Karaköy ve Haliç'in yatırım değeri artıyor

Gayrimenkul sektöründe mevcut yatırım bölgeleri, yeni projelerle yeniden değer kazanmaya devam ediyor.

Karaköy ve Haliç'in yatırım değeri artıyor

 İstanbul’da Karaköy, Haliç ve sanayi bölgeleri; Kınalı, Hadımköy ve Pelitli bu lokasyonlar arasında yer alıyor.

Gayrimenkul sektöründe mevcut yatırım bölgeleri, yeni projelerle yeniden değer kazanmaya devam ediyor. İstanbul’da Karaköy, Haliç ve sanayi bölgeleri; Kınalı, Hadımköy ve Pelitli bu lokasyonlar arasında yer alıyor. Bu yöndeki gelişmeleri değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “2013 yılı içerisindeki en önemli gelişmelerden birisi halk arasında daha çok Galataport ihalesi olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Limanı Projesi olmuştur. Yıllardır süregelen bir konu olan ihale, Bölge’yi şimdiden hareketlendirmiştir. Tarihi Yarımada’ya yakınlığı ve İstanbul ticaretinin kalbinin attığı yer olan Karaköy Bölgesi, son dönemde sanat merkezleri, kafeler ve otellerle dolmaya başlamıştır. Bölge’ye olan ilgi son üç yılda emlak fiyatlarını %60 civarında arttırmıştır. Söz konusu Proje’nin ihalesinin gerçekleşmesiyle Bölge’de birçok iş hanı el değiştirirken, büyük grupların bölgedeki otel projelerinde de artış görülmektedir.”dedi.

Bölgedeki önemli el değiştirmeler;

• 2013 Mart ayı içerisinde 44 oda kapasiteli The Haze Hotel hizmete girmiştir. 
• Kemankeş Caddesi üzerinde, geçtiğimiz günlerde Akfen GYO dünyadaki ilk 5 yıldızlı Novotel’i burada faaliyete geçireceğini açıklamıştır.
• Bankalar Caddesi üzerindeki Sümerbank binası, Yılmaz Ulusoy Holding tarafından 63 odalı kapasiteli butik otele dönüşecektir.
• Bankalar Caddesi üzerindeki Bereket Han, 18 odalı butik otele dönüşecektir.
• Bankalar Caddesi üzerinde Seba İnşaat tarafından satın alınarak butik otel yapılması planlanan Tütün Han ile Veli Alemdar Han bulunmaktadır. Tütün Han 60 odalı, Veli Alemdar Han 150 yatak kapasiteli, 60 odalı butik otele dönüşecektir.
• Torunlar Holding tarafından satın alınan Türkbank binası bünyesinde butik otel projesi, 
• Hakan Madencilik tarafından yap işlet devret modeli ile kullanım hakkı alınan Vakıflar Bölge Müdürlüğü binası kapsamında geliştirilmesi planlanan 5 yıldızlı otel projeleri bulunmaktadır.
Salıpazarı Kruvaziyer ihalesinin gerçekleşmesiyle artan fiyatlarla birlikte, bölgede alım yapan birçok grubun aldıkları binaları yeniden satışa çıkardığı öğrenilmiştir.
Bölgede bina satın alan iş adamları;
•  Ferit Şahenk- Galata Kuledibi bina
•  Faruk Eczacıbaşı- Galata Kuledibi bina
•  Kerim Kamhi- Kastro Apartmanı
•  Polimeks- Liman Han ve diğer bazı binalar

HALİÇ 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “2013’e damgasını vuran bir diğer ihale ise tarihi yarımada çevresindeki Haliç Tersanesi Projesi’dir. Tarihi Haliç Tersaneler Bölgesi’nin yat limanına dönüştürülmesi planlanan Proje’de, 70’er yat kapasiteli iki yat limanı, 400’er oda kapasiteli 5 yıldızlı otel, cami, AVM ve otopark yapılması planlanmaktadır. Söz konusu Proje, Karaköy ve Galata, Haliç, Piyalepaşa ve hatta Kağıthane bölgelerinin gelişimini tetikleyecek niteliktedir.” Diye konuştu.
• Piyalepaşa Bulvarı ve Bilgi Üniversitesi’nin konumlu olduğu Dolapdere Caddesi otel yatırımlarını çekmeye başlamıştır. Ofton İnşaat tarafından inşa edilmeye başlanan 4 yıldızlı Hilton Garden Inn Projesi bunlardan birisidir.
• 2011’de Amplio tarafından faaliyete geçirilen, Hilton Garden Inn Istanbul Golden Horn, Leed Gold sertifikası ile Haliç’in ilk markalı otel yatırımıdır. 440 yatak kapasiteli Otel, bu anlamda Bölge’deki potansiyele dikkat çeken ilk yatırımlardan biri olarak da ön plana çıkmaktadır. 
• Piyalepaşa’da Polat Holding’in de “Piyalepaşa Gayrimenkul Geliştirme A.Ş” firması ile bir karma kullanım proje geliştirmeyi planladığı öğrenilmiştir. Polat Holding’in bu karma kullanım projede konut otel ve ofis fonksiyonlarını barındıracaktır.
• Polat Holding’in Haliç’in ofis bölgesi olarak adlandırılabilecek Kağıthane’de “Polat Ofis” isimli Projesi devam etmektedir. Bomonti’den sonra ofis anlamında beslenmekte olan diğer bölge bir olan Kağıthane’deki başlıca ofis projelerdeki satış birim fiyatları 3.000 – 4.000 USD / m2’ dir. 
• Bölgede kalan ve halen faaliyette olan bir diğer yapı olan Arçelik Genel Müdürlük binası da, farklı bir fonksiyonla yeniden geliştirme potansiyeli taşımaktadır. Bu fonksiyon, otel de olabilir. Bölge’de plan ve proje aşamasında olan yaklaşık 1.000 - 1.500 yatak kapasiteli bir otel yatırımı sözkonusudur. 
•  1700’ lü yıllarda inşa edilmiş Rami Kışlası’nda da kültürel amaçlı bir dönüştürme projesi söz konusudur.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Bu bilgiler ışığında Haliç’in Avrupa Yakası’nın kültür – turizm – etkinlik ve eğitim merkezi olacağını öngörmek hiç de zor değil. Ulaşım aksları ve planlı bir şehircilik anlayışı ile geliştirilecek ve dönüştürülecek Haliç Bölgesi’nde, geçmişin de bulundurulduğu modern bakış açılı bir mimarinin yeri çok önemli olacaktır.

Konut fiyatları yeni yapım sosyal donatı özellikleri bulunmayan tekil binalarda, 1.000 – 1.350 USD/m² aralığında değişmekte olup, söz konusu gelişmeler kapsamında son yıllarda konut açısından Bölge’de bazı yeni projeleri görmek mümkündür. Söz konusu konut projelerinde talep edilen fiyat aralıklarının şerefiyesine göre değişmekle birlikte ortalamada sırasıyla 6.000-7.000 TL/m² ve 3.000-4.000 TL/m² mertebelerindedir.”dedi

SANAYİ BÖLGELERİ; KINALI - HADIMKÖY – PELİTLİ

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya,”Sanayi alanları anlamında, ulaşım ağının değişmesi ve 3. Köprü ile birlikte yeni gelişmeler olması beklenmektedir. Avrupa Yakası’nda Hadımköy ve Kınalı’nın, Anadolu Yakası’nda Pelitli’nin bu gelişmelerden, sanayi yatırımları anlamında en çok etkilenecek bölgeler olması beklenmektedir. Hadımköy Bölgesi’nde 2,5 emsaldeki lojistik imarlı arsaların fiyatları 100-150 USD/m2 arasında, sanayi imarlı olan 1,5 emsalli arsaların fiyatları ise 200-300 USD/m2 arasında değişmektedir. Silivri Kınalı Bölgesi’nde ise 0,5 emsalli sanayi alanlarında bu fiyatlar 100-150 USD/m2 mertebelerindedir.İstanbul'a yapılacak 3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Kocaeli güzergahında yer alan Gebze İlçesi’ne bağlı Pelitli Köyü, sanayi yatırımlarının yeni gözde mekanı olmaya adaydır. Pelitli Bölgesi’nde sanayi imarlı arsaların fiyatları 120-200 USD/m2 mertebelerindedir.” Değerlendirmede bulundu.



<< Önceki Haber Karaköy ve Haliç'in yatırım değeri artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER