Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gücük:

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gücük: -"Arap Baharı olarak nitelenen gelişmeler, Türkiyenin Ortadoğuda yapabileceği perspektifi daha da çok güçlendirdi" -"(Kürecike kurulan NATO Savunma Sistemi) Herhangi bir ülkeye karşı f


MALATYA (A.A) - Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, "Arap Baharı" olarak nitelenen gelişmelerin Türkiyenin, Ortadoğuda yapabileceği perspektifi daha da güçlendirdiğini söyledi.
     Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Malatyaya gelen Gücük, Anemon Otelde düzenlenen toplantıda, gazetecilerin sorularını cevapladı.
     Gücük, Arap Baharının yaşandığı Libya, Tunus, Mısır, Yemen gibi ülkelerde, gerek hükümet, gerekse kamuoyunda Türkiyenin profilinin çok yükseldiğinin görüldüğünü ifade ederek, "Türkiye yaptıklarıyla ve olumlu örnek teşkil edebilecek deneyimleriyle bu ülkeler için bir ilham kaynağı olabilir. Arap Baharı olarak nitelenen gelişmeler, Türkiyenin Ortadoğuda yapabileceği perspektifi daha da çok güçlendirdi" dedi.
     Suriyedeki gelişmelerin, Arap Baharı yaşanan diğer ülkelerin durumlarından farklı olduğunu belirten Gücük, bu ülkedeki gelişmelerin, Türkiyenin izlediği politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkmadığını, bu ülkenin, Suriye halkının meşru taleplerine cevap verecek adımları atmayarak, halkının zulüm çekmesine yol açan politikaları sonucunda geliştiğini kaydetti.
     Gücük, Arap Baharı denilen dönem başladıktan bugüne kadar, Türkiyenin, halkların meşru hak ve taleplerine cevap verilmesini her vesileyle dile getirdiğini vurguladı.
    
     -"Endişeye gerek yok"-
    
     İran ve Rusyanın, Malatyanın Kürecike kurulan NATO savunma sistemine olan tepkilerine de değinen Gücük, "Bu bir savunma sistemidir. Herhangi bir ülkeyi hedef almamaktadır. Herhangi bir ülkeye karşı füze ateşlemeyecek olan bir ülkenin bundan endişe duymasına gerek yoktur" diye konuştu.
     Türkiyenin komşularıyla sıfır sorun politikasının bir hedefi ifade ettiğini anlatan Gücük, "Bu, herkesin arzu edeceği bir hedeftir. Bunun gerçekleştirilmesi sadece Türkiyenin aktif çabalarıyla bağlantılı değildir. Komşu ülkelerdeki değişimler, sizin izlediğiniz politikalara verdiği tepkiler, kendi iç dinamikleri çerçevesinde gelişen gelişmeler, bu hedefin hayata geçirilmesini etkilemektedir" dedi.
     Gücük, Dışişleri Bakanlığının, Afrika ülkelerinde yeni temsilcilikler açacağını ifade ederek, "Temsilcilik sayısı 12den 34e yükselecek. Ayrıca, 3 yeni büyükelçilik açılacak. Afrikada temsilciliğimizin bulunmadığı ülke kalmayacak" dedi.
    
     -Malatya Valisi Sarana ziyaret-
    
     Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, daha sonra Malatya Valisi Ulvi Saranı da ziyaret etti.
     Gücük, ziyarette yaptığı konuşmada, bugün dış politikanın etkin araçlarından birinin de kamu diplomasisi olduğunu söyledi.
     Hariciyecilerin ağırlığı giderek artan sivil toplum kuruluşları, medya ve düşünce kuruluşları başta olmak üzere diplomasiyi toplumsal hayatın her boyutundaki gelişmeleri yakından izleyerek sürdürmek durumunda olduğunu bildiren Gücük, Dışişleri Bakanlığının son dönemde alınan kararlarla Antalya, İzmir, Edirne başta olmak üzere yeni temsilcilikler de açmanın arifesinde olduğunu belirtti.
     Bakanlık olarak kamu diplomasisi faaliyetleri çerçevesinde müsteşar yardımcıları düzeyinde illere ziyaretler düzenlediklerini ifade eden Gücük, illerde gençlere yönelik eğitim programları düzenlediklerini anlattı.
     Gücük, eğitimlere Malatya Valiliğinin ciddi katkılarının yanı sıra Malatya Belediyesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve İnönü Üniversitesinin de katkı sunduğunu anlattı.
     Vali Saran da hariciyeciler için halkla çeşitli vesilelerle bir araya gelmenin ve ülkenin iç yapısında ne olup bittiğini görmenin büyük bir fırsat olduğunu ifade etti.
     Saran, yürütülen uygulamanın bu yönüyle hem iç idari yapının hariciyeciler tarafından tanınmasını hem de insanların hariciyecileri daha iyi tanıması açısından fırsat olduğunu bildirdi.
     (YET-AY-EMN-ÖMÜ)
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gücük: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER