi.
     ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin en verimli topraklarından Çukurovanın pek çok bitkinin ve ağacın kolaylıkla yetişebildiği bir iklime sahip olduğunu söyledi.
     Çukurova bölgesinin ülkenin tarım merkezi konumunda olduğunu anlatan Elekcioğlu, ÇÜnün de bu anlamda Türkiyenin en köklü ziraat fakültelerinden birini bünyesinde barındırdığını belirtti.
     Fakültenin, sahip olduğu tarım arazilerinde yaptığı araştırmalarla bölge üreticilerine yol gösterdiğini ve bilime önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Elekcioğlu, araştırma ve uygulama çiftliği arazisinde adeta hazinelerin yattığını kaydetti.
     Fakülte arazisinde 21 ülkeden 960 farklı çeşit ve türde narenciye gen kaynağının ve 386 çeşit zeytin gen kaynağının yanı sıra ceviz, avokado, şeftali, Trabzon hurması, yenidünya, kiraz, kayısı, badem, Antep fıstığı gen bahçelerinin de bulunduğunu bildiren Elekcioğlu, şunları kaydetti:
     Narenciye Araştırma-Gen bahçelerimizde bugüne değin ulusal ve uluslararası çok sayıda bilim insanı ve kuruluşların ortaklaşa çalışmalarıyla 58 proje yürütülmüş ve 258 ulusal-uluslararası yayın, 59 lisans mezuniyet tezi, 60 yüksek lisans mezuniyet tezi, 20 doktora çalışması, 1 doçentlik tez çalışması yapılmıştır ve çalışmalar, üniversitemiz-ziraat fakültemiz var olduğu sürece devam edecektir. Gen bahçelerimiz ülkemize hizmet ediyor. Diğer gen bahçelerimizde de bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Gen bahçeleri, Türkiyenin hazineleri.
    
     -Dünyanın 3üncü büyük turunçgil gen bahçesi
    
     Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu da, gen bahçelerinin Türkiyenin ve dünyanın geleceği olduğunu dile getirerek, ÇÜdeki narenciye gen bahçesinin paha biçilemez bir değer olduğunu vurguladı.
     Gen bahçesi için tüm Türkiyeyi gezdiklerini, İzmirden Hataya kadar turunçgil örnekleri topladıklarını anlatan Yeşiloğlu, şu bilgileri verdi:
     Türkiyenin birçok bölgesinden örnekler aldık. Kendimiz de çeşitler elde ediyoruz. 1973ten beri hem Türkiyeden hem de yurt dışından getirdiğimiz çeşitler var. Hastalıklara ve olumsuz şartlara dayanıklı çeşitleri de buraya getirdik. Buradan diğer ülkelere de aşı kalemi veriyoruz. Türkiyedeki çeşitli araştırma merkezlerine fidancılara aşı gözü veriyoruz. Burası gerçekten Türkiyenin en büyük mal varlığı. Türkiye yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46sını turunçgiller oluşturuyor. Bu kadar önemli bir ürün ve turuçgiller her yerde yetişmiyor. Yüzde 90 Akdenizde yetiştiriliyor. Turunçgil gen bahçemiz bin 200 dekar arazinin içinde kurulu. Bunun içinde araştırma merkezimiz de var. Üniversitemiz gen kaynağının öneminin farkında. ABD ve İspanyadan sonra dünyada 3. büyük turunçgil gen bahçesiyiz. Bahçemiz Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş durumda. Tüm gen bahçeleri bizim hazinelerimiz, korunması gerekir. Bahçemiz, çok önemli bir gen kaynağı. İlerde olabilecek hastalık, kuraklık ve toprakta tuz oranının artması gibi durumlarda elimizdeki kaynaklardan yararlanarak çalışmalar yapacağız.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Çukurovanın gen hazinesi ÇÜde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER