Obama emri verdi, Suriye'yi böyle vuracak!

Kim yasal saldırı sonrası Suriye’ye operasyon olasılığı arttı.

Obama emri verdi, Suriye'yi böyle vuracak!

  • Kosova formülü masada ABD gemileri Akdeniz’de
  • Hem denizden fırlatılacak füzeler hem de havadan yapılacak saldırılarla hedefler yerle bir edilecek.
  • Kimyasal saldırının emrini Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir’in verdiği iddia edildi.

New York Times, 1999’da NATO’nun Kosova’ya yaptığı hava saldırısının benzerinin Suriye için tartışıldığını yazdı. Obama da Akdeniz’deki Tomahawk füzesi yüklü destroyerlerin sayısının 4‘e çıkarılması emrini verdi. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, başta ABD olmak üzere, İngiltere ve Fransa gibi önde gelen ülkelerin birer birer Suriye’nin başkenti Şam’da yaşanan kimyasal saldırıdan Esad rejimini sorumlu tutması sonrası atılacak adım tartışılmaya devam ediliyor. Tüm gözlerin çevrildiği ABD Suriye’ye yönelik askeri müdahaleye çok da gönüllü olmamasına rağmen ‘Kosova formülü’nü incelemeye başladı. 

New York Times gazetesinin manşetten verdiği habere göre Obama yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden askeri müdahale kararı çıkmasına Rus ve Çin vetosu nedeniyle ihtimal vermiyor. Bu nedenle BM dışı formül olarak 1999 yılında NATO’nun BM kararı olmadan yaptığı Kosova operasyonu masaya geldi. Miloşeviç’in etnik Arnavutlar’a yönelik zulmünü bitirmek için hava operasyonu yapılması kararını dönemin ABD Başkanı Bill Clinton almış, 1000 uçağın katıldığı operasyonda Türkiye de koalisyonun üyesi olarak bulunmuştu.

Nokta hedefleri çıkarın’

Suriye’deki nokta hedeflerin Pentagon tarafından çıkarılması emrini veren Obama, aynı zamanda Akdeniz’de bulunan destroyer gemilerinin sayısını da 3’ten 4’e çıkardı.

Denizden ve havadan

Bu gemilerin her biri Suriye içindeki herhangi bir askeri hedefi vurabilecek güdümlü Tomahawk füzelerini taşıyor. Kapsamlı bir NATO operasyonunda hem denizden fırlatılacak füzeler hem de havadan yapılacak saldırılarla Suriye’nin kimyasal silah depoları, askeri havalimanları, hava savunma sistemleri, füze fırlatma sistemleri ve diğer stratejik hedeflerin yerle bir edilmesi amaçlanıyor. Akdeniz’deki deniz güçleri Suriye’ye olası bir operasyon için yeniden konumlandırılırken Obama’nın askeri operasyon konusunda henüz bir karar almadığı da vurgulandı.

Ürdün’de toplanacaklar

ABD, Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye, Katar, İngiltere ve Fransa’nın Genelkurmay Başkanları’nın 3-5 gün içinde Ürdün’de bir toplantı yapacağı bilgisi de Ürdün tarafından doğrulandı. Bu da askeri operasyon ihtimalini kuvvetlendirdi. 

‘Kimyasal saldırı emri Mahir’den’

İsrail istihbaratının ‘Suriye’deki saldırı Esad’ın işi’ açıklamasının ardından MOSSAD’a yakınlığıyla bilinen Debka istihbarat sitesi, Şam’da 1400 kişinin ölümüyle gerçekleşen saldırının emrini Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir’in verdiği yazdı. Buna göre sarin gazı taşıyan kimyasal başlıklı füzeler Suriye ordusunun 4’üncü tümenine bağlı 155’inci tugayı tarafından ateşlendi. Füzelerin Kalmun Dağı’ndan fırlatılması emrini ise General Mahir Esad verdi. Daha önce de Suriye’deki isyana karşı savaşan ordu birliklerine Mahir’in komuta ettiği bilgisi dile getirilmişti. 


Suriye için ulusal güvenlik ekibini topladı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunu görüşmek üzere ulusal güvenlik ekibini topladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, toplantıya Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Denis McDonough, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Ulusal İstihbarat Direktörü Jamles Clapper, Merkezi İstihbarat Dairesi Başkanı John Brennan, Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey gibi isimlerin katıldığı bildirildi. 
<< Önceki Haber Obama emri verdi, Suriye'yi böyle vuracak! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER