Dink’in avukatı Bakırcıoğlu kayıp görüntüler için o ismi gösterdi

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu Vatan gazetesinde Hrant Dink cinayeti ile ilgili önemli bir bilgi paylaştı. Bakırcıoğlu Dink suikastinde ihmali olanlardan birinin Doğu Perinçek'e yakınlığı ileri sürülen polis başmüfettişi Selim Kutkan olduğunu öne sürdü.

Dink’in avukatı Bakırcıoğlu kayıp görüntüler için o ismi gösterdi

Selim Kutkan suikastin yapıldığı 21 Ocak 2007 tarihinde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürüydü. Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, iki yıl önce suikastin yapıldığı Halaskargazi caddesi üzerindeki Akbank ATM'sinin kamera görüntülerinin silindiğine dikkat çekmişti. Avukatlara göre emniyet görevlileri Selim Kutkan'ın müdürlüğü döneminde Akbank ATM görüntülerinin yer aldığı harddiskteki tüm görüntüleri kendi disklerine kaydetti. Daha sonra bu görüntüler içinden cinayet günü 10.00-13.00 arasını ve daha eski günlere ait görüntüleri sildi. Olayı hatırlatan Bakırcıoğlu Vatan’a verdiği demecinde “Akbank kayıtlarının sabah ve öğle saatlerine ait olan bölümü yok. Bu olay Terörle Mücadele Şubesi'nde Selim Kutkan'ın görev yaptığı dönemde oldu. Görüntüler kaybedildi. Suç duyurusunda bulunduk, sonuç çıkmadı” ifadelerini kullanarak Kutkan’ın ihmaline dikkat çekti.

O dönemde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün başında olan ve şuan polis başmüfettişi olan Selim Kutkan 22 Temmuz operasyonunda hukuksuzca gözaltına alınıp tutuklanan polislere yönelik müfettiş raporlarını da hazırlamıştı. Doğu Perinçek'e yakın olduğu ileri sürülen Kutkan'ın ismi Ergenekon, KCK, Balyoz, Poyrazköy, Selam Tevhid, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yapan, yolsuzlukları ortaya çıkaran ve terörle mücadelede önemli görevler ifa eden polislere yönelik operasyonlara temel teşkil eden müfettiş raporlarının altındaki imzaydı.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu’nun demeci, halen EGM Teftiş Kurulu Daire Başkanlığı’nda Polis Başmüfettişi olarak görev yapan Selim Kutkan'ın ismi Dink cinayetinde delil yok etme ve ihmali iddiasıyla tekrar gündeme getirdi. Cinayetin işlendiği Halaskargazi caddesi üzerindeki Akbank ATM'sinin kamerasında görülen üç kişinin cinayetle bağlantılı olduklarını daha önce mahkemede defalarca dile getirdiklerini belirten Hakan Bakırcıoğlu Vatan gazetesine şunları söyledi; “Akbank kayıtlarının sabah ve öğle saatlerine ait olan bölümü yok. Bu olay Terörle Mücadele Şubesi'nde Selim Kutkan'ın görev yaptığı dönemde oldu. Görüntüler kaybedildi. Suç duyurusunda bulunduk, sonuç çıkmadı. Akbank ise tüm kayıtları polise verdiğini söylüyor. Akbank'ın ATM'sine ait kamera görüntülerinde üç şüpheli tespit ettik. Kim olduklarının araştırılmasını istedik. Kayıtlardaki ilk kişinin Osman Hayal oluğunu düşünüyoruz.”

Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu iki yıl önce de kamera görüntülerinin silindiğine dikkat çekmişti. Avukatlara göre emniyet görevlileri Selim Kutkan'ın müdürlüğü zamanında Akbank ATM görüntülerinin yer aldığı harddiskteki tüm görüntüleri kendi disklerine kaydetti. Daha sonra bu görüntüler içinden cinayet günü 10.00-13.00 arasını ve daha eski günlere ait görüntüleri sildi. Banka şube müdürü cinayet günü kamera görüntülerini emniyet güçlerine verdiğini söylemişti. 21 Ocak 2007 günü de çevredeki tüm kamera kayıtları bir CD'ye kaydedilerek içinde Ogün Samast'ın görüntü ve fotoğraflarının yer aldığı DVD ile kriminal polis laboratuvarına teslim edilmişti. Bu görüntülere ait rapor hazırlandıktan sonra DVD 1 Mart 2007 tarihinde adli emanete verildi. Bu dönemde Dink ailesinin avukatlarının, Akbank kayıtlarının izlenmesi talebini ise Selim Kutkan'ın emrindeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri, görüntülerin ellerinde olmadığını belirterek reddetmişti.

ERGENEKON OPERASYONUNU İŞÇİ PARTİSİ’NE SIZDIRDI İDDİASIYLA GÖREVDEN ALINMIŞTI


Ergenekon, Poyrazköy, KCK, Balyoz, Selam Tevhid, 17 ve 25 Aralık Yolsuzluk soruşturmalarını yürüten polislere yönelik 22 Temmuz operasyonunda polislerin tutuklanmasını sağlayan müfettiş raporunu hazırlayan Selim Kutkan İstanbul TEM Şube müdürü iken İşçi Partisi'ne yapılacak operasyonu Aydınlık'ta çalışan akrabasına sızdırdığı için görevden alınmıştı. Gözaltına alınan polislerle ilgili raporlarda imzası olan Polis Başmüfettişi Selim Kutkan'ın ismi geçmişte de tartışmalı olaylarla gündeme gelmişti. Gazeteci Adem Yavuz Arslan'ın “Bi' Ermeni Var” adlı kitabında kendisiyle ilgili önemli ayrıntılar yer alıyor. Kitaba göre, İstanbul Emniyeti'nde Ergenekon soruşturmasını ilk evresinde bitirmek isteyen ekibin içerisinde Kutkan da yer alıyordu. Kitapta konuyla ilgili şu iddialar şöyle dile getiriliyor: "Soruşturmadaki fiili engelleme girişimlerine rağmen dananın kuyruğu, Terör Müdürü Selim Kutkan'ın bir görüşmesi dinlemeye takılınca koptu. Kutkan, işgal ettiği şube müdürlüğü makamı gereği Ergenekon soruşturması hakkında her şeyden erken haberdar oluyordu. Fakat bir gün enteresan bir gelişme oldu. Kutkan teknik takibe takıldı. Terör müdürü elde ettiği bütün bilgileri Emniyet Müdürlüğü binası dışına çıkarak ankesörlü bir telefondan Aydınlık dergisinde çalışan bir akrabasına aktarıyordu. Üstelik aktardığı bilgiler arasında yakında İşçi Partisi'nin de operasyon kapsamına alınacağı ve kimlerin dinlendiği bilgisi vardı." İddiaya göre, bu durumun istihbarat birimleri tarafından tespit edilmesinin ardından Kutkan, acil olarak görevinden alındı.Zaman
<< Önceki Haber Dink’in avukatı Bakırcıoğlu kayıp görüntüler için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER