İşitme engelli hastaların kulağı, dili oluyor

İşitme engelli hastaların kulağı, dili oluyor -Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan İşitme Engelli İletişim Merkezinde görev yapan Uğur Küçük, işaret dilini kullanarak işitme engelli hastalar ile


ANTALYA (A.A) - Şamil Kahveci - Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan İşitme Engelli İletişim Merkezinde görev yapan Uğur Küçük, işaret dilini kullanarak işitme engelli hastalar ile doktorlar arasında iletişimi sağlıyor.
     Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında engellilere yönelik düzenlemeleri öncesi erken adım atan hastane yönetimi, işitme engelli vatandaşlara hizmet vermek amacıyla özel personel istihdam etmeye başladı. Bu kapsamda kentte ilk defa olarak Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan İşitme Engelli Merkezinin engelli hastalara hizmet vermesi planlandı.
     Merkezde de 10 yaşına kadar çok az duyan, ancak bu yaştan sonra duyma yeteneğini tamamen kaybeden, 11 yaşında takılan işitme cihazı ile yeniden duymaya başlayan Uğur Küçük (39) görev yapmaya başladı. Konuşabilen ve işaret dilini işitme engelli ağabeyinden öğrenen Küçük, işitme engelli tercümanlık belgesine sahip.
     Daha önce 13 yıl boyunca Sağlık Bakanlığında çeşitli birimlerde görev yapan, İşitme Engelliler Federasyonunun düzenlediği kursu başarıyla tamamlayarak yabancı dil sertifikası da alan Küçük, Eğitim ve Araştırma Hastanesinde işitme engelli hastalara muayeneden rapor işlemlerine kadar tüm alanlarda yardım ediyor.
    
     -İşitme engelli hastalarımızla iletişimde sorun yaşamıyoruz-
    
     Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Halit Çetin Önol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinde özürlü hastalarla zaman zaman iletişim kurmakta zorluk yaşadıklarını, bu nedenle işitme engelli hastalarla iletişimi sağlamak için işaret dilini bilen bir görevli istihdam ettiklerini belirtti.
     Hastanelerinde kurdukları merkezde görev yapan Uğur ile hastalara daha kaliteli, daha saygın hizmet vermeye başladıklarını vurgulayan Önol, Artık işitme engelli hastalarımızla iletişimde hiçbir sorun yaşamıyoruz. Uğur, işimizi oldukça rahatlattı. İşitme engelli hastalarımızın rahatsızlıklarını kolaylıkla anlayabiliyoruz dedi.
     Uğurun işitme engellilerin sadece poliklinik muayenelerinde değil, rapor alma, hastane giriş çıkışları, asansöre binmeleri gibi tüm işlemlerinde yardımcıları olduğuna işaret eden Önol, bu hizmet sayesinde engellilere verilen hakların farklı amaçlarla kullanılmasının da önüne geçilmiş olduğunu dile getirdi.
    
     -Görüntülü telefonla tercümanlık da yapıyor-
    
     İşitme engellilere hizmet veren Uğur Küçük ise hastaneye gelen işitme engelli hastaları muayeneye götürdüğünü anlatarak, Polikliniklerde doktorlar ile işitme engelli hastalar arasında iletişim sağlıyorum. Hasta şikayetlerini ve sorularını işaret diliyle bana iletiyor, ben de doktora söylüyorum dedi.
     Doktorun söylediklerini ve verdiği ilaçların nasıl kullanılması gerektiğini de hastalara aktardığını ifade eden Küçük, İşitme engelli vatandaşlar hastaneye gelirken gönülleri rahat olsun. Hastanede sağlık konusunda yapmaları gereken tüm işleri beraber yapıyoruz. İşlemlerini rahatlıkla yapabiliyorlar diye konuştu.
     Küçük, işitme engelli hastalara akşamları görüntülü telefon ile hizmet verdiğini belirterek, Hastanede olmadığım zamanlarda acile gelen hastalar ile görüntülü telefon vasıtasıyla görüşüyorum. Sorunu hastadan öğrendikten sonra aynı yöntemle doktora iletiyorum. Hastaları hiçbir zaman mağdur etmemeye çalışıyorum diye konuştu.
     İşitme engelli Duygu Koç da hastanenin verdiği hizmet sayesinde artık rahatça doktora gidip muayene olabildiğini söyledi. Daha önce doktora hastalığını anlatmakta güçlük çektiği için hastaneye gitmek istemediğine işaret eden Koç, Uğur bize çok yardımcı oluyor. Onun sayesinde hastalığımızı anlatabiliyoruz ve doktorun tavsiyelerini anlayabiliyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber İşitme engelli hastaların kulağı, dili oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER