'Böcek soruşturması'nda yeni gelişme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde bulunan dinleme amaçlı cihazla ilgili olarak savcının tutuklanma talebine ilişkin şüphelilerin yaptığı itirazı mahkeme kabul etti.

'Böcek soruşturması'nda yeni gelişme

Mahkeme, yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme kararında, şüpheliler hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunmadığına karar verildi. 

Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcıları tarafından ifadesi alınan 11 şüpheliden Z.B., M.Y., İ.S., H.G., H.Y. ve S.S. savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı. Diğer şüpheliler A.Ö., S.Z., A.T., E.Ç. ve İ.K. ise tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 5 şüpheli adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. 5 şüphelinin serbest bırakılmasına savcılık itiraz etmiş ve 10. Ağır Ceza Mahkemesi, şüphelilerin tutuklanmasını istemişti. 5 şüphelinin avukatı tutuklanma talebine itiraz etmişti. Talebi değerlendiren bir üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi, yakalama kararının kaldırılmasına karar verdi. 

Mahkemenin verdiği kararda şu ifadeler yer aldı: 

“Şüpheliler A.Ö., S.Z., A.T., E.Ç. ve İ.K. haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin bulunmadığı, kaçma kuşkularının, delilleri karartma kuşkularının ve tanık üzerinde baskı kurma ihtimallerinin bulunmadığı, sabit ikametgah sahibi oldukları, delil durumu dikkate alındığında, tutuklama kararı verilmesinin ölçülü olmayacağı kanaatine varılmakla Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının tutuklamaya yönelik yakalama kararının kaldırılmasına, dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine oy çokluğu ile kesin olarak karar verildi.”
'Fatura güvenilir delil değil' "Şüpheli Enes Çiğci’nin adına düzenlendiği iddia edilen faturada şüphelinin adı ve soyadı yoktur. Ne zaman kesildiği belli değildir. Önceki ve sonraki faturalar ve dib koçanları bulunmadığından güvenilir bir evrak değildir."
'Gizli tanık beyanları somut delil olmaz'
"Gizli tanık Hançer beyanında cihazlar üzerinde tahrifat yapıldığından dolayı bu cihazların kendi çalıştığı firmadan alındığını söyleyemeyeceğini belirtmiştir. Dolayısıyla fatura bilgileri ve tanık beyanları somut delil oluşturmamaktadır.
'Arama usule uygun değil'
"Olay mahalinde yapılan aramanın usule uygun olduğundan bahsedilemez. Çünkü dinleme cihazlarının Başbakanlık Başdanışmanı olan sivil bir şahıs tarafından cep telefonuyla tespit edildiği, MİT görevlilerinin arama sırasında kayıt yapmadığı tespit edilmiştir."
"Cumhuriyet Savcısı tarafından cihazların şüphelilerce 24-25 Aralık 2011 tarihinde konulduğu iddia edilmişse de TÜBİTAK raporunda suça konu cihazların konulduğu prizlerde dolgu malzemesi olarak kullanılan poliüretan dolgu malzemesinin kullanıldığı tarihin 4-5 Aralık 2011 tarihli olduğu belirtilmiştir. Bu durumda şüphelilerin suç tarihinde dinleme cihazlarını koymaları fiilen imkansızdır."
'Hasan Palaz'ın ifadesi teyit ediliyor'
"TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'a TÜBİTAK rapolarında belirtilen dinleme cihazlarının konulduğu tarihin değiştirilmesi için kendisine baskı yapıldığını belirtmiştir. Başbakanlık Teftiş Kurulu suç tarihinden çok sonra 9.1.2014 tarihinde TOBB Üniversitesi Makine Mühendisliği'nde görevli Teyfik Demir’den rapor almıştır. Bu raporda, TÜBİTAK’ın raporunda kullanılan yöntemin bilimsel, gerçekçi ve iyi kurgulanmış bir yöntem olduğunu belirtmesine rağmen hiçbir bilimsel açıklama yapmadan söz konusu dolgu tarihinin TÜBİTAK raporundan belirtilen tarihten 13-17 gün eski ve 3 günlük ölçüm hassasiyeti de eklendiğinde 10-20 gün daha eski olduğu belirtilmiştir. Bu durum dahi Hasan Palaz’ın ifadesini teyit etmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığı bu raporu veren bilirkişinin makine mühendisliğinde görevli ve konunun uzmanı olamayacağı dikkate alınmamış ve ayrıca bir rapor alma yoluna gidilmemiştir."
"Suça konu dinleme cihazlarının konulduğu tarihin 2011 olduğu belirtilmekle aradan 2,5 yıl geçtikten sonra delillerin karartılmasından bahsedilmesi ve bu hususun tutuklama nedeni yapılması mümkün değildir."
"Kolluk tarafından düzenlenen araştırma tutanağında şüphelilerin herhangi bir yurt dışı casusluk, terör örgütü, suç işlemek için kurulmuş bir yapılanma ve yabancı devlet ve istihbarat kurumu ile bağlantıların olmadığı tespit edilmiştir."

<< Önceki Haber 'Böcek soruşturması'nda yeni gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER