Son araştırmadan çıkan ilginç sonuç

Peşlerinde milyonları sürükleyen ve yaptıkları transferlerle dünyaları kazanan futbolcuları çürük dişlerle yaşadığı, bu durumun da performanslarına büyük etki ettiği ortaya çıktı.

Son araştırmadan çıkan ilginç sonuç

Ağız sağlığına dikkat etmeyen futbolcuların performansının bu durumdan olumsuz etkilendiği yapılan bir araştırmada ortaya çıktı. Her ne kadar sağlıklı ve fit bir vücut yapısına sahip olsalar da yapılan son araştırmalar; futbolcuların, ağız ve diş sağlığının yetersiz olduğunu ve bu durumun performanslarını ciddi şekilde etkilediğini ortaya çıkardı.

187 futbolcu üzerinde yapılan ve British Journal of Sports Medicine’da yayınlanan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan rakamlar, kendilerine son derece dikkat eden futbolcuların, ağız ve diş sağlığı konusunda şaşırtıcı bir şekilde ciddi sorunlar yaşadıklarını ispatladı.

DÜNYALARI KAZANIYORLAR AMA ÇÜRÜK DİŞLE DOLAŞIYORLAR
İngiltere’de 8 futbol kulübünden 187 futbolcu, 6 diş hekiminin kapsamlı bir diş ve diş eti kontrolünden geçti ve kendilerine sorulan soruları cevapladı. İşte futbolculara sorulan sorulardan çıkan ilginç rakamlar:
Futbolcuların, yüzde 73’ü, son bir yıl içerisinde sadece bir kez diş hekimini ziyaret etmiş. Diş hekimleri; futbolcuların yüzde 37’sinde en az bir çürük diş olduğunu buldu. Yüzde 77’sinin ise diş dolgusuna, hatta bazılarının beşten fazla diş dolgusuna ihtiyacının olduğu ortaya çıktı. Yüzde 84’ünün en az bir dolgusu veya çürümüş dişi var. Yüzde 22’si mesleklerinden dolayı yüz bölgelerini ve dişlerini etkileyen travmalar aldıklarını, yüzde 64'ü haftada üç kez sporcu içeceği tükettiklerini ve yüzde 5’inin de tütün kullanma alışkanlıklarının oldukları belirlendi.

DOKTOR KÖKDEMİR'DEN DİŞ BAKIMI UYARILARI
Bu arada İngiltere'de yapılan araştırmayı değerlendiren Diş Hekimi Pertev Kökdemir ise "Rakamlara bakıldığında, sporcu içeceği tüketenlerin yüksek oranda olduğu görülmektedir." diyerek, sorunun bu içecekleri tükettikten sonra yeterli diş bakımı yapılmamasından kaynaklandığını vurguladı.

Doktor Kökdemir, futbolcuların sık tükettikleri sporcu içecekleri ile ilgili uyarıda da bulunurken, "Şeker içermeseler de asit düzeyleri çok yüksek olan bu içecekler düzenli tüketildiğinde; diş erozyonu, diş plağı, hassasiyet, genel ağız ağrısı ve ülsere neden olur. Alınabilecek en kolay önlemlerden biri bu tarz içecekleri tükettikten sonra su içerek ya da ağzı çalkalayarak ağızdaki asidik ortamı uzaklaştırmak olacaktır." diyerek uyarıyor.

"KONSANTRASYON EKSİKLİĞİ VE PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLUR"
Mümkün olduğunca sağlıklı yaşamaya özen gösteren futbolcularda bu denli fazla ağız ve diş sağlığı probleminin olmasının bu konuda ayrıca özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatan Diş Hekimi Pertev Kökdemir, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Şeker kadar diş çürümesine neden olan başka bir etken de asidik yiyecek ve içeceklerdir. Diş yüzeylerinde erozyona neden olan asidik ortam, diş çürümesi ve diş eti çekilmesine neden olur. Bu yüzeyler sıcak, soğuk, şekerli ve ekşi yiyecek-içeceklerde keskin, derin ve ani hassasiyetlere neden olmaktadır. Oluşan bu ağrılar tabii ki konsantrasyon eksikliği ve performans düşüklüğüne neden olacaktır."

"AĞIZ MUTLAKA SUYLA ÇALKALANMALI"
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, nelere dikkat edilmesi gerektiğini de, "Bu tarz içeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesine, tüketim sonrası ağzın mutlaka suyla çalkalanarak asidik ortamın uzaklaştırılmasına, fırçalama eyleminden hemen önce tüketilmesine ya da öğünlerimizi yoğurt, peynir gibi yiyeceklerle bitirmeye özen göstermeliyiz." sözleriyle ifade etti.

Özellikle sporcularda çene-yüz bölgesine alınan travmaların basit gibi görünmesine de aldanılmaması gerektiğini belirten doktor Kökdemir, bu durumun uzun vadede ciddi etkiler oluşturabileceğini söyledi. Kökdemir, "Altı ayda bir düzenli olarak diş hekimine mutlaka gidilmeli, klinik ve radyolojik muayeneler ile oluşabilecek sorunlara koruyucu tedaviler ile önlem alınmalıdır." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Son araştırmadan çıkan ilginç sonuç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER