Hamas - İsrail geriliminde neler yaşanıyor?

Hamas, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Savaştayız ve kazanacağız" dedi. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde saldırılar düzenledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas bu sabah büyük bir hata yaptı" dedi. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda...

SHABER3.COM

İsrail istihbaratının başarısızlığıyla ilgili büyük bir soruşturma başlatıldı

İsrail hükümet yetkilileri, İsrail istihbaratının Hamas'ın bu büyük çaptaki ve iyi koordine edilmiş saldırılarını nasıl göremediği konusunda kapsamlı bir soruşturma başlattığını söyledi. Bir yetkili, "Yıllarca sürecek" dedi.
İsrail Sağlık Bakanlığı: '500'den fazla kişi yaralandı'

Reuters'ın aktardığına göre, İsrail Sağlık Bakanlığı, Filistinlilerin saldırısı sonrasında 545 kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırılarda 22 İsrailli de öldü.


AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'den Hamas'a kınama

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hamas saldırılarını kınadı.

Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir. İsrail, böyle çirkni saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir.



İsrailli yetkililer: Hamas saldırılarında en az 22 İsrailli hayatını kaybetti

İsrailli sağlık yetkilileri Hamas’ın saldırılarında en az 22 kişinin öldüğünü açıkladı. İsrail, Hamas’ın ‘Aksa Tufanı’ operasyonu sonrası ‘savaş durumu alarmı’ ilan edip Gazze’ye saldırılar düzenledi

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattığını açıkladı. İsrail ordusu “savaş durumu alarmı” ilan etti ve Gazze Şeridi'de saldırılar düzenledi.


Filistin Devlet Başkanı Abbas: Halkımızın kendini savunma hakkı var

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, halkının "yerleşimcilerin ve işgal askerlerinin terörüne karşı kendilerini savunma hakkına sahip olduğunu" söyledi.



İngiltere Başbakanı Sunak: İsrail kendini savunma hakkına sahip

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Hamas tarafından başlatılan Aksa Tufanı Operasyonu’na ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hamas teröristlerinin İsrail halkına karşı gerçekleştirdiği saldırılar karşısında şoka uğradım” dedi.

İsrail’in kesinlikle kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirten Sunak, “İsrailli yetkililerle irtibat halindeyiz. İsrail’de bulunan İngiliz vatandaşları seyahat önerilerini takip etmeli” dedi.



Netanyahu: 'Bu bir operasyon ya da gerilim değil, savaş'

“İsrail halkı. Biz bir savaşın içindeyiz. Bu bir operasyon değil, gerilim değil. Bir savaş. “Hamas, bu sabah sürpriz bir saldırıyla İsrail devletine ve halkına karşı ölümcül bir saldırı başlattı. Sabahın erken saatlerinden beri bunu yaşıyoruz.

“Güvenlik yetkililerini topladım, öncelikle sızan teröristleri temizlemeleri talimatını verdim. Bu operasyon şu saatlerde yapılıyor.

“Aynı zamanda büyük bir yedek asker çağrısı ile birlikte düşmanın hiç bilmediği bir güç ve kapsamda karşı saldırı savaşı emri verdim.

“Düşman, hiç bilmediği bir bedel ödeyecek. Bu arada, İsrail vatandaşlarını ordu talimatlarına kesin bir şekilde uymaya çağırıyorum.



İsrail Başbakanı Netanyahu: Savaştayız ve kazanacağız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Savaştayız ve kazanacağız" dedi.

Reuters haber ajansının aktardığı çeviriye göre Netanyahu paylaştığı videoda, "Düşmanımız, hiç bilmediği türden bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.



Gazze'de bulunan BBC News muhabiri Rushdi Abualouf, bulunduğu bir çatıdan, doğudan, güneyden ve kuzeyden ateşlenen roketleri gördüğünü aktardı. Roketlerin iki buçuk saat boyunca ateşlendiğini söyleyen Abualouf, "Hamas TV, operasyonun başlangıcında 5 bin, ardından da 2 bin roket daha ateşlendiğini bildirdi" dedi.



İsrail: Kendimizi savunacağız

İsrail Savunma Birlikleri (IDF), “çok sayıda teröristn Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına” girdiğini ve kendilerini savunacaklarını söyledi. Ordu, halka evlerinde kalma çağrısında bulundu. Şabat sabahı ve Çardaklar Bayramı’nın bittiği gün İsrail halkının Gazze’den atılan roketlerle uyandığını belirten IDF, “Kendimizi savunacağız” dedi.



Hamas, binlerce roket fırlatıldığını duyurdu

Hamas’ın lideri Muhammed ed-Dayf, Cumartesi sabahı başlayan operasyonda beş bin roketin ateşlendiğini söyledi. Deif, “Artık yeter demeye karar verdik“ dedi. "Düşmanı daha önce uyardık. İşgal güçleri sivillere karşı yüzlerce katliam işledi. Bu yıl işgal güçlerinin suçları nedeniyle yüzlerce şehit verdik. “Aksa Tufanı Operasyonu'nun başladığını; düşman pozisyonlarını, havaalanlarını ve askeri tahkimatı hedef alan ilk saldırıda 5 binden fazla füze fırlattığımızı duyuruyoruz."



Sosyal medyadaki videolar, Filistinli militanların güney İsrail'de yayalara ateş ettiğine işaret ediyor

Sosyal medyada paylaşılan şok edici videolar, Filistinli militanların İsrail’in güneyindeki sokaklarda yoldan geçenlere ateş ettiğini gösteriyor gibi görünüyor.

Sderot'taki evlerin Gazze'yi yöneten İslamcı grup Hamas'a bağlı silahlı militanlar tarafından ele geçirildiğine yönelik haberler var. İsrail ordusu, silahlı militanların İsrail’e girdiği haberlerinin ardından yerel sakinlere evlerinde kalmalarını söyledi.

Roket saldırılarının şiddeti - daha uzun menzilli füzeler dahil - Sukkot tatilinin sonunda şafak vaktinden hemen sonra başladı ve İsraillileri hazırlıksız yakaladı. Roketlerin isabet ettiği güney İsrail'in bazı bölgelerinde büyük yangınlar sönmeye devam ediyor.

Şiddetli roket saldırıları, Çardaklar Bayramı’nın bittiği günün şafağında başladı ve İsraillileri hazırlıksız yakaladı. İsrail'in güneyinde roketlerin isabet ettiği bölgelerde büyük yangınlar sürüyor.

Hamas'ın üst düzey bir askeri komutanı, operasyonun başlangıcını Hamas medyasında yaptığı bir yayında duyurdu ve tüm Filistinlilere her yerde savaşmaları yönünde çağrıda bulundu.

İsrail ordusu, İsrailli sivilleri savunacaklarını ve Hamas'ın eylemlerinin ağır bir bedelini ödeyeceğini belirtti.



Filistinli militanlar roket saldırısının ardından İsrail'e girdi

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı.

Operasyon kapsamında çok sayıda silahlı militanın İsrail'e sızdığı görülüyor.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi operasyonun ilk aşamasında 5 bine yakın roket fırlatıldığını söyledi.

Gelişmeleri gün boyu canlı anlatım sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Hamas operasyonu Türkiye'de nasıl yankı buldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'na ilişkin, itidal çağrısı yaptı.

Erdoğan, "Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, operasyonun Filistin halkının kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Karamollaoğlu, "Bugün bir kez daha açık ve net olarak ilan ediyoruz ki; biz, dost ve kardeş Filistin halkının her daim yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz" diye yazdı.

Türkiye Komünist Partisi "İsrail işgalden ve saldırganlıktan tamamen vazgeçmediği sürece Filistin halkının eylemleri meşrudur. Filistin devleti kurulmadan “barış” olmaz" açıklamasını yaptı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Filistinli kardeşlerimizin haklı direnişini dün olduğu gibi bugün de destekliyorum" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, hükümetten "İsrail'in muhtemel savaş ilanı ile daha da yıkıcı sonuçların ortaya çıkmaması için" İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplantıya çağırmasını talep etti.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise, eski adıyla Twitter olan X platformunda, "Doğu da bizim, Batı da bizim, Kudüs de bizim, Zafer de bizim!" paylaşımını yaptı.

Hamas saldırısında çok sayıda İsrailli rehin alındı; Gazze ve İsrail'de yüzlerce kişi öldü

Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği son yılların en büyük saldırısında en az 70 kişi öldü. İsrail Başbakanı Netanyahu, "Savaştayız, kazanacağız" dedi. Saldırıda çok sayıda İsrailli rehin alındı. İsrail'in Gazze'ye yönelik misilleme saldırılarında 200'e yakın Filistinli öldü.

BBC Orta Doğu Büro Şefi Jo Floto'nun haberine göre bu birçok İsrailli için bir kabus senaryosu. Gerek ordudan gerekse de siviller arasında çok sayıda kişinin Hamas tarafından rehin alındığını anlıyoruz.

Bazılarının Gazze Şeridi yakınlarında bazı küçük kasabalarda tutulduğu düşünülüyor. Diğerlerinin ise Gazze'ye götürüldüğünü biliyoruz.

Olağanüstü bir durum.

İsrail ordusu asker ve sivillerin rehin edildiğini doğruladı

İsrail Savunma Birlikleri (IDF) sözcüsü, "askerlerin ve sivillerin" Hamas militanları tarafından alıkonulduğunu doğruladı.

Ordu, kaç kişinin rehin edildiğini söylemedi.

İsrail: Ölü sayısı 70'e yükseldi

İsrail acil durum hizmetleri, Hamas saldırıları sonucunda hayatını kaybeden kişi sayısının 70'e yükseldiğini açıkladı.

Magen David Adom (Kızılkalkan) "Ölü sayısını 70 olarak güncelliyoruz. Ayrıca yüzlerce ağır ve hafif yaralı var" dedi.
<< Önceki Haber Hamas - İsrail geriliminde neler yaşanıyor? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER