Kobani ateşi Türkiye'yi yaktı: 23 ölü

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırısını protesto etmek amacıyla başlayan eylemler üçüncü gününe girdi. Türkiye geneline yayılan eylemler nedeniyle 6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının uzatıldığı Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi vurulmuş halde bulundu. Olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi. 145 kişinin yaralandığı gösterilerde 368 kişi de gözaltına alındı.

Kobani ateşi Türkiye'yi yaktı: 23 ölü

KCK ve HDP’nin çağrısıyla sokaklara dökülen gruplar birçok ilde iş yerlerini ve araçları ateşe verdi. Diyarbakır dahil 6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını protesto etmek için düzenlenen gösterilerilerde olaylar çıktı. Diyarbakır, Siirt'in Kurtalan ilçesi, Mardin, Van ve Batman'da çıkan olaylarda 23 kişi hayatını kaybetti.
MALTEPE;'DE KOBANİ EYLEMİ Maltepe Fındıklı mahallesinde yüzleri maskeli bir grup çöp konteynerlerini ateşe vererek yol kesti.
Havayı fişeklerle de evlere ve yoldan geçen kalabalığa rast gele ateş eden eylemciler Kobane'yi bahane ederek eylem yaptı. Kaldırımları yerinden sökerek yolun ortasına bariyer kuran provokatörler PKK aleyhinde sloganlar attı.
SİİRT'TE POLİS KARAKOLUNA SALDIRI
Sirt'te akşam saatlerinde, polis karakoluna uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırı sonrası askeri birlikler operasyon başlattı.
Yeni Mahalle'de bulunan polis karakoluna akşam saat 20.00 sıralarında kimliği belirsiz kişiler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, askeri birlikler saldırganların yakalanması amacıyla mahallede operasyon başlattı.  MARDİN'DE 2 KİŞİ DAHA ÖLDÜ Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu.
Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde bu akşam saatlerinde 2 kişi daha öldürüldü. Dünkü olaylarda hayatını kaybeden 19 kişiyle birlikte Güneydoğu'daki gösterilerde ölenlerin sayısı 22 oldu. SULTANBEYLİ'DE GERGİNLİK
Sultanbeyli’nde iki grup arasında dün yaşanan olaylar bu günde devam etti. Kobani’de yaşananlar için protesto gösterisi yapanlar ile karşıt görüşlü grup karşı karşıya geldi.Çevik kuvvet iki grup arasında etten duvar örerken,yola barikat kurana gruba polis biber gazı Tomalarla müdahale etti.Grup çevredeki banka ve işyerlerinin camalarını kırarak zarar verdi.Müdahale sırasında çevredeki vatandaşlarda gazdan etkilendi.

Bakan Eker: Diyarbakır'da 10 vatandaşımız hayatını  kaybetti
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'da 10 vatandaşımız hayatını  kaybettiğini açıkladı.
Tunceli'de eğitime 2 gün ara verildi!
HDP'nin sokağa çıkma çağrısının ardından başlayan ve dün şiddetlenen olayların ardından çeşitli illerde okullarda eğitime ara verildi. Valilik kararıyla önce Tunceli'de 2 gün ardından Hakkari'de 1 gün eğitime ara verildi.
İstanbul'da 30 kişi yaralandı İstanbul Valiliği, kentteki Kobani eylemleriyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Çıkan olaylar sebebiyle 98 gösterici gözaltına alınmış, 8'i polis memuru olmak üzere toplam 30 kişi yaralanmıştır" denildi. Radikal IŞİD örgütünün Suriye’nin Kürt şehri Kobani’yi kuşatma altına alması, şehirde katliam yapılacağı endişelerini artırdı. Bu ihtimal Türkiye’yi karıştırdı. Uzun süredir Türkiye’den Kobani’de savaşan PYD’ye destek isteyen KCK ve HDP, önceki gün ‘sokağa çıkın’ çağrısı yaptı. Sokağa dökülen gruplar birçok ilde polisle çatıştı, belediye otobüslerini yaktı, banka şubesi ve iş yerlerine molotof bombası attı. Muş Varto’da kafasından vurulan bir kişi, Batman’da 1 kişi, Siirt’te de 2 kişi öldü. Diyarbakır’da ise 8 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. İstanbul’da önceki gün Okmeydanı’nda başlayan protestolar dün Kadıköy, Sultangazi, Beyoğlu, Maltepe, Esenyurt ve Gaziosmanpaşa’ya sıçradı. Bağcılar’da PKK yanlısı bir grup, MHP ilçe binasını taşladı, önündeki araçları ateşe verdi. Bir kısmı silahlı olan ülkücüler de slogan atarak PKK yanlılarına müdahale etti. Olayların büyümesi üzerine Diyarbakır, Mardin, Van, Siirt ve Batman’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Diyarbakır ve Batman’da eğitime ara verildi. Protestoları eleştiren İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Şiddet misliyle karşılık bulur. Derhal sokaklardan çekilinmelidir. Aksi takdirde öngörülemeyen sonuçları olur.” dedi.

PKK yandaşları, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan PYD’ye destek gerekçesiyle dün Türkiye genelinde eylemler yaptı. Başta Doğu bölgeleri olmak üzere şehirleri ateşe verdiler. Bazı illerde yaşanan olaylar şöyle:

DİYARBAKIR: Kobani’ye destek amacıyla 2 gündür gösterilere sahne olan Diyarbakır’da hayat adeta durma noktasına geldi. Olaylar dün saat 14.00 sularında yeniden başladı. Şehirde dün gece yaşanan çatışmalarda 8 kişi hayatını kaybetti, 3’ü polis memuru olmak üzere 10 kişi de yaralandı. Şehir merkezindeki birçok yol ulaşıma kapandı. Sokak ve caddelerde barikat kuran göstericiler, lastik yakarak ulaşımı kilitledi. Özellikle Bağlar ilçesi ve Ofis bölgesinde polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı. Valilik yaptığı açıklamada son 24 saatin bilançosunu da çıkardı: 8 kişinin özel mülkü ile 3 kişinin aracı zarar gördü. 10 kamu binası ve 20 resmi araç yandı. 2 güvenlik görevlisi de molotof ve taş atılması sonucu yaralandı. OKULLAR TATİL Valiliğin Perşembe günü saat 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Diyarbakır'da ilk ve orta dereceli okullarda da eğitime ara verildi. Valilikten yapılan açıklamada, "Diyarbakır Valiliği tarafından alınan karar gereğince 08.10.2014 Çarşamba günü ilk ve orta dereceli (İlkokul-Ortaokul-Lise) okullarla Halk Eğitim Merkezleri bir 1 gün süreyle tatil edilmiştir" denildi. DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE EĞİTİME 3 GÜN ARA VERİLDİ Diyarbakır'da bulunan Dicle Üniversitesi rektörlüğü olaylar nedeniyle eğitime 3 gün ara verdi. Dicle Üniversitesi'nde eğitimin Pazartesi gününden itibaren başlayacağı belirtildi. BATMAN: Göstericiler, PTT binası, banka şubeleri ve bir markete taş ve molotoflarla saldırdı. Bankaların ATM’lerine taşlı saldırılar düzenledi. Atatürk Parkı köşesindeki olayda 13 yaşlarında olduğu belirtilen ve adı öğrenilemeyen bir çocuk vücuduna isabet eden 2 kurşunla ağır yaralandı. Kentteki olaylarda Emrah Demir isimli kişi hayatını kaybettiği iddia edildi.

VAN: Olayların en yoğun olduğu bölge Fevzi Çakmak ve Maraş caddeleriydi. Kızılay’ın önünde bulunan 2 kan toplama aracı ve 1 otomobil, Maraş Caddesi’nde 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Araçlar, TOMA yardımıyla söndürüldü.

BURSA: Kent Meydanı’nda 500 kişilik grup, oturma eylemi yaptı. Eylemciler, ‘Kobani halkı yalnız değildir’, Kürtçe ‘Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan’ diye slogan attı. Daha sonra Türk bayrağı açarak gelen başka bir grup ise ‘Türkiye Türk’tür, Türk kalacak’ diye slogan atarak tepki gösterdi. Olaylar sırasında 10’a yakın polis atılan taşlardan yaralandı, 7 gösterici gözaltına alındı.  

ANKARA: Ankara’da da olaylar çıktı. Kobani’deki çatışmaları protesto etmek isteyen grup Sakarya Caddesi’nde toplandı. Sloganlar atarak saldırıyı protesto eden grubun AK Parti İl Binası’na yürümek istemesi üzerine polis eylemcilere yönelik uzun süre ‘dağılın’ uyarısı yaptı. Uyarı dikkate alınmayınca gruba TOMA’lar ve gaz bombaları ile müdahale edildi. Müdahale sonrasında 20 gösterici gözaltına alındı.

MUŞ: Muş’un Varto ilçesindeki eylemlere polis müdahale etti. Eylem sırasında 25 yaşındaki Hakan Buksur kafasından vuruldu. Eylemciler tarafından Varto İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Buksur, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.  Yaralılardan Mehmet Salih Bingöl’ün başından Diyar Barut’un ise burnundan gaz fişeği kapsülünden yaralandığı belirtildi.

MERSİN: Örgüt yandaşları, merkez Toroslar ilçesi Demirtaş ve Alsancak mahallelerinde korsan gösteri yaptı. 15-20 kişilik bir grup, ellerindeki molotoflarla Demirtaş Mahallesi 201. Cadde üzerinde bulunan bir GSM operatörüne ait seyyar araca saldırdı. Alev alan araç TOMA’dan sıkılan su ile söndürüldü.  

SİİRT: Siirt’in dün akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan ilçesinde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Gerginliğin tırmandığı ilçede bazı kişiler, tahrip edilen işyerlerinin önünde tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybetti.

6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Yurt genelinde yaşanan olaylar, Diyarbakır, Siirt, Mardin, Batman, Muş ve Van’da sokağa çıkma yasağının getirilmesine yol açtı. Diyarbakır Valiliği, şehirde iki gündür devam eden olaylar sebebiyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Valilikten yapılan açıklamada, bugün sabah saat 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağının uygulanacağı belirtildi. Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Mazıdağı, Savur ilçelerinde valilik kararıyla dün saat 17.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Van’da valilik, olayların devam ettiği Erciş ilçesinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Batman’da da ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bugün, kentteki tüm okullarda eğitime bir gün ara verildi. Siirt Valiliği, Kurtalan ilçesinde sabah saat 08.00’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.  Türk bayrağını yakıp Atatürk büstünü tahrip ettiler

Kobani gerekçesiyle şehirlerde terör estiren PKK’lılar, Doğu bölgelerinde okulları hedef aldı. Hakkâri’de Türk bayrağını yakan gruplar, Şırnak’ta da Atatürk büstünü tahrip etti. Önceki gece yaşanan olaylar dün Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden duyurulurken, açıklamada özetle şu bilgilere yer verildi: “Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde bölücü terör örgütü yandaşı 10 kişi tarafından Atatürk İlköğretim Okulu önünde bulunan Türk bayrağı indirilerek yakıldı. 250-300 kişilik bir grup Şırnak, İdil’de, Atatürk İlköğretim Okulu kapısı ile Atatürk büstünü tahrip etti. 200-300 kişilik bir başka grup ise Süleyman Uğur Sıtkı Ortaokulu’nu yaktı. Bunlar arasındaki 7-8 kişinin ellerinde uzun ve kısa namlulu silahlar vardı.”

Bakan Ala: Şiddet misliyle karşılık bulur

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Türkiye’nin çeşitli illerinde Kobani’ye destek için düzenlenen protesto gösterilerinde yaşanan şiddet olaylarını eleştirdi. Şiddetin bir çözüm yöntemi olmadığını söyleyen Ala, “Şiddet misliyle karşılık bulur. Derhal bu akıl dışı tutuma son verilmelidir. Sokaklardan çekilinmelidir. Aksi takdirde bu meselenin öngörülemeyen sonuçları olur.” dedi. Şiddete başvuranların, ortalığı yakıp yıkanların vatana ihanet ettiğini söyleyen Bakan Ala şöyle devam etti: “Kobani’yi Türkiye’nin içine taşımaya çalışmak kadar yanlış bir politika olamaz. Daha fazla milletimize zarar vermeden derhal buna son verilsin.”

Şırnak’ta dershaneye molotoflu saldırı

Şırnak merkezde faaliyet gösteren özel bir dershane eylemcilerin saldırısına uğradı. Molotof bombalarıyla dershaneyi ateşe veren grup ellerindeki odunlarla tüm camları kırdı. Yöneticileri linç etmeye çalıştılar. Dershane içindeki kitaplarla birlikte Kur’an-ı Kerim’i de yaktılar. Güvenlik güçleri olaylara geç müdahale ederken, saldırı sırasında dershanenin birinci katı kullanılmaz hale geldi. Yöneticileri, sabahleyin binaya gelip dershaneyi temizledi. Silopi’de de özel bir dershaneye saldırı düzenleyen yüzleri maskeli eylemciler, daha sonra bir banka ve PTT binasını ateşe verdi. Cizre’de ise yolları trafiğe kapattılar. Sokağa Çıkma Yasağının olduğu yerler

BATMAN il geneli... (Merkez dahil 6 ilçesi var)
Diyarbakır: Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp  ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçeleri (9 Ekim perşembe günü saat 06.00’ya kadar)
Muş: Varto (2 gün)
Siirt: Kurtalan
Van: Erciş
Mardin: Kızıltepe Nusaybin, Dargeçit, Mazıdağı, Derik ve Savur
<< Önceki Haber Kobani ateşi Türkiye'yi yaktı: 23 ölü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER