Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme -Diyetisyen Arslan: -Bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır -Gebeler bilinçsizce oruç tutarlarsa, anne adayı ve bebeklerde ciddi sağlık sorun


KASTAMONU (A.A) - Diyetisyen Güzide Arslan, ramazan ayında bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini bildirdi.
     Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında ağır ve yağlı gıdaların yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini belirtti. Kilo almamak için öncelikle dengeli beslenilmesi ve kalorisi düşük, besin değeri yüksek olan kaliteli besinlerin tüketilmesi gerektiğini kaydeden Arslan, ramazan ayında iftar yemeğinin geniş zaman dilimlerine yayılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
     İftarda fazla miktarda yemek yemek, boş olan mideye yüklenilmesine sebep olacaktır. Bu durumda sindirim zorlaşacak, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı oluşacak, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri yaşanacaktır. Bu nedenle ilk oruç açıldığında hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba, sebze yemeği gibi hafif yemeklerle iftara başlanmalı, sindirime zaman tanıyarak 10-15 dakika sonra az yağlı ızgara et yemeği, kuru baklagil, sebze yemeği, salata, ayran, cacık gibi yemeklerle devam edilmelidir.
     Mutlaka yemekten önce ve yemekten sonra bol su içilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan (kan şekerini hemen yükselten) gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı, glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmek daha doğrudur.
    
     -Sahurda ne yemeli, ne yememeli-
    
     Arslan, günümüzde bir çok kişinin gece yatmadan önce yemek yediğini ve sahura kalkmadığını ifade ederek, sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğunu belirtti.
     Bu tür beslenme tarzının yaklaşık 16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkardığının altını çizen Arslan, Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür. İşte bu yüzden bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.
     Arslan, sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidinin çok önemli olduğunu aktararak, sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümünün daha fazla olacağını ifade etti.
     Bu tür yağlı ve ağır besinler tüketilip ardından yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebildiğini belirten Arslan, Sahurda yağlı ve ağır besinler yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks şekerlerden oluşan bir öğün olmalıdır. Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur diye konuştu.
    
     -Ramazanda diyet-
    
     Dengeli beslenerek ramazan ayında diyet yapılabileceğini aktaran Arslan, bir günde alınması gereken besin değerlerinin iftar ve sahura dengeli bir şekilde bölüştürerek sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğini söyledi.
     Arslan, ramazan ayında sadece oruç tutarak kilo verileceğine inanmanın yanlış bir düşünce olduğunu vurgulayarak, Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir diye konuştu.
    
     -Anne adayları bilinçli bir şekilde oruç tutmalı-
    
     Anne adaylarının bilinçli bir şekilde oruç tutması gerektiğini ifade eden Arslan, anne adaylarının öncelikle kendi beslenmelerine dikkat ederek, yavrularını güzel beslemeleri gerektiğini belirtti.
     Arslan, anne adaylarının özellikle içtiği suya, aldığı enerjiye, proteine ve yağına dikkat etmesinin önemli olduğunun altını çizerek, Gebeler bilinçsizce oruç tutarlarsa, anne adayı ve bebeklerde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir gebe diyeti tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini ve bol sıvı gıdalar içermelidir.
    
     Muhabir: Esra Karamuk-Sinan Özmüş
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER