Gaziantep yemeklerine kitapla uluslararası tanıtım

Gaziantep yemeklerine kitapla uluslararası tanıtım -Mutfağıyla ünlü kentin yemekleri, Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı adlı kitapla İngiltere ve İtalyada tanıtılacak -GTO Başkanı Mehmet Aslan: -Ekibimiz, İngi


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep yemekleri, Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı adlı kitapla uluslararası alanda tanıtılacak.
     GTO Başkanı Mehmet Aslan, yaklaşık 2 yıl süren çalışma sonucunda hazırlanan söz konusu kitabın tanıtımı dolayısıyla meclis salonunda düzenlenen toplantıda, hedeflerinin Gaziantep mutfağını kurumsallaştırmak ve kentte alternatif bir turizm modeli olan Gastronomi turizmini geliştirmek olduğunu söyledi.
     Oda olarak hemen hemen her alanda çalışmalar ve projeler yürüttüklerini ifade eden Aslan, Bunların en kapsamlılarından birisi ve elbette her anlamda en doyurucusu da Gaziantep mutfağını kurumsallaştırma hedefimizdir dedi.
     Aslan, kitapta yemek tariflerinin hazırlanması, basımı, dağıtımı ve tanıtımı konusunda kademeli bir çalışma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Öncelikle 5 yemek yazarımızı bir araya getirdik. Kültür ve Turizm Komisyonumuzu da görevlendirdik. İlgili arkadaşlarımızla 2 yıldır bir çalışma yürütüyoruz. Gaziantep yemeklerini, sıkmayan, kısa anlatımlarla ama asla özünü kaybetmeyen bir şekilde hem ulusal hem de uluslararası platformlarda tanıtım amacıyla karşınızdayız. Öyle bir projeyle yola çıktık ki; 5 yazarın mutabık kaldığı yemek tariflerinin hazırlanması, basımı, dağıtımı ve tanıtımı konusunda kademeli olarak bir proje ortaya koyduk. Şimdi ilk aşamasındayız. Gaziantepe hayırlı olsun.
     Aslan, proje ekibinin İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde tanıtım çalışması yapacağını ifade ederek, Ekibimiz, İngilterede Oxfordda, dünyanın en önde gelen yemek tanıtım organizasyonuna katılacak. Daha sonra İstanbul ve İtalya Torinoda fuarlarda stant açarak, limanlar ve hava limanlarında da tanıtım konusunda gayretlerimiz devam edecek. Özellikle İstanbulda tanıtım konusunda çok büyük bir organizasyon düşünüyoruz diye konuştu.
    
     -Kitabın hazırlanışı-
    
     Bu arada GTOdan kitabın hazırlanmasına ilişkin yapılan açıklamaya göre, kitabın hazırlanması için Akten Köylüoğlu, Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Gonca Tokuz ve Ragıp Güzelbey gibi yemek konusunda araştırmaları ve kitapları bulunan Gaziantepli araştırmacılardan oluşturulan komisyona, GTO Kültür ve Turizm Komisyonu üyeleri de destek verdi. Çalışmalar sonucunda Gaziantep mutfağını temsil eden ve kaybolmakta olan 163 tarif seçildi. Bu özel tatların kitaplaştırılması sırasında yemek yazarı ve araştırmacısı Aylin Öney Tan ve ekibiyle çalışmaya başlandı. Ekipte Suzan Aral illüstrasyon ve kitap tasarımını, Tuba Şatana fotoğraf çekimlerini üstlendi. Ortak ve titiz bir çalışmanın sonucunda kitap hazırlandı.
     Gaziantep, insanlık tarihinin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan tarihsel birikimi ve coğrafi konumunun sağladığı ürün çeşitliliği sayesinde farklı lezzetleri barındıran eşsiz bir mutfak kültürüne sahip.
     291 özgün yemek çeşidiyle Türkiyenin en zengin mutfağı olarak tespit edilen Gaziantep Mutfağıyla ilgili hazırlanan Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı kitabı, Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi Projesi çerçevesinde İngilizceye de çevrildi.
     İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Gaziantep İl Özel İdaresi ile Mutfak Dostları Derneği ortaklığında yürütülen proje kapsamında, kitapta yer alan tarifler eşliğinde de Gaziantep mutfağını tanıtan İngilizce-Türkçe 12 dakikalık bir tanıtım filmi de çekildi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantep yemeklerine kitapla uluslararası tanıtım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER