Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Düzcede: (2) -(Petrol arama çalışmaları) Arama faaliyetlerine 1,1 milyar dolar civarında bütçe ayırdık -Özel sektörün aramacılık faaliyetlerini artırmayı düşünüyoruz (Fotoğr


DÜZCE (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol arama faaliyetlerine yaklaşık 1,1 milyar dolar bütçe ayırdıklarını belirterek, Özel sektörün aramacılık faaliyetlerini artırmayı düşünüyoruz dedi.
     Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Akçakoca-Çayağzı Doğalgaz Proses Tesislerinde inceleme yapmak üzere Akçakoca ilçesine gelen Yıldız, denizin 9 mil açığındaki doğalgaz platformlarına hareketi sırasında teknede gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyede en çok petrol arama faaliyetlerinin yapıldığı illerin başında Adıyaman ve Batmanın geldiğini söyledi.
     Türkiyede petrol kaynakları konusunda ümit veren bölgeler bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, Ama altını çizmek gerekir ki yapılan sondaj çalışmasıdır. Sonucunda iyi sonuç da alabiliriz, beklentileri de karşılayamayabiliriz. Sondajı tamamlamadan bir şey söylemek doğru olmaz. Sondajın sonucunu beklemekte fayda var. Hem vatandaşlarımızın hem de burada çalışan arkadaşlarımızın umutlarıyla oynamak doğru değil. Petrol varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız diye konuştu.
     Karadenizin Türkiyenin en hırçın denizi olduğunu vurgulayan Yıldız, Karadenizdeki sondaj çalışmalarının çok zor yapıldığını ifade etti.
     Akçakocaya yapılan tesisin 90 metre derinlikte olduğunu bildiren Yıldız, Karadeniz açıklarında 2 bin 600 metre derinliğe kadar ulaşmak mümkün. Çok büyük emekler sarf edilerek sondaj çalışmaları yapılıyor. Burada yapılan sondaj çalışmaları dünyanın en önemli sondaj çalışmaları arasında gösteriliyor ama bu zor şartlara rağmen bulguya rastladığımızda uygulamaya geçme niyetindeyiz şeklinde konuştu.
    
     -Türkiye, deniz aramacılığını gün geçtikçe artırıyor-
    
     Her türlü yerli kaynağı önemsediklerini kaydeden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Gayretli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TPAOnun arama çalışmaları karada ve denizde devam ediyor. Bu platform deniz seviyesinden 93 metre aşağıda. Su derinliği 93 metre olan bir platformdan karaya doğalgaz alıyoruz. Şu an Türkiye teknolojisi bunları başarabiliyor. Bunu yurt dışında oluşturduğumuz sponsor firmalar ortaklığıyla yaptık. Türkiye deniz aramacılığını gün geçtikçe artırıyor. Her geçen gün daha iyiye gidiyor ve bu alanda ilerliyor.
     Arama faaliyetlerine 1,1 milyar dolar civarında bütçe ayırdık diyen Yıldız, Özel sektörün aramacılık faaliyetlerini artırmayı düşünüyoruz. Bunlarla ilgili herhangi bir bulgu, rağbeti çok fazla artırıyor. Karadenizde şu ana kadar harcanmış paraları, bulunamayan sondajları bir kayıp olarak görmüyoruz. Mutlaka yeraltı jeolojik verilerin bu bilgilerin arttırılmasına katkıda bulunduğunu düşünüyoruz ifadelerini kullandı.
     Öte yandan, tekneyle doğalgaz platformlarının bulunduğu bölgeye ulaşan Yıldız, şiddetini artıran poyraz nedeniyle platformlara çıkamadı. Yıldız, platformların çevresinde tekneyle tur atarak yetkililerden bilgi aldı.
     Yıldız, incelemenin ardından kendisine eşlik eden Düzce Valisi Adnan Yılmaz, AK Parti Düzce milletvekilleri İbrahim Korkmaz, Fevai Aslan ve Osman Çakır ve partililerle bir restoranda yemek yedi.
     Yıldız, yemeğin ardından Ankaraya hareket etti.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Onur Orhan / Ömer Ürer
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER