Bursa’da iplik fabrikasında büyük yangın

Bursa'nın İnegöl ilçesinde orman ürünleri fabrikasında başlayan yangın, aynı kompleks içerisinde bulunan metal, kağıt, şişe-cam, inşaat, mobilya, iplik ve tekstil alanında üretim yapan 9 fabrikaya daha sıçradı. Yangın, toplamda 10 fabrikada etkili oluyor.

SHABER3.COM

Sözcü'de yer alan habere göre Bursa İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nde bir tesiste henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yayılan yangın, bitişik konumdaki iplik ile orman ürünleri fabrikalarını sardı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine İnegöl ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekipler, karadan ve havadan müdahaleyle, 10 fabrikada etkili olan yangını kontrol altına almak için çalışmasını sürdürüyor. Fabrikalardan yükselen dumanın, ilçenin birçok noktasından görüldüğü bölgede, ekiplerin müdahalesi sırasında zaman zaman patlamalar yaşanıyor. Bu arada, civardaki fabrikalar da tedbiren tahliye edildi. 5 İLDEN TAKVİYE EKİPLER GELDİ

Havanın kararmasıyla birlikte, 4 helikopter ve 2 uçağın havadan müdahalesi sona ererken, karadan müdahale ise sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve ilçe itfaiye ekiplerinin yanı sıra İstanbul, Yalova, Kocaeli, Balıkesir ve Bilecikten gelen takviye ekiplerle birlikte 400’ü aşkın personel, yangını kontrol altına almaya çalışıyor.


2 UÇAK VE 3 HELİKOPTER YANGINA MÜDAHALE EDİYOR

Yangına müdahale için İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Balıkesir’den de itfaiye ekipleri destek olarak gönderildi. Yangına havadan 3 helikopter ve 2 uçak ile karadan ise 50’nin üzerinde itfaiye aracı ve 100’e yakın personelle müdahale devam ediyor.
VALİDEN AÇIKLAMA

Olay yerine giderek çalışmaları yerinde takip eden Bursa Valisi Yakup Canbolat, 100’e yakın personelle yangına müdahale edildiğini belirterek şunları söyledi:

* “Orçal isimli mobilya fabrikasında saat 15.30 gibi yangın çıktı. İlk 6 dakikada ekipler müdahaleye başladı. Bütün ekiplerimizi buraya sevk etmiş bulunmaktayız. Şu an itibarıyla 50’ye yakın araçla, 100’e yakın personelle müdahale ediliyor. Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğünden 1 helikopter, Balıkesir ve İl Jandarma Komutanlığından 1’er helikopterle müdahale ediliyor.

* Çevre illerden de küle köpük dediğimiz uygulamayı, AFAD başkanlığı üzerinden istedik. Şükürler olsun içeride herhangi bir insan yok, insan tahliyeleri yapılmış. Yangın büyük. Bir can kaybı olmadığını değerlendirdik. 2 tane dumandan etkilenen, hastanede tedavi gören, durumu ağır olmayan hastamız var.

* Fabrika yetkililerinin bir tespiti yok. Burası iç içe geçmiş fabrikalar var. 110 dönüm üzerine kurulmuş bir fabrika. Fabrikanın yarı kısmından itibaren müdahale etmeye çalışıyoruz, diğer kısmı kurtaralım diye.”

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, AKOM’da söndürme çalışmalarını takip etti. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Aktaş, şunları söyledi:

* “Bursa merkeze 45 kilometre mesafede, özellikle mobilya sanayide güçlü, İnegöl ilçemizde Birinci Organize Sanayi Bölgesi diye tabir ettiğimiz, yani İnegöl’ün en eski Organize Sanayi Bölgelerinden biri olan sanayi bölgemizde, saat 16.25 itibarıyla bize ihbar edilen bir yangın. Daha önceden büyük bir tekstil fabrikası olarak kullanılan alan, şimdi 9-10 ayrı mobilya, mobilya yan sanayi gibi işletmelerin kullandığı bir alan. Yaklaşık 110 dönümlük fabrika. 65-70 dönümlük kısmında yangın devam ediyor. Tabii hemen yanı başında Büyükşehir Belediyemize ait itfaiye merkez binamız olması hasebiyle ilk etapta ekipler müdahale ediyor. Fakat yangın gerçekten büyük bir yangın.

* Çünkü içeride solvent, tiner, boya malzemeleri var. Takdir edersiniz, onlar ısıyla beraber de sıra sıra patlıyorlar. Tabii şu an itibarıyla 105 araç, 200’den fazla personel müdahale ediyor. Orman Bölge, gönüllü itfaiyeci, ilçe belediyelerimiz, özellikle İnegöl Belediyemiz başta olmak üzere Tarım A.Ş., Bursa Büyükşehirden, AFAD, polis TOMA ve jandarma TOMA’larıyla müdahale ediliyor. Tabii olayın ortaya çıktığı andan yaklaşık yarım saat sonra ilçe belediye başkanımızın, kaymakamımızın, ticaret odası başkanımızın da ihbarlarıyla Sayın Valimizin de ilgi alakasıyla hemen biz buraya 4 tane helikopter, 2 tane uçak, toplamda 6 hava aracı gönderildi. Fakat şu an itibarıyla, saat 20.00 itibarıyla onlar çekildi. Çünkü karanlıkta uçuş yapamıyor onlar ama her halükarda Bursa merkezde bekleyecekler ve yarın duruma göre müdahaleleri söz konusu olacak.”

“ETRAFA SIÇRAMASI KONTROL ALTINA ALINDI”

Kocaeli ve Yalova’dan gelen takviye ekiplerin de söndürme çalışmalarına katıldığını söyleyen Aktaş, Balıkesir ve İstanbul’dan da itfaiye ekiplerinin Bursa’ya gelmek üzere yola çıktığını belirterek, yangının kısmen kontrol altına alındığını ifade etti. Aktaş, sözlerine şöyle devam etti:

* “Şimdi drone ile de AKOM aracından da izledik. Bu 60-65 dönümlük alanda yanan kısımlar, etrafa sıçramaması için tamamen kontrol altına alındı. Dolayısıyla tamamen bundan sonraki süreçte, bunları tamamen sönümlendirmeye ve akabinde soğutmaya geçeceğiz. Tabii özellikle benim buradan çağrım duygusal davranıp içeri girme gibi bir durum olmasın. Çünkü ısıyla patlayacak içeride farklı emtia var, eşya var. Dolayısıyla da bu manada olay mahallinden mümkün olduğu kadar uzak kalınması, yolların, ana yollarının özellikle açık tutulması çünkü yoğun bir sirkülasyon var. Özellikle Kocaeli’den ve Yalova’dan takviye aldık. Balıkesir ve İstanbul’dan beklediğimiz takviyeler var ama bundan sonraki süreçte, çünkü hemen yanı başında yine bir fabrika var. Sıçramadan inşallah olayı tamamen sönümlendirmiş olacağız.

* Hepimize büyük geçmiş olsun diyorum. Nihayetinde bir ekonomik kayıp. Ama öncelikle can kaybının olmaması, çok büyük bir sevindirici durum bizim için. Tesellimiz. İnşallah bir sıkıntı olmaması adına dediğim gibi de dikkatli olunması gerektiğini ben burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ekiplerimiz çalışıyor. Takviye ekipleri evlerden çağırdık. Otobüslerle taşındılar buraya. Çünkü ekipler sabah 9’dan beri nöbetteler. Yaklaşık yarım saat sonra 12 saattir görevde olan arkadaşlarımız. Burada en az 2-3 gün daha işlemler devam edecek. Yaraları bir şekilde el birliğiyle sarmaya çalışacağız inşallah ama öncelikle büyük geçmiş olsun. Ben İçişleri Bakanımıza özellikle çok teşekkür ediyorum. Hem jandarmanın hem de ormanın araçları buraya sevk edildi. Onun şahsında tabii ki Sayın Valimize, destek veren tüm yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Hepimize büyük geçmiş olsun arkadaşlar.”




4 KİŞİ DUMANDAN VE YANGINDAN ETKİLENDİ

4 kişinin yangından etkilendiğini belirten Alinur Aktaş, “4 tane, bu manada ama sıkıntılı bir durum söz konusu değil. Çok hafif yaralı arkadaşlarımız. Veyahut bir arkadaşımız hortumu tutarken yara almış, yani hortumu kullanırken yara almış ve dumandan etkilenerek. Dolayısıyla arkadaşlarımızda tabii bu manada tedbirliler. Kuleler de dört bir taraftan özellikle iki taraftan şu an içeri yoğun bir şekilde köpüklü su sıkıyorlar. İnşallah ben yarım saat, 1 saat içerisinde tamamen kontrol altına alacağımıza inanıyorum. Ama sizin de gördüğünüz gibi, yangın hala devam ediyor. Özellikle bölgede herkesin dikkatli olması gerektiğini bir daha hatırlatmak istiyorum” dedi.

“BANA VERİLEN 10 FABRİKA İSMİ VAR”

Aktaş, yangının 10 fabrikada etkili olduğunu belirterek, “Bana verilen 10 fabrikanın ismi var. Tabii hangi fabrika ne kadar etkilendi bilemiyorum ama o 65-70 dönümlük kompleks içerisinde 10 civarında fabrika var. Aslında burası bir fabrika ama daha sonra o fabrikanın üretimi durdurmasıyla beraber, içeride 9-10 tane ayrı kuruluş yer oluşturmuş kendisine. Dolayısıyla bunlardan birinden çıkmış. Hem kamera kayıtlarından hem de buradaki verilerden elde ediliyor bir şekilde. Şu an öncelikle yangını tamamen sönümlendirilmesi bizim olayımız” açıklamasında bulundu.
<< Önceki Haber Bursa’da iplik fabrikasında büyük yangın Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER