Müsteşar sağlıktaki çöküşü deşifre etti

Milletvekili adayı Dr. Ay­tun Çı­ray, AKP'nin sağlıkta reformunun nasıl çöktüğünü açıkladı.

Müsteşar sağlıktaki çöküşü deşifre etti

CHP’li Çıray, AKP’nin sağlık politikalarının çöktüğünü söyledi. Devletin vermesi gereken sağlık hizmetlerinin paralı hale geldiğini belirten Çıray, "2002’de 92 dolar olan kişi başına cepten sağlık harcaması 169,5 dolara yükseldi" dedi. CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li ve 2. böl­ge 5. sı­ra ada­yı Dr. Ay­tun Çı­ray, CHP'nin se­çim va­at­le­ri­ni ve gün­de­mi de­ğer­len­dir­di.

Bugün gazetesin'den Sezen Ünüvar'ın haberine göre, Baş­he­kim­lik ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı Müs­te­şar­lı­ğı gö­rev­le­rin­de de bu­lu­nan Çı­ray, ik­ti­da­ra gel­dik­le­ri tak­dir­de ilk adım­la­rı­nın sağ­lık­ta kat­kı pay­la­rı­nı ve per­for­mans sis­te­mi­ni kal­dır­mak ola­ca­ğı­nı vur­gu­la­dı.

AK­P’­nin sağ­lık po­li­ti­ka­la­rı­nın fi­yas­koy­la so­nuç­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Çı­ray, “Per­for­mans sis­te­mi tıp eti­ği­ni boz­du; ame­li­yat ve se­zar­yen sa­yı­la­rın­da yüz­de 80’le­re va­ran ar­tış­lar ol­du. Tıp fa­kül­te­le­ri ve özel üni­ver­si­te­ler­de ya­pı­lan ame­li­yat­lar yüz­de 193,1 ora­nın­da art­tı, ih­ti­yaç faz­la­sı ge­rek­siz ye­re rönt­gen film­le­ri, to­mog­ra­fi­ler çe­kil­di” de­di.

2002 yı­lın­da 18,7 mil­yar li­ra olan sağ­lık har­ca­ma­la­rı­nın 4,5 kat ar­ta­rak 84,4 mil­yar li­ra­ya çık­tı­ğı­nı be­lir­ten Çı­ray şöy­le
de­vam et­ti:

HER ŞEY PA­RA­LI OL­DU

"Büt­çe sağ­lık har­ca­ma­la­rı­nı kar­şı­la­ya­maz ha­le ge­lin­ce va­tan­daş­la­rı­mız­dan kat­kı pa­yı al­ma­ya baş­lan­dı. 2002 yı­lın­da 92 do­lar olan ki­şi ba­şı­na cep­ten sağ­lık har­ca­ma­sı 169,5 do­la­ra çık­tı. Dev­le­tin ver­me­si ge­re­ken sağ­lık hiz­met­le­ri ar­tık pa­ra­lı ha­le gel­di. 'Mu­aye­ne­ha­ne­le­ri ka­pat­tık' di­ye övü­nen bu ik­ti­dar, dev­le­tin ta­ma­mı­nı mu­aye­ne­ha­ne ha­li­ne ge­tir­di.” Pi­ya­sa­da ço­ğun­lu­ğu kan­ser ila­cın­dan olu­şan 300 ila­cın bu­lun­ma­dı­ğı­nı, söz ve­ril­di­ği hal­de İlik Ban­ka­sı­’nın bir tür­lü ku­rul­ma­dı­ğı­nı, aşı ve ilaç üre­te­cek fab­ri­ka­la­rın açıl­ma­dı­ğı­nı an­la­tan Çı­ray, tüm bu so­run­la­rın çö­zü­mü için can­la baş­la ça­lı­şa­cak­la­rı­nı söy­le­di. Ma­li­ye Ba­ka­nı Meh­met Şim­şek'in "Ba­na kay­nak gös­ter­sin­ler CHP’­ye oy ve­re­ce­ğim" de­di­ği­ni ha­tır­la­tan Çı­ray şöyle konuştu:

İSRAFI ÖNLEYECEĞİZ

"Şim­şek müh­rü ha­zır­la­sın CHP’­nin üze­ri­ne vur­ma­ya. Kay­na­ğın bir kıs­mı­nı ge­çen­ler­de Bü­lent Arınç açık­la­dı. 'Eğer biz ta­sar­ruf et­miş ol­say­dık, siz­den ver­gi al­ma­mı­za ge­rek kal­ma­ya­cak­tı, is­raf et­ti­k’ de­di.

'Sa­ray­lar yap­tık, uçak­lar al­dık' de­me­ye ge­tir­di. Da­ha ni­ce is­ra­fı ve yol­suz­luk­la­rı kas­tet­ti. CHP’­nin bi­rin­ci kay­na­ğı Arın­ç’­ın gös­ter­di­ği yer­den ola­cak; is­raf ön­le­ne­cek."

BU İŞİ YAPACAK KADROLARIMIZ VAR

Açı­lan, Sos­yal Gü­ven­lik Mer­kez­le­ri'nin Tür­ki­ye­’ye ma­li­ye­ti­nin 15 mil­yar li­ra ol­du­ğu­nu kay­de­den Çı­ray, "Ora­da ih­ti­yaç dı­şı 17 bin ki­şi­yi is­tih­dam edi­yor­lar. Biz ik­ti­da­ra ge­lin­ce bu yurt­taş­la­rı­mı­zı dev­le­tin ih­ti­ya­cı ol­du­ğu alan­lar­da gö­rev­len­di­re­ce­ğiz, sos­yal gü­ven­lik mer­kez­le­ri ye­ri­ne eği­til­miş ma­li mü­şa­vir­lik­le­re sos­yal gü­ven­lik ku­ru­mu da­nış­man­lı­ğı yet­ki­si ve­re­ce­ğiz, İş­te si­ze 15 mil­yar li­ra. Biz bu işi bi­li­riz, bu işi ya­pa­cak kad­ro­la­rı­mız va­r” de­di.

AKP YÖNETİMİ ANAYASAL MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİ

Türkiye’ye çağdaş demokrasi getireceği iddiasıyla iktidar olan AKP’nin ülkeyi gittikçe otoriter bir devlet yapısı içine soktuğunu belirten CHP'li Çıray, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesiyle birlikte Anayasa'nın da askıya alındığını savundu. Erdoğan’ın ettiği yemine sadakat göstermediğini dile getiren Çıray, “Bir zamanlar darbeciliği ve darbecileri mahkum etmek iddiasında olanlar bugün kendileri Anayasa darbesi yapıyor. Bakanlar Kurulu'na başkanlık ediyor. Anayasa’da böyle bir görev tanımı yok” dedi.

GÜNDEM DEĞİŞTİRİLİYOR

"Türkiye’ye hukukun üstünlüğünü getireceğiz" iddiasında bulunan AKP eski lideri Erdoğan'ın 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrası bağımsızlaştırdıklarını iddia ettiği yargı mensuplarını sürdüğünü belirten Çıray, “Savcısını, hakimini darmadağın ettiler. Sen Türk milletine paralel devlet heyulası oluşturarak gündem değiştirmeye çalışıyorsun. Eğer bir paralel devlet varsa Türkiye’de şu anda, AKP paralel devleti vardır meşru devletin karşısında. AKP yönetimi gittikçe Anayasal meşruiyetini kaybetmektedir” diye konuştu.
<< Önceki Haber Müsteşar sağlıktaki çöküşü deşifre etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER