Tavşanlı TSOnun Gazze Raporu

Tavşanlı TSOnun Gazze Raporu -Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odasının Filistin-Gazze bölgesine gönderdiği "çalışma heyeti", geziyle ilgili değerlendirme ve önerilerini rapor haline getirdi -Rapordan: "Türkiye, Gazzede etkin bir konsolo


KÜTAHYA (A.A) - Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan Gazze raporunda, Türkiyenin bu bölgede etkin bir konsolosluk açması gerektiği belirtildi.
     Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) alınan izinle bir süre önce Filistin-Gazze bölgesine "çalışma heyeti" gönderdi. İncelemelerini tamamlayan heyet, geziyle ilgili değerlendirme ve önerilerini bir rapor haline getirdi.
     Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Efe imzasıyla hazırlanan ve "Gazze 2013" adı verilen raporda, bölgede etkili ve yetkili tüm kişilerin, "Filistinin bütün ve tek bir ülke olduğu ve Kudüsün hür olmadan Filistinin, Filistin tamamen hür olmadan da Gazzenin hür olamayacağı" şeklinde görüş birliğinde oldukları kaydedildi.
     Raporda, Gazzede yoğun nüfus artışının olması sebebiyle yeni konutlara, bunun için de çimento, demir ve tuğlaya ihtiyaç duyulduğuna işaret edildi.
     Gazzedeki belediyelerin yeni kurulması nedeniyle sağlıklı çalışamadığı belirtilen raporda, bu konuda Türkiyedeki belediyelerin eğitim verebileceği ifade edildi.
    
     -Tahıl ve hububata ihtiyaç var-
    
     Raporda, tarım alanlarında hububat ekimi için kullanılabilecek alanların bulunmadığı, başta buğday olmak üzere tahıl ve hububat ithal edilmesi gerektiği vurgulandı.
     Eğitim kurumlarında yeterli ekipmanların bulunmadığı ve zor şartlarda eğitim öğretim yapıldığına dikkat çekilen raporda, Mısırın da Gazzelilere ambargo uyguladığı ve mal giriş ve çıkışlarına engel olduğu öne sürüldü.
    
     -Öneriler-
    
     Raporda, Türkiye olarak Gazzeye yardım konusunda nelerin yapılabileceği de "Düşündüklerimiz" başlığı altında verildi.
     Buna göre, öncelikle Türkiyenin Gazzede etkin bir konsolosluk açması gerektiği belirtildi.
     Bu bölgede ekonomik zorlukların giderilmesi için dünyaya açılan bir gümrük kapısının faaliyete geçirilmesi gerektiğine yer verilen raporda, Türkiyenin bu konuda siyasal gücünü kullanarak yardımcı olabileceği kaydedildi.
     Rapordaki diğer öneriler ise şöyle sıralandı:
     "-Cesur ve yatırım arayan iş adamları burada organize sanayi bölgelerinde hazır binalarda yatırım yapabilirler.
     -120 bin adet konut ihtiyacı inşaat şirketleri tarafından üretilip Gazze halkına satılabilir.
     -Çöp toplama faaliyetleri için araç hibesi ve girişi sağlanması konusunda Mısırlı yetkilerle irtibata geçilebilir. Gerek hükümet gerek TOBB veya belediyeler vasıtası ile belediyelerin atık sorunları ve çöp toplama için ihtiyaçları olan vasıtalar temin edilebilir.
     -Gazzenin elinde bulunan 150 bin ton hurda demirin yeniden sanayiye kazandırılması için gerek ortaklıkla veya teknoloji transferi ile yardımcı olunabilir.
     -Tekstil konusunda Gazzenin sahip olduğu birikim ve ucuz ücret değerlendirilebilir ve böylece işsizliğin azalması ve rekabet imkanı sağlanabilir.
     -Gazzenin şehirlerinde yeni su kuyularının açılması temin edilebilir ve bu suların içilebilir hale gelmesi için arıtmalarının temini sağlanabilir.
     -Elektrik ve su, hala sorun ve belirli saatlerde veriliyor. Çoğunluğu jeneratörlerle sağlanıyor. Bu konuda çalışma yapılabilir.
     -Türkiye veya Türk işadamları Pakistanda yapıldığı gibi gemide elektrik üreterek bu elektriği oraya satabilir.
     -Deniz suyundan temiz su elde etmek için bir çalışmanın yapılması oldukça faydalı olabilir."
    
     Muhabir: Bülent Karaaslan
     Yayıncı: Necati Keleş
<< Önceki Haber Tavşanlı TSOnun Gazze Raporu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER