Bakanlık izin verdi, mahkeme yürütmeyi durdurdu!

Albayrak Holding’in Bursa’da İznik Gölü kıyısına yapmayı planladığı kâğıt fabrikasına ‘koruma planına’ aykırı davranıldığı gerekçesiyle izin çıkmadı.

Bakanlık izin verdi, mahkeme yürütmeyi durdurdu!

  • Yeni Şafak Gazetesi’nin de sahibi olan Albayraklar’ın İznik Gölü kıyısına kuracağı kâğıt fabrikasıyla gölün sularını kirletmesine izin verilmedi. 
  • Bursa 2. İdare Mahkemesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan değişikliğin yürütmesini durdurdu.
  • Bakanlığın plan değişikliği ile kâğıt fabrikası kurulabilecekti.
Albayrak Holding’in Bursa’da İznik Gölü kıyısına yapmayı planladığı kâğıt fabrikasına ‘koruma planına’ aykırı davranıldığı gerekçesiyle izin çıkmadı. Bursa 2. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 Ekim 2013’te yapılan İznik Gölü 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yapılan plan değişikliğinin yürütmesini durdurdu.

Yeni Şafak Gazetesi’nin de sahibi olan Albayrak Holding, kâğıt sektörüne 10 Haziran 2003 tarihinde Seka Balıkesir Kâğıt Fabrikası’nı satın alarak girdi. TBMM tutanaklarına yansıyan rakamlara göre toplam bin 255 dönüm araziye sahip Seka Fabrikası’nın 60 bin 788 metrekare kapalı alanı, 2 bin 978 metrekare sosyal tesisi, 203 lojmanı bulunuyordu. Kemal Unakıtan’ın Maliye Bakanı olduğu 2003 yılında fabrika 1,1 milyon dolara Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ’ye satıldı.

Zaman'ın haberine göre; Bu tarihten sonra yeni fabrika kurmak için harekete geçen Albayraklar, kağıt fabrikalarının su ihtiyacından dolayı İznik Gölü kıyısına yöneldi. İznik Gölü kıyısında bulunan Orhangazi ilçesi Örnekköy’de arazi satın alan şirket, imar değişikliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Bölge ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu 27 Ağustos 2013 tarihinde Bakanlığa sunuldu. 25 binlik İznik Gölü Çevre Düzeni Planı değişikliği ise 2 Ekim 2013’te yapıldı. Bakanlığın değiştirdiği plan ise 24 Ekim 2013 tarihinde Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 30 gün süreyle askıya çıkarıldı.

Albayrak Holding’in İznik Gölü kıyısı kısa mesafeli koruma bandında kağıt fabrikası kurması amacıyla bakanlık tarafından yapılan imar değişikliği Aralık 2013’te yargıya taşındı. Orhangazi’den avukat Erol Çiçek, Bursa Barosu ve Ziraat Mühendisleri Odası, İznik Gölü 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan değişikliğe karşı dava açtı. Dava dilekçesinde, fabrika kurulması planlanan alanın Bursa 2020 Yılı 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Plan Kararlarına göre su koruma havzalarında kaldığına dikkat çekildi. Dilekçede, İznik Gölü Çevre Düzeni Planı’na göre, kısa mesafeli koruma (mutlak koruma 300 metre, kısa mesafeli koruma alanı 700 metre) alanında yer aldığı ve bu alanda kalan mevcut yapıların dondurulduğu vurgulandı. Toprak Koruma Kurulu’ndan izin alınmadığına da işaret edilen dilekçede, DSİ verilerine göre, Orhangazi Ovası’nın yer altı su rezervinin yıllık 19,5 hektometreküp olduğu ve rezervin tamamının tahsis edildiği belirtilerek, bölgenin sulak alan ve aynı zamanda doğal sit alanı olduğu kaydedildi. Yapılan plan değişikliğinin hukuka aykırı olduğu kaydedilerek, plan değişikliğine yürütmeyi durdurma ve iptal istendi.

Davaya bakan Bursa 2. İdare Mahkemesi, idarenin savunmasına gerek duymadan İznik Gölü 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yapılan plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Davayı açan avukat Erol Çiçek mahkemenin kararını şöyle yorumladı: “Orhangazi’nin İznik Gölü kıyısındaki mevcut sanayi tesisleri yanındaki bir alanın 1/25 binlik İznik Gölü Çevre Düzeni planında değişiklik yapılmak istenmişti. Bu yolla bu alan sanayi yerleşimine açılacaktı. İznik Gölü Çevre Düzeni planında 300 metrelik mutlak koruma bandı var. Buna ilaveten 700 metrelik de yakın koruma mesafesi mevcut. Planda bakanlığın yaptığı değişiklikle bu alanda ağır sanayi olmamak kaydıyla yeni sanayi yerleşimlerine izin veriliyor. Bu plan değişikliğiyle Orhangazi’yi ikinci bir Dilovası yapma ihtimali büyük. Çünkü bu plan bu hali ile kaldığı sürece, fabrikaların yanına eklemlenmek yoluyla ovadaki bütün alanın sanayiye açılması mümkün.”

İdarenin 30 gün içerisinde mahkemeye savunma vermesi gerektiğine işaret eden avukat Çiçek, şu bilgileri verdi: “Şu anda mahkeme planın yürütmesini durdurdu, Bakanlığa da savunmasını bildirmesi için 30 gün süre verdi. Bu savunma mahkemeye ulaştıktan sonra yürütmeyi durdurma kararı gözden geçirilecek. Bu davada, çok sık olmayan bir şekilde mahkeme idarenin savunmasını almaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bunu da halk ağzı ile bu durumun vahametinden, hukuki açıdan ise daha sonra geriye dönülmesi güç zararların doğmaması için mahkeme idari usul yasasına uygun olarak böyle bir karar verdi. Mahkeme, bakanlığın savunmasını aldıktan sonra yürütmeyi durdurma kararını yeniden gözden geçirecek. Eğer bu karardan dönerse, 1/25 binlik plan değişikliği iptal edilmeyeceği için, yürürlükte olduğundan aynı tehlike Orhangazi Ovası için devam edecek.”

 CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de 5 Ocak 2014’te Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin cevaplaması talebiyle TBMM’ye verdiği önergede şunları sordu: “Hangi kamu yararının ya da hangi gerekçe doğrultusunda İznik Gölü Çevre Planı’nda değişikliğe gidilmiştir? İznik Gölü Çevre Planı değişikliği talebi Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ tarafından mı talep edilmiştir? Yapılan değişiklikle 275 bin metrekarelik alana, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ tarafından 174 bin ton kapasiteli kâğıt imalatı fabrikasının kurulacağı doğru mudur?” Bakan Güllüce, soru önergesine henüz cevap vermedi.
<< Önceki Haber Bakanlık izin verdi, mahkeme yürütmeyi durdurdu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER