Kobani ateşi ülkeyi kasıp kavuruyor

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını protesto etmek amacıyla başlayan eylemlerde göstericiler şehirleri adete savaş alanına çevirdi. Türkiye geneline yayılan eylemler nedeniyle çok sayıda il ve ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bazı şehirlerde eğitime ara verilirken yaşanan olaylarda ölen kişi sayısı gittikçe artıyor.

Kobani ateşi ülkeyi kasıp kavuruyor

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını protesto etmek amacıyla başlayan eylemlerde göstericiler şehirleri adete savaş alanına çevirdi. Türkiye geneline yayılan eylemler nedeniyle çok sayıda il ve ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

23 kişinin ölümüne sebep olan eylemler, 3 ilde okulların tatil olmasına da yol açtı.

Diyarbakır Valiliği’nin aldığı kararla kentteki ilk ve orta dereceli okullar pazartesi gününe kadar tatil edildi. Hakkâri ve ilçelerinde de eğitim dün sekteye uğradı. Hakkâri Üniversitesi Rektörlük binası olmak üzere, okullar ve bazı devlet kurumları ateşe verilip tahrip edildi. Göstericiler tarafından ateşe verilen rektörlüğe ait araç garajında bulunan 2 midibüs otobüs, 1 iş makinesi ve 3 otomobil ateşe verilerek kullanılamaz hale getirildi. Olaylar sebebiyle Hakkâri Üniversitesi’nde de pazartesi gününe kadar eğitim durdu. Olaylarda Hakkâri’nin Medrese Mahallesi’nde bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ilk ve ortaokulu ile bazı mahallelerdeki okullara da molotof bombası atıldı. Kepenklerin kapalı olduğu kentte, Hakkâri merkez, Çukurca ve Yüksekova ilçelerinde dün eğitim ve öğretime ara verildi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde önceki akşam Kobani’ye yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemlerde zarar gören Fatih ile Dumlupınar ilkokullarında da tadilat sebebiyle 1 günlüğüne tatil ilan edildi.

IŞİD'Cİ MİSİN DİYEREK BIÇAKLADILAR

Adana'da olayların devam ettiği saat 21.00 sıralarında merkez Yüreğir İlçesi'ndeki Çamlıbel Mahallesi'nde küçük bir grup ile evinin önünde oturan vatandaş arasında tartışma çıktı. İddiaya göre gruptakiler evinin önünde oturan adama 'Sen IŞİD'ci misin?' diye çıkıştı. Gruptakilerle evinin önünde oturan vatandaş arasında bu nedenle çıkan tartışmaya bir komşusu da katıldı. Tartışma sırasında gruptakiler evinin önünde oturan adama ve komşusuna bıçakla saldırdı. Aynı dakikada pompalı tüfek sesi de duyuldu. Kimliği açıklanmayan adam olay yerinde hayatını kaybederken komşusu yaralandı. Kimliği açıklanmayan kişinin ölüm nedeninin belirlenmesi için cenazesi otopsiye gönderildi. 

ANTALYA’DAKİ EYLEMDE TÜRK BAYRAĞI YAKILDI
 
Toptancı Hal Caddesi’nde yaklaşık 75 kişilik grup, Kobani’ye destek için sokağa çıktı. Kepez Polis Merkezi’ne 500 metre mesafede polisin müdahale ettiği grup Türk bayrağı yaktı. 

Antalya’da Kobani’ye destek için Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı mahallelerde başlayan eylemler akşam saatlerinde de devam etti. Güneş, Düden ve Habipler Mahallelerinin kesişim noktası olan Toptancı Hal Caddesi’nde yüzleri maskeli 75 kişilik grup, saat 20.00 sıralarında sloganlarla yürüyüşe geçti. Kürtçe sloganlar atarak Kepez Polis Merkezi’ne doğru yürüyen gruba, karakola 500 metre uzaklıkta polis müdahale etti. Eylemciler polisin gaz bombası müdahalesi üzerine taş atıp, caddeyi barikatlarla trafiğe kapattı. Bu sırada kalabalık, yanlarında bulunan Türk bayrağını yaktı. 

Polisin ‘akrep’ diye tabir edilen zırhlı araçla ve gaz bombalarıyla gruba müdahalesi devam ediyor. Müdahale sonrası gruptakiler ara sokaklara dağılarak kaçtı. 




BİNGÖL'DE BİR ARAÇ KUNDAKLANDI 

Bingöl'de bu akşam saatlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından, kimliği açıklanmayan bir kişiye ait otomobil ateşe verilerek yakıldı. 

Merkez Mirzan Mahallesi Sedef Sokak'ta bulunan 2 nolu Sağlık Ocağı yakınlarında, saat 20.30 sıralarında kimliği belirsiz kişiler 34 GIP 43 plakalı otomobile benzin dökerek, kundakladı. Kısa sürede alevler otomobili sardı. Yanan araç, kullanılamaz hale geldi. Güvenlik nedeniyle araç sahibinin ismi açıklanmazken, olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor. 




GAZİANTEP'TE GERGİNLİK 2.GÜNDE DEVAM ETTİ



Kobani'deki direnişe destek vermek amacıyla Gaziantep'te eylem yapmak isteyen PKK yandaşları ile polis arasında yaşanan gerginlik ikinci gün de devam etti. Lastik yakarak yolu trafiğe kapatan eylemcilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. 

HİZAN'DA YASAK SONA ERDİ 

Bitlis'in Hizan İlçesi'nde çıkan olaylar nedeniyle Bitlis Valiliği tarafından saat 19.00 itibariyle ilan edilen sokağa çıkma yasağı, saat 21.30 sıralarında sona erdi. Olayların sokak aralarında bir süre devam ettiği Hizan'da, güvenlik güçlerini aldığı yoğun güvenlik önlemlerini ise sürdüyor.


İZMİR'DE SÜPERMARKET ATEŞE VERİLDİ 

İzmir Karabağlar İlçesi'nde, Kütüphaneci Rasime Şeyhoğlu Sokağı'ndaki bir süpermarket, IŞİD'in Suriyenin Kobani kentindeki saldırılarını bahane ederek düzenlenen eylem sırasında gruptaki bazı kişiler tarafından molotof kokteyli atılarak ateşe verildi. İçeride alışveriş yapanların da bulunduğu anda çıkan yangının büyümesi üzerine Hulusi Kaya'ya (59) ait süpermarket itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. İşyeri kullanılamaz hale gelirken, binlerce liralık maddi hasar meydana geldi. 

Öte yandan bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Polis ara sokaklara kaçan gruba su sıkıp biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrasında grup ara sokaklara kaçarak dağıldı. 

İzmir Çevreyolu Bayraklı Tünelleri üzerinde bulunan bir grubun araçlara taş atması üzerine trafikte aksama meydana geldi. 




ESKİŞEHİR'DE KOBANİ YÜRÜYÜŞÜ
 

Eskişehir'de yaklaşık 300 kişi, IŞİD'in Kobani kentine yönelik saldırısını protesto etti. 

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde akşam saatlerinde toplanan Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri 'Direnen Kobane Halkları Kazanacak, Savaş teskeresine hayır' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Gruptakiler yürüyüş sırasında sık sık 'Kobani'ye uzanan eller kırılsın', 'Katil IŞİD işbirlikçi AKP' ve 'Kobani halkı yalnız değildir' sloganları attı. Grup İstasyon Caddesi'nden geçerken iddialara göre bankta yanında kadınla oturan bir kişi bozkurt işareti yapınca, yürüyenlerden bazılarının saldırısına uğradı. Bu kişi ve yanındaki kadın araya girenler tarafından bir giyim mağazasının içerisine götürüldü. Yürüyüşe devam eden grup bir süre Şair Fuzuli Caddesi'nde oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı. 




TARSUS'TA BOŞ VAGON VE BİR OTOMOBİL YAKILDI 

Mersin’de tamir için lojistik merkezine çekilen içi boş tren vagonu atılan molotofkokteyli ile yakılırken, Tarsus İlçesi’nde göstericiler bir otomobili ateşe verdi. 

Tarsus'taki Gazipaşa Bulvarı'nda karanlıktan yararlanan göstericiler park halindeki bir otomobili sürükleyerek bulvar üzerindeki hemzemin geçide getirdi. Hemzemin geçidi sürükleyerek getirdikleri otomobille trafiğe kapatan eylemciler, daha sonra molotof kokteyli atarak ateşe verdi. Olay yerine gelen akrep tabir edilen zırhlı polis aracıyla göstericilere müdahale edildi. Göstericiler, ara sokaklara kaçarken olay yerine gelen itfaiye ekibi yanan otomobili söndürdü. 



ERZİNCAN'DA IŞİD PROTESTOSUNA 7 GÖZALTI
 
Erzincan'da Kobani'nin IŞİD tarafından kuşatılmasını protesto eden ve polise taş, havai fişek, sapanlarla saldıran gruptan 7 kişi gözaltına alındı. 

Demokrasi Bileşenleri Platformundan 100 kişilik bir grup IŞID'i protesto etmek icin Terminal Kavşağında toplandı. Slogan atarak Kırklar Caddesine yürüyen grup burada basın açıklaması yaparak 5 dakika oturma eylemi düzenledi. Grup daha sonra ateş yakarak barikat kurup polise taş, havai fişek ve sapanla bilye attı. Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara kaçarken bazıları evlere girmeye çalıştı. Çevik kuvvet polisleri taş atan gruptan 7 kişiyi gözaltına aldı. Polisin müdahalesiyle grup dağıtıldıktan sonra yol ulaşıma açıldı. 

HAKKARİ VE İLÇELERİNDE EĞİTİME 2 GÜN DAHA ARA VERİLDİ

Hakkari'de eğitime 2 gün daha ara verildi. Hakkari'de Kobaniye destek için 3 günden bu yana devam eden olaylar nedeniyle Valilik kararıyla daha önce  il merkezi ve ilçelerinde bir gün olarak belirtilen eğitim ve öğrentime verilen ara, 2 gün daha uzatıldı. Hakkari Valisi Yakup Canbolat, Hakkari merkez ve ilçelerinde ilk, orta ve liselerde eğitim öğretime ara verildiğini söyledi.


SAMSUN'DA KOBANİ GERİLİMİ 

Samsun'da IŞİD'in Kobani'ye yaptığı saldırıları protesto eden PKK yandaşı gruba, başka bir grup tepki gösterince arbede çıktı. Olayda bir kişi yaralandı. 


ESENYURT'TA GÖSTERİCİLERE POMPALI TÜFEKLE ATEŞ AÇILDI

Esenyurt'ta terör örgütü IŞİD'i protesto bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruba pompalı tüfekle ateş açılması sonucu bazı kişiler yaralandı. Yaralananlardan durumu ağır olan bir kişinin beyin ölümü gerçekleşti.




<< Önceki Haber Kobani ateşi ülkeyi kasıp kavuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER