Diyarbakır Nevruz kutlamasına hazırlanıyor

Diyarbakır Nevruz kutlamasına hazırlanıyor -İş yerleri ve araçlardan yaklaşan Nevruz ile ilgili şarkılar yükselirken, vatandaşlar sükunet içerisinde kutlama yapılmasını arzuluyor -Diyarbakıra kutlamalar için dışarıdan çok sayıda


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır, Çözüm sürecine bağlı yaşanan gelişmeler sayesinde huzurlu bir Nevruz kutlamasına hazırlanıyor.
     Uzun yıllardır yaşanan gelişmeler nedeniyle gerginlik içerisinde başlayan ve genelde bazı grupların izinsiz gösterileri sonucu çatışma görüntüleriyle sona eren Diyarbakırdaki Nevruz kutlamalarının yerini bu yıl, huzur ve güvenlik içeresinde coşkulu bir kutlamanın alması bekleniyor.
     Diyarbakır kent merkezinin işlek caddelerinde 2 gün sonraki Nevruz kutlamasına ilişkin Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yazılı davetlerin yer aldığı pankartlarla donatılırken, bazı iş yerlerinden ve araçlardan Nevruz içerikli şarkıların nağmeleri yükseliyor.
     Bağlar ilçesindeki Nevruz Alanında 2 gün sonra yapılacak kutlama için aralarında yurt dışından gelenlerinde yer aldığı çok sayıda kişinin kente gelmesi sebebiyle otellerde yer kalmadı. Bu etkinliği, 100ü yabancı, 300den fazla gazeteci izlemek için akreditasyon yaparken, çok sayıda televizyon kuruluşunun kutlamaları canlı olarak yayınlayacağı belirtildi. Kutlamalara Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Avrupadaki çeşitli siyasi partilerin temsilcilerinin de katılacağı kaydedildi.
     Alanda yapılacak etkinlik nedeniyle yoğun bir hazırlık çalışması sürüyor. Alana ulaşımı sağlayan yollar asfaltlanırken, protokol ve basın mensupları için yeni bir platform oluşturuluyor. Yoğun katılım nedeniyle alana araçların alınmayacağı belirtilirken, toplu taşıma araçlarının kentin tüm işlek yerlerindeki duraklarından 21 Mart günü saat 06.00dan itibaren vatandaşları ücretsiz olarak alana taşıyacağı bildirildi.
     Diyarbakır Valiliği de, vatandaşların Nevruzu huzur içerisinde kutlaması için bir dizi önlem aldı. Özellikle güvenlik ve trafik konusunda sıkıntı yaşanmaması için il dışından gelecek takviye ekiplerin de Diyarbakırda görev yapacağı kaydedildi.
    
     -Bu yıl farklı bir ortam var-
    
     Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Nevruzun, sevgi, barış ve kardeşlik gibi değerlerin önemini hatırlattığını ve şenlik içerisinde kutlanması gerektiğini belirterek, çözüm süreci sayesinde bu ortamın oluştuğunu söyledi.
     Geçmiş yıllarda Nevruz kutlamasına bir hafta kala Diyarbakırdaki vatandaşların tamamının olay çıkacağı ihtimaliyle büyük endişe yaşadığını anlatan Akbal, Ancak bu yıl farklı bir ortam var. Başka illerden ve hatta yurt dışından Nevruz kutlaması için çok sayıda kişi Diyarbakıra geldi. Bu yıl huzur ve güvenlik içerisinde düğün coşkusuyla bir Nevruz geçireceğimizi ümit ediyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Güzel bir ortamda, coşkulu bir kutlama olacak
    
     Esnaf Ali Koca, Nevruz nedeniyle satışlarda da hareketlilik olduğunu ifade ederek, dini ve milli bayramlarda olduğu gibi bir hareketliliğin yaşandığını belirtti.
     Çözüm sürecinin bölge ekonomisine olumlu yansıdığını vurgulayan Koca, Bu yıl Nevruz, çok farklı geçecek. Çok sayıda kişi kutlama için Diyarbakıra geldi. Geçmişte Nevruzda sürekli gerginlik yaşanırdı. Ancak bu kez öyle değil. Herkes dini ve milli bir bayram gibi karşılıyor. Barış havası var. Güzel bir ortamda coşkulu bir kutlama olacak. Yaşanan gelişmelerde bu Nevruzu daha önemli hale getirdi. Herkes sorunun çözümünü bekliyor. Sorun çözülürse bölge şahlanacak dedi.
     Esnaf Murat Balgün ise geçmiş yıllarda Nevruz kutlamalarının olaylı geçmesi nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılmadığını dile getirerek, Ama bu yıl çok rahat bir ortam var. Bayram gibi kutlanacak. Bugüne kadar kutlamalara katılmamıştım ama bu yıl ailemle Nevruz kutlamasına gideceğim. İnşallah bu bayram havası sürer ve kutlamalara katılırız. şeklinde konuştu.
    
     -İsviçreden geldim
    
     Aslen Bingöllü olduğunu ve İsviçrede yaşadığını belirten Sedat İnce, Diyarbakırda düzenlenecek Nevruz kutlamasına katılmak üzere İsviçreden geldim. Her yıl Nevruza katılmak için geliyorum. Çözüm sürecinin büyük etkisi sayesinde bu yıl farklı bir ortam var. Bu yıl olağanüstü şekilde güzel bir Nevruz olacak diye konuştu.
     İşçi Kerbela Ayyıldız, gerginliğin olmadığı bir ortamda Nevruz kutlanacağı için mutlu olduğunu bildirerek, bunun çözüm süreci sayesinde oluştuğunu ifade etti.
     İşçi İbrahim Yaşar da, çözüm sürecinin olumlu sonuçlanması temennisinde bulunarak, ailece Nevruz kutlamasına katılacağını kaydetti.
    
     -Tarih yazacak-
    
     Emekli İbrahim Kaçar, çözüm süreci sayesinde bölgede büyük bir umut olduğunu belirterek, İnşallah barış olacak. Bu sorunu çözecek insanları tarih yazacaktır. Sorun çözüldüğü vakit Türkiye kalkınacak. Bu yıl umut olduğu için Nevruz kutlaması farklı olacak. Bir bayram gibi yeni elbiselerimizi giyip, kutlamaya gideceğiz. Savaş bitecek ve insanlar gülecek. Bütün ümidimiz bu çatışmanın bitmesi kardeşliğin sağlanmasıdır. Aramızda bir sorun yok. Sorunu çözenlerden Allah razı olsun dedi.
     Emekli Abdurrahman Bakışkan (69) da, çözüm süreci sayesinde huzurun hakim olmaya başlandığını belirterek, Bu sene gerginlik yok. Hepimiz huzur içerisinde Nevruz kutlamasına gideceğiz diye konuştu.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın - Veysel Narlayan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakır Nevruz kutlamasına hazırlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER