TTKda metan gazından etkilenme

TTKda metan gazından etkilenme -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: -Çok yönlü soruşturmalar başlatıldı -Bu iş yerimizle ilgili 16 Kasımda teftiş gerçekleştirilmiş. 5 madde noksan husus tespit edilmiştir


ZONGULDAK (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan gazının açığa çıkması sonucu meydana gelen ölümlere ilişkin, Çok yönlü soruşturmalar başlatıldı dedi.
     Bakan Çelik, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde aldığı brifingin ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk milleti ve emekçilere baş sağlığı diledi.
     TTK Kozlu Müessesi maden ocağında -630 kodunda hazırlık çalışmaları yapıldığı sırada, saat 11.19da ani gaz püskürmesi sonucu gaza maruz kalan 9 işçiden birinin yaralı kurtulduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
     Maalesef 5 işçimiz hayatını kaybetti. Cenazeleri hastaneye nakledildi. 3 işçimizin kurtarılma çalışmaları şu anda devam etmekte. Gaz püskürmesi neticesinde, büyük ihtimalle 3 kardeşimizin oluşan o kömür yığınının altında oldukları ihtimali ağırlık kazanmaktadır. Olayın oluş nedeni ile ilgili yoğun bir şekilde çalışmalar sürüyor. Olayın oluş nedeni bütün ayrıntılarıyla inşallah kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır.
     Çelik, kurtarma çalışmaları devam eden 3 işçinin Yüksel Koca, Hüseyin Kürekçi ve Ahmet Şeker olduğunu aktararak, kurtarılan Hayrettin Dağkıranın da sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti.
    
     -Gerekli uyarılar yapılmıştı-
    
     Bakan Çelik, maden sektörünün çok riskli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
     İlk aldığımız bilgilere göre, -630 kodunun faaliyet alanı içerisinde olay günü itibariyle 27 işçi tertip edilmiş. Bunların maske ve koruyucu donanımları ile ilgili herhangi bir sorununun olmadığı bize ifade edilmiştir. Ayrıca, gaz ölçümleme ile ilgili gerekli gaz ölçümlerinin yapıldığı, saat 11.19 sıralarında degajın çok ani gerçekleşmesi neticesinde, işçilerin kendilerin kurtarmalarının mümkün olmadığı bize verilen sunumda gördük.
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, güvenlik teftişlerimizi tüm riskli alanlarda, iş kollarında sürdürüyoruz. Bu iş yerimizle ilgili 16 Kasımda teftiş gerçekleştirilmiş. 5 madde noksan husus tespit edilmiştir. Bunların giderilmesiyle ilgili gerekli uyarılar yapılmıştı. Özellikle 2. maddede hazırlık çalışmaları dahil, tüm çalışmaları kapsayan müstakil bir sağlık ve güvenlik dokümanı oluşturulması ve risk değerlendirilmesi yapılması hususu teftişlerde belirtilmiştir. Ayrıca, idari para cezaları da ilgili şirketlere kesilmiş bulunmaktadır. Bunlar rutin yapılması gereken işlerdir. Fakat giden can geri gelmiyor. Hepimizi üzen bu olayı duyar duymaz sayın Başbakanımız yurt dışında olmasına rağmen, bizleri aradılar. Biz de zaten yola çıkmak üzereydik. Yarın Enerji Bakanımızda Zonguldaka gelecek. Yaraya merhem, acıya merhem olma adına buradayız.
    
     -Sorular-
    
     Çelik, bir gazetecinin madencilerin neden öldüğünün belirlenip belirlenmediği yönündeki sorusu üzerine, olayın çok ani bir gaz püskürmesi neticesinde tonlarca kömürün bir anda etrafı kaplaması sonucu olduğunu belirtti.
     Bu kömür yığınından kurtulanların, kurtuluş mücadelesi verdiğini söyleyen Çelik, yer üstünde kurtarma görevi olan arkadaşların da büyük bir özveriyle riskli ortamda kardeşlerini kurtarma gayreti içinde olduklarını aktardı.
     Çelik, şunları ifade etti:
     Bir kardeşimizi bu özverili çalışma neticesinde çıkartmışlar. Ayrıntılı bir şekilde bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız. Olayın şu anda sıcak anındayız. Bütün bakanlık yetkilileri buradalar. İşçilerin maskelerinin yanında olduğu ifade ediliyor. Ancak bu ani degajın oluşturduğu atmosferi de şu anda tahmin edemiyoruz. Bu ani olayda maskenin kullanımının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda da yine teknik heyet değerlendirme yapacaktır.
     Çelik, bir başka gazetecinin TTK Karadon Müessese Müdürlüğünde 2010da yaşanan grizu patlamasında 30 taşeron işçinin hayatını kaybettiği hatırlatarak, taşeron firmalara bakış açısıyla ilgili sorusu üzerine, asıl işveren, alt işveren konusunda netice itibariyle hepsinin işveren olduğunu, asıl olanın kurallara uygun üretimin, çalışma ortamının olup olmadığı olduğunu aktardı.
     Alt işverenlerin de olması gerektiğinin altını çizen Çelik, Nasıl olmalı- Bu bizim şu anda mutfakta çalıştığımız çok zor bir konu. Siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve işverenlerin dahil olduğu ve birlikte yürüttüğümüz bir çalışma. Bu çalışmamızı sürdürüyoruz. Alt işveren de çalışsa, asıl işveren de olsa, kurallara uyulup uyulmadığı çok önemlidir. İnceleme de bu şekilde yapılacaktır. Çok yönlü soruşturmalar başlatıldı. Teknik, idari ve hukuki düzeyde çalışmaları sürdürüyoruz ifadelerini kullandı.
     Göçükte kalan işçilerin durumuyla ilgili soru üzerine Bakan Çelik, şunları kaydetti:
     Şu anda alanda oksijen oranı yüzde 10lar düzeyindedir. Oraya oksijen nakli yapılırken, diğer taraftan da ortamın oluşturulup, orada gerekli aramaların yapılması konusunda çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. İnşallah kısa süre içerisinde bu kardeşlerimize de ulaşma imkanı olur. Kendilerine ulaşılamadığı için, inşallah hepimizin dileği olduğu gibi, sağ salim onlara ulaşma imkanımız olur. Tahmini olarak bin 500 ton civarında püskürtme neticesinde bir kömür yığını ifade ediliyor. Yine bunlar net bir şekilde yapılacak teknik çalışmalardan sonra ortaya çıkacaktır.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber TTKda metan gazından etkilenme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER