Şanlıurfa Cezaevindeki yangın

Şanlıurfa Cezaevindeki yangın -Adalet Bakanı Sadullah Ergin: (3) -Cezaevinin farklı birimlerinde de inceleme yaptık. Bu süreçte herhangi bir ihmal, güveni kötüye kullanma, savsaklama varsa bunun üzerine ciddiyetle gidilir. Varsa bir


ŞANLIURFA (A.A) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 13 kişinin öldüğü 5 kişinin yaralandığı Şanlıurfa E Tipi Cezaevindeki olayla ilgili Cezaevinin farklı birimlerinde de inceleme yaptık. Bu süreçte herhangi bir ihmal, güveni kötüye kullanma, savsaklama varsa bunun üzerine ciddiyetle gidilir. Varsa bir ihmal üstünün örtülmesi mümkün değildir dedi.
     Bakan Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelikle Şanlıurfa Cezaevinde incelemelerde bulunduktan sonra polisevinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
     Cezaevlerindeki dolulukla ilgili bir soru üzerine Bakan Ergin, bu konuyla ilgili bilgi verdi. Bazı yerlerde yaşanan problemi aşmak üzere hazırlanan eylem planı çerçevesinde 196 yeni ceza infaz kurumu yapımının planlandığını aktaran Ergin, planlanan cezaevlerinin bir kısmının yapıldığını, bir kısmının da proje aşamasında olduğunu belirtti.
     Bu yıl da 22 infaz kurumunun hizmete gireceğini aktaran Ergin, şöyle devam etti:
     2013te 34, 2014de 52, 2015de 32, 25 ve 31 olmak üzere sonraki yıllarda toplam 196 yeni infaz kurumumuzun yapımı planlanmış ve şu anda inşa aşamasında. Sonraki yıllarda olanlar da proje aşamasında. Ceza infaz kurumlarımızdaki barınma hususunda bir takım yönetmelik değişikliği yaparak denetim serbestlikle geçtiğimiz ay 16 bin tahliye olmuştu. Açık ceza infaz kurumlarına ayrılma kriterlerini kolaylaştırmak suretiyle geçtiğimiz hafta... O da resmi gazetede yayımlandı. Kapalı ceza infaz kurumlarından açık ceza infaz kurumlarına ayrılma süreci de başladı. Bunun sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama şunu kabul etmemiz gerekiyor; evet ceza infaz kurumlarımızda kapasite fazlamız var. Genel itibarıyla Türkiyede cezaevi kapasitesi konusunda bir problemimiz var. Bunu öteden beri konuşuyoruz. Bu sorun alınan tedbirlerle makul seviyeye geldi aslında ancak bölgeler arasında farklılıklar var. İzmirdeki ceza infaz kurumunda açık var, boş yerimiz var. Ama Urfada fazla var. Bunların dengelenmesi konusunda bir takım nakiller gündeme geldiğinde aileler, dışarı gönderiyorsunuz, nasıl görüşeceğiz diye serzeniş içine giriyorlar. Mümkün olduğu kadar nakilleri isteğe bağlı yapmaya çalıyoruz. Ama zorunlu hallerde de bu nakiller yapıyoruz. Urfa E Tipi Ceza İnfaz Kurumumuzda özel bir durumda şudur; bu ceza infaz kurumumuzun arttırılmış kapasitesi 600 kişidir. Ama ceza infaz kurumumuzun bir bölümünde tadilat var. Bu tadilat nedeniyle tadilat yapılan bölümdeki tutuklu ve hükümlüler diğer bölüme alınmıştır. Müteahhidin sözleşmeye göre 10 Temmuzda yeri teslim etmesi gerekiyor. 10 Temmuza kadar sıkışıklık var. Bu tarihten itibaren kısmen bir rahatlık olacaktır. Onun dışında bir takım nakillerle rahatlatılması söz konusu olacaktır.
    
     -Koğuşa girişler engellenmiş
    
     Cezaevinin ana girişlerinde kamera olduğunu ancak koğuşların bulunduğu ara bölmelerde böyle bir imkanın olmadığını aktaran Ergin, yangın öncesinde koğuşlardan herhangi bir eylem, gürültü ve talep gelmediğini vurguladı.
     Koku tespiti üzerine ilgili koğuşa ulaşıldığını, kapı ve üst kata çıkış merdivenlerinin çıkışının süngerlerle engellendiğini aktaran Ergin, Koğuşa girişi engelliyor. Yangın söndürme tüpleriyle müdahale edildikten sonra ancak bir miktar kontrol altına alınabiliyor ve alt katta bulunan 5 kişi bu şekilde kurtarılabiliyor. Ama üst katın çıkışına ranzalarla bariyer yapılmış, ondan dolayı da üst kata ulaşılamıyor. Bu konu kontrollerin ve müfettişlerin çalışmasından, savcılığın da tahkikatından sonra daha da netleştirilecektir.
    
     -Varsa bir ihmal üstünün örtülmesi mümkün değil
    
     Olayın yaşandığı koğuşta incelemelerde bulunduklarını aktaran Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelikle yangının yaşandığı koğuşu gezdik hem alt katta hem üst katta incelemelerde bulunduk. Cezaevinin farklı birimlerinde de inceleme yaptık. Bu süreçte herhangi bir ihmal, güveni kötüye kullanma, savsaklama varsa bunun üzerine ciddiyetle gidilir. Varsa bir ihmal üstünün örtülmesi mümkün değildir. Cezaevinin değişik ünitelerinde bir takım tespitlerde bulunduk. Ama şu aşamada daha farklı bir şey söylemek istemiyorum. Bu incelemelerin sonucu ortaya çıksın, sonucu net paylaşacağız diye konuştu.
     Olayın içerisinde olan kişilerin bir kısmı ve cezaevinde bulunan tutuklulardan biriyle görüşüldüğünü anlatan Ergin, genel şikayet ve taleplerin alındığını kaydetti.
     Bütün bunların yapılacak tahkikatın içerisinde olacağını bildiren Ergin, hiçbir hükümlü ve tutuklunun meşru haklarının hiçbir surette engellenemeyeceğini, engelleme durumu olması halinde de bunları yapanlarla ilgili gerekli işlemler yapılacağını ifade etti.
     Ayrıca iklim şartlarının getirdiği bir takım zorlukların idareciler tarafından nazara alınarak tedbirler geliştirilmesi gerekir. Şu anda vantilatör veriliyor. Ama Urfanın şartlarına özgü ilave olarak Başsavcılığımızla gelen tedbirlerle ilgili görüşeceğim diyen Ergin, Şanlıurfada yapılacak yeni cezaevi hakkında da bilgi verdi.
     Kente 2 tane F tipi ceza evi yapılacağını bildiren Ergin,Aslında 2009dan buyana Şanlıurfada ceza infaz kurumu yapmak için gayret sarf ediyoruz. Yer temini konusunda maalesef çok seri şekilde netice alınamadı. Önceki Urfa Valisini bizzat kendim aradım. Yakın bir zamanda arsa temininde netice alındı. İhale süreci işliyor. Siverek Cezaevinin inşaatı hızla devam ediyor. Bu bölgede ilave yatırımlarımız var. Ama bunların hizmete girmesi bir süre zaman alacak şeklinde konuştu.
     Yaralıların, orada çalışan memurların ve bu konuda beyanda bulunmak isteyen tutuklu ve hükümlülerin ifadeleri alındıktan sonra daha net bir sonuca varılabileceğini dile getiren Ergin, şunları kaydetti:
     Bizim aldığımız bilgi, kurtulan 5 kişi alt katta giriyorlar. Alt kattaki girişte tuvalet ve banyoda kalarak az etkilendiklerini ifade ediyorlar. Ama üst katta bulunan 13 kişiye merdivenlerin arasına ranza çekerek çıkışı ve girişi engelleyen fiziki mania olduğu için maalesef ulaşılamıyor. Kaldı ki merdivenlerin girişi yatakların ve battaniyelerin yığılarak ateşe verildiği için oradan yukarıya ulaşmak çok da kolay gözükmüyor.
     Bir gazetecinin BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhanın da aralarında bulunduğu KCK ve siyasi tutuklularda Şanlıurfa Cezaevinde, bunlarında nakilleri söz konusu olacak mı şeklindeki sorusu üzerine Bakan Ergin, nakillerde gönüllük esasına arzuladıklarını, zaruretlerin gerektirdiği noktada resen de bir takım nakiller yapılabileceğini dile getirdi.
     Ergin, Hem yoğunluktan şikayet ediyoruz. Hem de bir nakil gündeme geldiği zaman ailemizden ayrılmak istemiyoruz gibi bir tepkiyle karşılaşıyoruz. Şu anda fiziki şartlar ve maddi imkanlar bunlar. Bu imkanlar içerisinde yapılabileceğin en iyisini yapmak zorundayız. Bu anlamda sevkleri gönüllük esasına göre yapmak istiyoruz. Ama burada yeterli talep çıkmazsa şartlar iyileşinceye kadar belki resen bir takım nakiller söz konusu olabilir. Bunun çalışması devam ediyor şeklinde yanıtladı.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Şanlıurfa Cezaevindeki yangın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER