Çocukluk çağının en tehlikeli ve bilinmeyen hastalığı: Sepsis


Sepsis, yılda 5 milyondan fazla yeni doğan ve çocuk ölümüne yol açarak, çocukluk çağındaki ölümlerin önemli bir kısmına da neden oluyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, sepsis hastalığının yılda 5 milyondan fazla yeni doğan ve çocuk ölümüne yol açarak, çocukluk çağındaki ölümlerin önemli bir kısmına neden olduğunu söyledi.

Sepsis hastalığının tanımına ilişkinde bilgi veren Yıldızdaş, "Vücutta enfeksiyon geliştiğinde savunma mekanizmaları enfeksiyonu kontrol altına almaya çalışır. Sepsis, bir enfeksiyona karşı vücudun yanıtının kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkar. Sepsis yalnız az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkeler için değil gelişmiş ülkeler için de önemli bir halk sağlığı sorunudur." dedi.

ABD'de yılda 75 bin çocuğun sepsis nedeniyle hastaneye yatırıldığına dikkati çeken Yıldızdaş, hastalığın erken tanı konularak tedavi edilmez ise birçok organda yetmezliğe ve yüksek oranda ölüme yol açabildiğine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş, ölümlerin azaltılabilmesi için tanı ve tedavinin çok hızlı yapılması gerektiğini her 1 saatlik gecikmenin sepsisden ölme olasılığını yüzde 8 oranında arttırdığını dile getirdi. Prof. Dr. Yıldızdaş, ayrıca sepsis ile savaşabilmek için öncelikle sağlık personeli olmak üzere toplumda bu hastalıkla ilgili farkındalığının arttırılması gerektiğini vurguladı. Erken tanı ve tedavinin öneminin kavranması, sepsis tanı ve tedavisine yönelik uluslararası yönergelerin yaygın kullanımının sağlanmasının gerekliliğine dikkat çeken Dinçer, "Sepsis ile ilgili tüm verilerin ciddi bir sağlık problemi olması nedeni ile ayrı bir kalemde değerlendirilmeli." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Çocukluk çağının en tehlikeli ve bilinmeyen hastalığı:... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER