Görüşme sonrası ilk açıklamalar

Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli yeni anayasa için görüşmesi sona erdi.

Görüşme sonrası ilk açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda başlattığı muhalefet turunun ikinci durağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TMMM’deki makam odası gerçekleşti. Saat 14.00’te başlayan görüşmede terör operasyonları ile HDP Eş Genel Başkanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi konuların da gündeme geldi. MHP bugünkü görüşmenin kameraya alınması talebinden vazgeçti.

Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli arasında geçecek görüşmede heyetler de belli oldu. Buna göre, AK Parti heyetinde Ömer Çelik, Lütfi Elvan, Mehmet Ali Şahin, Naci Bostancı; MHP heyetinde ise Semih Yalçın, Oktay Vural, Oktay Öztürk, İsmet Büyükataman yer aldı.

İLK AÇIKLAMALAR

MHP'li Oktay Öztürk görüşmenin ardından ilk açıklama yapan isim oldu. Öztürk özetle şunları söyledi:

"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler Sayın Başbakan tarafından iletildi. Ama asıl konu anayasa değişikliği ve buna bağlı olarak 31 Mart'ta gerçekleşmesi gereken AB ile uyum yasalarının konuşulması konusu görüşüldü. Anayasa konusunda kendilerine 2011 yılından itibaren, MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Şimdi bizim teklifimiz şimdi süreç devam ediyormuşcasına anayasada değişiklik süreci başlatılması. 60 madde anlaşılmış. 61'inci madde üzerinde konuşulmalı. Bu Başbakan tarafından kabul gördü. 21. yüzyılda Türk devleti, milletinin önünde engel teşkil edecek maddelerden arınması gerekiyor. Öncelikle sivil bir anayasa olması gerektiğinde hemfikiriz.

İç tüzük ile ilgili komisyon çalışmasının da kaldığı yerden devam etmesi yönünde teklifler oldu.

Biz MHP olarak 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Parlamenter sistemimizin aksayan yönleri varsa gözden geçirilmeli ve öyle devam etmeliyiz düşüncemizi ortaya koyduk. Sayın Başbakan "hayır parlamenter sistem olmaz" demedi ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz dedik. Başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hatta böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik. 

Parlamentoda bulunan tüm partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi kararlaştırıldı. Daha önceki tecrübelerden de hareketle 6 ayda bitirilmesi konusunu ifade ettiler. Toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, her STK'nın katkı vermesi imkan dahilinde olacak bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Hassasiyetimizin olduğu noktalar da gündeme getirildi. Sayın Başbakan bu konuda sıkıntılarının olmadığını dile getirdi. 

Biz "flu bakıyoruz" dedik ama başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Anayasa görüşmelerinde eşit sayıda milletvekili olması gerektiği konuşuldu. 
Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaçları olması durumunda Meclis'te her türlü üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik."

MHP'nin ardından AK Partili Ömer Çelik konuştu.

Ak Parti tarafından Ömer Çelik'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

YENİ ANAYASA   VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Belli bir süre dahilinde Uzlaşma Komisyonun yeniden faaliyete geçilmesi uzlaşma noktalarından bir tanesi. Yeni anayasa çalışmaları konusunda bir uzlaşı var. Başkanlık sistemi önerisi dile getirildi Sayın Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi. Bizim için yeni anayasa çalışmalarında önemli olan şey ileri demokrasinin nasıl teminat alına alınacağıdır. Biz bunlar üzerinden tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim bu tartışmadan muradımız yargı bağımsızlığı, temel hak ve hürriyetlerin garanti altına alındığı bir modelin ortaya çıkmasıdır. Parlamenter sistemi savunanların nasıl bir sistemi savunduklarını görmek istiyoruz. Parlementer sistem geleneğimiz vardır gibi bir tartışma yürütülüyor bu demokratik değerleri hangi sistemle garantş altına alırız bunun üzerinden tartışma yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadele konusunda ayrıntılı bilgi verildi. Sayın Bahçeli'ye terörle mücadelede verdikleri destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 AB uyum yasaları konusunda desteklerini istedik bu konuyu düşüneceklerini söyledik.

İÇ TÜZÜK

İç tüzük konusu da konuşuldu. Bu konudaki çalışmaların da kaldığı yerden başlaması ve hızla sonlandırılması konusunda mutabakata varıldı. Dış politika konusunda da geniş bir değerlendirme oldu.

 

<< Önceki Haber Görüşme sonrası ilk açıklamalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER