Anadolu Ajansı Diplomasi ve Finans Muhabiri

Anadolu Ajansı Diplomasi ve Finans Muhabiri yetiştirecek -4 yılda 11 dilde haber yaparak Türkiyenin sesini dünyaya duyurmayı amaçlayan Anadolu Ajansı, Dışişleri Bakanlığının uzman kadrosuyla işbirliği yaparak Diplomasi Muhabiri; Mali


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Anadolu Ajansı 100. Yıl Vizyonu kapsamında bir yeniliğe daha imza atarak Diplomasi Haberciliği ve Finans Haberciliği sertifika programlarını açıyor.
     4 yılda 11 dilde haber yaparak Türkiyenin sesini dünyaya duyurmayı amaçlayan Anadolu Ajansı, Türkiyede ilk defa Dışişleri Bakanlığının uzman kadrosuyla işbirliği yaparak Diplomasi Muhabiri; Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Türkiyenin önemli ekonomi ve finans kuruluşlarının katkılarıyla Finans Muhabiri yetiştirecek.
     Teorik ve uygulama olarak toplamda 420 saat eğitimin verileceği Diplomasi Haberciliği Sertifika Programı ve Finans Haberciliği Sertifika Programı, 3 ay sürecek ve eğitimini başarıyla tamamlayan katılımcılar Anadolu Ajansında istihdam edilecek.
     Eğitimin ilk ayında her iki sertifika programında da Haber Akademisinin Ajans Haberciliği temel eğitimi verilecek. Bu kapsamda, katılımcıların 124 saati teorik, 16 saati uygulama toplam 140 saat alacakları dersler Yeni Medya, Özel Haber, Etkili İletişim, Fotoğraf (İzleme, İşleme, İletim), Görüntü (İzleme, İşleme, İletim), Haber Yazma Teknikleri, Etkin ve Hızlı Okuma, Kurum Kültürü, Haberde Hukuk Kriterleri, Röportaj Teknikleri ve Uygulama-Klavye (10 Parmak Daktilo Yazma) olarak belirlendi.
    
     - Diplomasi Haberciliğinde verilecek dersler-
    
     Diplomasi Haberciliği Sertifika Programının ikinci ayında diplomasi muhabirliği branşına yönelik 132 saati teorik, 8 saat uygulama eğitimi olmak üzere 140 saat eğitim alacaklar. 15 ayrı başlıkta verilecek dersler ise şunlardan oluşuyor:
     Siyasi Tarih (Türkiye), Siyasi Tarih (Dünya), Uluslararası İlişkiler Teorisi, Diplomasi Muhabirinin Nitelikleri ve Çalışma Koşulları, Türkiyenin Temel Dış Politika Konuları, Diplomasinin Uygulayıcıları, Diplomasi Uygulama Alanları, Ulusal/Uluslararası Dış Politika Kurumları-İşbirlikleri-İttifaklar, Diplomasi Dili, Kamu Diplomasisi, Operasyonel Kriz Yönetimi, Diplomasi (Haber İzleme/Yazım), Küreselleşme ve Dış Haberciliğin Dönüşümü, İngilizce Diplomasi Haber Yazım Kuralları, Performans Değerlendirme.
     Programın üçüncü ayında ise katılımcılar Genel Müdürlük haber birimleri, bölge ve büro müdürlüklerinde 112 saat uygulama eğitim görerek, programı toplamda 284 saati teorik, 136 saati uygulama olmak üzere 420 saati tamamlayacaklar.
    
     -Finans Haberciliği eğitimi-
    
     Anadolu Ajansı Türkiyenin en önemli ekonomi ve finans kurumlarıyla birlikte finans muhabiri de yetiştirecek. 3 ay sürecek Finans Haberciliği Sertifika Programında dersleri Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurumu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının uzman kadroları, Anadolu Ajansı yöneticileri ve gazeteciler verecek.
     Finans Haberciliği eğitiminin ilk ayında da Ajans Haberciliği dersleri görülecek. İkinci ay verilecek dersler ise şunlardan oluşuyor:
     Mikro Ekonomi Haberciliği, Finans Habercisinin Nitelikleri ve Çalışma Koşulları, Finans ve Ekonomi Haber Kaynakları, Finans ve Ekonomi Haberi İzleme/Yazım Teknikleri, Veri Haberciliği, Borsa Haberciliği, Ulusal/Uluslararası Ekonomi ve Finans Kuruluşları Bürokrasi, Merkez Bankası, Finans ve Ekonomi Terimleri, Türkiye Finans Yönetimi (Kamu Finansmanı, Bankacılık, Sermaye ve Sigortacılık Sektörleri), Türkiye Ekonomisi, Küresel Ekonomi, Türkiyede Maliye Politikaları, İngilizce Finans Haberciliği Yazım Teknikleri, Grafik ve Veri Eğitimi, Uygulama.
     Eğitimin üçüncü ayında ise öğrenciler yoğun uygulama eğitimi alarak, teorik ve uygulamada toplam 420 saat dersi tamamlayacaklar.
    
     -Başarılılar Anadolu Ajansında işe alınacak-
    
     Anadolu Ajansının insan kaynağını karşılamak, yurt içi ve yurt dışı basın kuruluşlarına haberci yetiştirmek amacıyla kurulan Anadolu Ajansı Haber Akademisi Diplomasi Haberciliği ve Finans Haberciliği Sertifika Programlarına katılanlar, hafta içi her gün 09.00 - 17.00 saatleri arasında ders görecek, ayrıca ders sonrası sosyal etkinlikler düzenlenecek.
     Eğitim boyunca katılımcılara İngilizce (Arapça ve Fransızca) haber yazım kuralları anlatılarak uygulamalı haber yaptırılacak. Katılımcılar gördükleri teorik derslerden sınav olacak, uygulamada ise yazdıkları, araştırıp ürettikleri özel haber, çektikleri fotoğraf ve görüntü üzerinden not alacaklar.
     Program sonunda başarılı olan öğrencilerin performansları çeşitli kriterler üzerinden değerlendirilerek başarılı olanlara sertifika verilecek.
    
     - Ünlü konuklar konuşacak-
    
     Sertifika programı boyunca çeşitli isimlerde AA Haber Akademisinin konuğu olarak konuşma yapacak. Davetliler arasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü İbrahim Kalın başta olmak üzere bir çok ekonomi ve finans kuruluşunun başkanı ile akademisyenler ve gazeteciler bulunuyor.
    
     - Başvuru şartları-
    
     Diplomasi Haberciliği ve Finans Haberciliği için adaylar, başvurularını www.aa.com.tr ve www.aahaberakademisi.com adreslerindeki formu doldurularak ve son bir ay içinde çekilmiş fotoğraflarını ekleyerek yapabilecek. Eksik doldurulan formlar değerlendirilmeye alınmazken, elden veya postayla başvuru da kabul edilmeyecek.
     Başvuru formları üzerinde yapılacak değerlendirmeden sonra mülakata çağrılacak adayların isimleri web sitesinden ilan edilecek. Sertifika programları süresince kırtasiye, yemek ve organizasyon masrafları için alınacak ücret ise daha sonra bildirilecek.
     Anadolu Ajansı Diplomasi Haberciliği Sertifika Programına başvuru şartları şunlardan oluşuyor:
     -İletişim, Hukuk, İnsan ve Toplum Bilimleri, İşletme ve Yönetim Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri (Uluslararası İlişkiler, Dil Bilimleri, Filoloji, Mütercim-Tercümanlık, Kamu Yönetimi, Yönetim Bilimleri AB İlişkileri, Enformasyon Teknolojileri, Tarih, Siyaset Bilimi, Küresel İlişkiler, Gazetecilik Medya Yönetimi, Sosyoloji, Kamu Hukuku, İnsan ve Toplum Bilimleri, Dış Ticaret, Avrupa Topluluğu bölümleri) başta olmak üzere 4 yıllık (örgün eğitim) bölümlerden mezun olmak,
     -35 yaşını aşmamak,
     -İyi derecede yabancı dil bilmek. Dil seviyesini belirlemek tercih sebebidir (TOEFL, KPDS, İELT, ALES, ÜDS, vb). Mülakatlar İngilizce, Arapça ve Fransızca dillerinde yapılacak.
    
     Finans Haberciliği Başvuru Şartları ise:
     -İletişim, İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakülteleri (Finans, Maliye, Bankacılık, İşletme, İktisat, Ekonomi, Ekonometri, Yönetim Bilimleri, Dil Bilimleri, Filoloji, Mütercim-Tercümanlık, Sermaye Piyasası, Çalışma Ekonomisi, Uluslararası Girişimcilik, İş İdaresi, İstatistik, Endüstri Mühendisliği, Muhasebe, Dış Ticaret, Uluslararası Ticaret, Uluslararası İşletmecilik, Pazarlama, İthalat İhracat bölümleri) başta olmak üzere, onlara bağlı 4 yıllık bölümlerden (örgün eğitim) mezun olmak,
     -35 yaşını aşmamak
     -İyi derece yabancı dil bilmek. (Dil Seviyesini TOEFL, KPDS, İELT, ÜDS gibi sınavlarla ile belgelemek). Mülakat İngilizce yapılacaktır.
    
     -Son başvuru 8 Ağustos-
    
     Anadolu Ajansı Haber Akademisi Diplomasi Haberciliği ve Finans Haberciliği Sertifika Programları için önemli tarihler ise şöyle:
     Başvuru: 25 Temmuz - 08 Ağustos 2012
     Başvuru Değerlendirme: 09 - 11 Ağustos 2012
     Mülakat: 12 - 17 Ağustos 2012
     Akademiye kayıt yaptıracak öğrencilerin ilanı: 22 Ağustos 2012
     Akademi kayıt işlemleri: 25 - 31 Ağustos 2012
     Derslerin başlaması: 03 Eylül 2012
    
     Muhabir: Tuğba Özgür Durmaz
     Yayıncı: Ertuğrul Cingil
<< Önceki Haber Anadolu Ajansı Diplomasi ve Finans Muhabiri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER