Yunan gazeteleri: Erdoğan, Çipras'ın muhalefetle görüşmesini engellemeye çalıştı


Yunan gazeteleri, Başbakan Aleksis Çipras'ın dün Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmeleri ilk sayfadan gördü. Eski yıllardaki diğer liderlerin ziyaretlerinin aksine Yunan Başbakan'ın temasları, ülkenin önde gelen gazetelerinde manşete çekilmedi.

Yunan Başbakan Aleksis Çipras'ın Ankara ziyaretini ilk sayfadan kısa başlıklarla giren gazeteler, iç sayfalarda ise geniş şekilde işledi. Gazetelerin tamamı, iki ülke ilişkilerinde mevcut zorlu konulara hiç dokunulmadan gerçekleşen ziyarette, bakanlıklar arasında mülteci sorunu konusunda işbirliği anlaşmasına varıldığını duyurdu. Gazeteler, Ankara'nın Türkiye'de "hotspots" kurulmasına da yeşil ışık yakmadığını kaydetti.

"İltifatlarda kaldılar" başlıklı haberinde Ta Nea gazetesi, zorlu ve çözüm bekleyen konular ile iki ülke ilişkilerini etkileyen meselelerin olduğu yerinde gibi yerinde saydığı yorumunda bulundu. Gazete, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Aleksis Çipras'ın mülteciler konusundan başlamak suretiyle diğer konulara çözüm bulunması iradesini dile getirdiklerini yazdı.

Mültecilerin Türkiye'de kayıtlarının yapılmasının ardından Avrupa'ya dağıtılmalarına Ankara'nın sıcak bakmadığını yazan gazete, buna rağmen Türkiye'nin bu konunun konuşulmasına olumlu yaklaştığını belirtti. Türkiye'nin mülteciler konusunda Almanya'nın ana rolü üstlenmesi yanlısı olduğunu da yazan Ta Nea, Çipras'ın Ankara ziyaretinin olumlu yanlarından birinin 4. Türkiye-Yunanistan Yüksek İşbirliği Konsey toplantısının şubat ayında gerçekleşmesine karar verilmesi olduğunu kaydetti. Ayrıca İzmir-Selanik arası deniz ulaşımı ile İstanbul-Atina arası tren seferlerinin başlatılmasına ilişkin planın da ziyaretin artılarından olduğu ifade edildi.

"ERDOĞAN ÇİPRAS'IN MUHALEFET İLE GÖRÜŞMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI"

Ziyaretin negatif yönlerinden birinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme saatinin geç belirlenmesi olduğunu yazan Ta Nea, saat 5'te gerçekleşen görüşme ile Erdoğan'ın Çipras'ın muhalefet partileri ile bir araya gelmesini engellemeye çalıştığını iddia etti. Ancak CHP ve HDP ile görüşmelerin yapıldı ifade edildi.

Avgi gazetesi, "Çipras: Mülteci akınını azaltmak için daha iyi koordinasyon" başlığını kullandı. Efimerida ton Sintakton ise "İşbirliği adımları" başlıklı haberinde, "Çipras, mülteci kaçakçılarını sınırlandırmak ve liman yetkilileri arasında işbirliği sağlanması için bakanlıklar arasında imzalanan bir anlaşma ile Atina'ya dönüyor" diye yazdı.

Ziyareti "Mülteciler için sahil korumada teknik işbirliği" yorumunu uygun gören Ethnos gazetesinin yanı sıra Kathimerini de "Ankara mülteciler için hotspots'lara hayır diyor" değerlendirmesinde bulunduğu ziyarete ilişkin haberinde, görüşmelerin iyi bir havada geçmesine rağmen Ankara'nın mültecilerin Türkiye'de kayıt altına alındıktan sonra Avrupa'ya dağıtılmalarına hayır dediğini yazdı.

Milliyetçi Dimokratia gazetesi ise "Çipras, İstanbul'da çok gol yedi; ancak berabere kaldığına inanıyor" yorumunda bulundu. "Atina'ya cami, Türkler Ege'de" başlıklı manşet haberinde Türkiye'de hotspots oluşturulması konusunda hiç bir açıklama yapılmadığını iddia etti. Gazete, Çipras'ın Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması konusunu da dile getirmeyi unuttuğunu öne sürdü.

Yunan basın-yayın organları, Erdoğan'ın Başbakan Çipras ve Yunan heyetine adının baş harflerinin yazılı olduğu kravat hediye ettiğini yazdı.

PONTİKİ'DEN İLGİNÇ KARİKATÜR

Haftalık Pontiki gazetesi ise manşet haberinde, Yunanistan'ın mülteciler konusunda Türkiye karşısında yalnız bırakıldığını yazdı. Manşetinde ilginç bir karikatüre yer veren gazete, Erdoğan'ı içi mülteci dolu bota hava pompalarken, Avrupalı liderleri ise ürkmüş şekilde karşı kıyıda beklerken sayfasına taşıdı.
CİHAN
<< Önceki Haber Yunan gazeteleri: Erdoğan, Çipras'ın muhalefetle görüşmesini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER