2.Uluslararası Resort Turizm Kongresi (2)

2.Uluslararası Resort Turizm Kongresi (2) -Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Turizm gelirleri hesaplama yöntemleri yılbaşından itibaren revize edilecek. Hesaplama yöntemlerinin son derece ilkel olduğunu görmüştük


ANTALYA (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Turizm gelirleri hesaplama yöntemleri yılbaşından itibaren revize edilecek. Hesaplama yöntemlerinin son derece ilkel olduğunu görmüştük dedi.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalyada düzenlenen 2. Uluslararası Resort Turizm Kongresinde yaptığı konuşmada, Gelenler artıyor da gelirler artıyor mu- şeklindeki tartışmaların her zaman bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
     Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TUİKin açıkladığı gelirlerin 23 milyar doların çok üzerinde olduğunu, 25-28 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirtiyorlar. Bu benim tespitim değil. Bu ekonominin başındaki arkadaşlarımızın tespitleri. TUİKle bu konuyu konuşuyoruz. Turizm gelirleri hesaplama yöntemleri yılbaşından itibaren revize edilecek. Hesaplama yöntemlerinin son derece ilkel olduğunu görmüştük. Bu sektör dünyanın ve Türkiyenin en önemli sektörlerinden biri. En modern yöntemi bizim kullanmamız lazım. Çıkış kapısında bir lise mezunu çocuğun anketçi sıfatıyla 28 soruyu Rus misafire cevaplandırması için uzatması gibi anlaşılmaz yöntemler uygulanıyordu. Bunlar ortadan kalkacak ve hesaba girmeyen marina, VIP, CIP gibi hesaplamalar yeni baştan gözden geçirilecek. 2013den itibaren Türkiyenin turizm sektöründen daha fazla gelir elde ettiği ortaya çıkacak ve bu gelirin ne kadar olduğu netleşecek.
     Bunun bütçe gelirini belirleyen birimler tarafından sektörün öneminin anlaşılması açısından önemli olduğuna işaret eden Günay, Türkiyede Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçeden hak ettiği payı almıyor. Biz turizm altyapısı, turizm tanıtımı, yeni projeler yapmaya çalışıyoruz, yeni müzeler açıp kazılar yapıyoruz, tiyatro ve sinemayla ilişkimiz var. Ancak bütçeden aldığımız pay yüzde yarım civarında. Avrupada bu yüzde 1. Yüzde 1e yakın bir rakam bizi başka bir seviyeye çıkarır. Çok dikkatli bir şekilde kaynaklarımızı kullanıyoruz dedi.
     Kısıtlı bütçeyle yapılan Zeugma Antik Kenti ve Müzesi nedeniyle Kültür Sanat Büyük Ödülüne layık görüldüklerini hatırlatan Günay, Cumhurbaşkanımız Güle minnettarım. Bunca iş arasında bilim ve sanata büyük önem veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiyenin sanat ve bilim yaşamının tamamını kucaklamaya çalışıyor diye konuştu.
     Türkiyede yeni yatağa ihtiyaç olan yerler olduğu gibi yeni yatağa ihtiyaç olmayan alanların da bulunduğuna işaret eden Günay, Antalyanın 400 bin yatağı bulunurken, İzmirin 40 bin yatağı bulunuyor. Alanyanın Mersinden fazla yatağının var diye konuştu.
     Yatırım belgelerinin daha önce yüzde 60ının İstanbul, Ege ve Antalyaya geldiğini kaydeden Günay, şimdi ise yatırım belgelerinin yüzde 60ının Anadolunun diğer kentlerine gittiğini, bu durumunu turizmin Anadoluya yayıldığının göstergesi olduğunu vurguladı.
     Günay, Antalya ve İstanbul gibi destinasyonlarda nitelik hamlesi yapmak gerektiğini dile getiren Günay, çevreyle daha ekonomik bir entegrasyon içine girilmesi, otellerin arkasındaki kasabaların bulunduğu bölgeye entegre olması gerektiğini söyledi.
    
     -Belediye başkanlarına sitem-
    
     Bakan Günay, kongreye sadece bir belediye başkanının katıldığını belirterek, şöyle konuştu:
     Salonda başka belediye başkanının bulunmaması olabilir mi- Antalyanın vizyonunu konuşuyoruz, salonda bir tane belediye başkanı yok. Antalyanın istikbalini konuşuyoruz, Antalyanın yerel hayatını yönetecek arkadaşların hiçbirisi lütfedip şuraya gelmiyor. Böyle bir şey olur mu- Turizmi sadece otelciler mi, seyahat acenteleri mi, rehberler mi, bakanlar mı yapacak. Turizm hayatı dönüştüren bir sektördür, bir fabrika değildir. Turizm elinizle, konuşmanızla, sokağınızla her şeyi değiştiren bir sektör. Bütün hayatınızı ileriye değiştiren bir sektör. Bundan ben sorumluysam Gel benim hayatımı ileriye doğru taşı diye görev verdiğim yerel yönetim iki misli sorumlu. Yerel yöneticilerin bu toplantıyı izlememesi, bir otelci arkadaşa, alt yapımızı nasıl iyileştireceğiz bunu konuşalım dememesi düşünülebilir mi- Geleceğin turizmini yapacaksak, sürdürülebilir bir sektör olacaksa bu birlikteliği sağlamak zorundayız. İyileştirme için, sahilin güzelleştirmesi için çalışan belediye başkanları var, bir de bakanlıktan kaynak alan, aldığı kaynağı nerede sarf ettiğini arkasından takip etmek zorunda kaldığımız arkadaşlar var. Böyle yerel yönetim anlayışı olmaz. Hiçbir belediye başkanının validen fazla işinin olduğunu düşünmüyorum. Burada ilin valisi saatlerce bu toplantıyı izliyorsa o yerel yönetici arkadaşım da bu notu alacak. Belediye başkanı olarak hiçbir şey yapamıyorsan balkon süslemesi yarışması yaparsın.
     Turizmcileri sahil kullanımı konusunda uyaran Bakan Günay, Sahil kullanımında başımızı ağrıtmayacak şekilde davranmamız gerekiyor. Kasım ayı sonunu milat koyalım. Bundan sonra bu tür sahil kullanımı konusunda dikkatli olalım. İnsanımızın hayat standardını geriye götürecek, vatandaşı denize yasak edecek tatil köy uygulaması olmaz. Herkes denize ulaşacak. Bu anlayış ile konaklama ünitelerini yapmaya özen göstermeliyiz. İnsana ve doğaya saygılı olmalıyız diye konuştu.
     Günay, teşviklerin biraz daha geliştirerek termali kapsaması gerektiğini kaydetti.
    
     -Sunumlar-
    
     Turizmde bilişim başlıklı sunum yapan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen de önlerindeki 10 yıla damga vuracak mega trendler bulunduğunu, bu trendlerin başında da mobilitenin geldiğini söyledi.
     Türkiyede 2013 yılında 5.6 milyon akıllı telefonun satılacağının öngörüldüğünü anlatan Özmen, bilgisayardan fazla akıllı telefon satışının yapıldığını kaydetti.
     Özmen, dünyada 790 milyon Windows 7 kullanıcısının bulunduğunu, bu kullanıcıların 380 milyonunun Windows 8e geçmesini beklediklerini kaydetti. Türkiyede sosyal medyanın çok sevildiğini, insanların birbirleriyle sohbet ettiğini anlatan Özmen, Türk insanını sosyal medyayı tükettiğini, ancak üretmeyi başaramadığını dile getirdi.
     Kongrede Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü de Tur operatörleri geleceğe nasıl bakıyor başlıklı sunum yaptı. Görgülü, bir görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğana, İstanbulda yapılan bazı büyük toplantıların Antalyada yapılması gerektiğini belirttiğini kaydetti.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 2.Uluslararası Resort Turizm Kongresi (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER