Reuters'tan, Türkiye analizi

Reuters, Türkiye'de mülkiyet hürriyeti ve teşebbüs hakkının son dönemde yara aldığına dikkat çekerek yapılan hukuksuz uygulamaları konu alan bir analiz yayınladı. Analizde muhalif işadamlarının Türkiye'de iş yapmalarının giderek zorlaştığı vurgulanıyor.

Reuters'tan, Türkiye analizi

Muhalefet ettikleri gerekçesiyle vergi cezaları ve kayyım atamalarıyla karşı karşıya kalan şirketlere yönelik baskılar artıyor. Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de mülkiyet hürriyeti ve teşebbüs hakkının son dönemde yara aldığına dikkat çekerek yapılan hukuksuz uygulamaları konu alan geniş bir analiz yayınladı.

Analizde Gezi olaylarının ardından dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘çapulcu' diyerek hedefe koyduğu Boyner grubunun, geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul tarafından finansal tablolarında yüzde 82 sermaye kaybı yaşandığı gerekçesiyle uyarıldığı belirtilerek muhalif işadamlarının Türkiye'de iş yapmalarının giderek zorlaştığı vurgulandı. Haberde Teneo Intelligence'in Genel Müdürü Wolfango Piccoli, muhalif olmanın Türkiye'de iş yapmayı güçleştirdiği için yatırımcının kaygılı olduğunu belirtiyor. Piccoli şu açıklamalarda bulunuyor: “Şirketler hükümete muhalif gruplara yakın ya da şirket patronlarının yaptığı açıklamalar hükümeti kızdırıyorsa baskı görme riski artıyor.”

Ayrıca 2015'te ilk olarak hisselerin kontrol ettiği Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdiği ve MASAK tarafından operasyon düzenlenen Koza-İpek Holding'e ait 22 şirkette geçtiğimiz ekim ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile kayyım atanmasına karar verildiği hatırlatılıyor. Piccoli bu örneklere dayanarak hükümete muhalif olan kişi ve şirketlere yönelik ‘intikam politikası'nın daha da ileri götürülme riskinin olduğuna dikkat çekti. Haberde ayrıca Koza-İpek Grubu ve Kaynak Holding'e yapılan kayyım atamalarının şokunun atlatılmadan Sabah gazetesinin haber koordinatörü Şaban Arslan'ın, Boyner Grup'a kayyım ataması yapılacağını ima eden bir tweet paylaşmasının dikkat çektiği belirtiliyor.

Boyner Grup'tan söz konusu tweet'e sert bir tepki gelmiş, şirketin konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti: “Şaban Arslan'ın Twitter'dan yayınladığı iddiaları şirketimize açık bir saldırı ve iftira niteliği taşımaktadır.” Bu gelişmelere dayanarak Reuters haberinde Boyner grubunun da Erdoğan ile arasının bozulmasının ardından yasal ve mevzuat ile alakalı baskıya maruz kaldığı vurgulandı. Borsa İstanbul, 31 Aralık 2014 tarihli finansal tablolarına göre yüzde 30, 30 Eylül 2015 tarihli finansal tablolarına göre ise yüzde 82 sermaye kaybı yaşaması nedeniyle, Boyner Büyük Mağazacılığı sermayenin güçlendirilmesi konusunda uyarma kararı aldığını açıkladı.Haberde isminin açıklanmasını istemeyen bir yatırım danışmanı Borsa İstanbul tarafından Boyner Holding'in uyarılmasının ardından pek çok yatırımcının kendisini arayarak bunun arkasında tam olarak ne olabileceğini anlamaya çalıştıkları da vurgulanıyor.

Doğan Yayın Holding'e 2009 yılında kesilen 2,5 milyar dolarlık ödenmemiş vergi cezasının Erdoğan ve muhalifler arasındaki gerilime dayandırılan haberde Doğan Medya'da hükümette yakın kişi ve şirketlerin yaptıkları yolsuzluklara ilişkin yapılan haberin şirkete baskı olarak geri geldiğini iddia ediyor. ‘Terör örgütü propagandası yapma' iddiasıyla Doğan Medya Grubu yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldığı hatırlatılan haberde geçen hafta bir başka muhalif gazete olan Cumhuriyet gazetesinin geçmiş yıllara ait mali tablolarının yeniden denetlendiği kaydedildi.

Hükümete yakın şirketler son birkaç yıldır atılıma geçti
Koç, Ülker ve Malezyalı UEM Group'tan oluşan konsorsiyumun kazandığı ihaleyle 5,7 milyar dolar maliyetli yol ve geçit projesinin de 2013'te iptal edildiği hatırlatılan haberde hükümete yakın şirketlerin son birkaç yıldır atılıma geçtiği belirtiliyor. İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi için düzenlenen ihalede en iyi teklifi Koç Holding -UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu vermişti. Ancak Erdoğan'ın fiyatı yeterli bulmaması sebebiyle konuya ilişkin yaptığı açıklamalar sonrası Maliye Bakanlığı ihalenin iptal edildiğini 2013'te kamuoyuna duyurmuştu. Reuters haberinde özellikle inşaat ve enerji alanında faaliyetleri olan Çalık Grubu'nun 2013'ten bu yana yükselişte olduğuna, Çalık Holding'in CEO'su, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak'ın yeni kabineye Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı olarak girmeyi başardığına dikkat çekiliyor.
<< Önceki Haber Reuters'tan, Türkiye analizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER