Boschtan Benzinli araç teknolojisi yıldızını parlatacak

Boschtan Benzinli araç teknolojisi yıldızını parlatacak öngörüsü -Bosch Türkiye Temsilcisi Young: Benzinli mutlak ve mutlak daha talep görecek hale gelecek. Dizel de ekonomik hale gelecek. Dizeldeki konfora sahip olmak için benzinl


BURSA (A.A) - Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Benzinli mutlak ve mutlak daha talep görecek hale gelecek. Dizel de ekonomik hale gelecek. Dizeldeki konfora sahip olmak için benzinli araç kullanılabilecek. Benzinli, eski yıldızını parlatacak. Yüzde 30 tasarruf sağlanacak. Aynı şekilde dizelde de tasarruf sağlayacak. Motorlar küçülecek dedi.
     Young, Boschun 2011 yılı finansal verilerini ve faaliyet gösterdiği iş kollarında geleceğe yönelik trendleri, Bursa Hilton Otelde gazetecilerle paylaştı.
     2011in kendileri başarılı geçtiğini, bir önceki yıla göre cirolarını yüzde 9 artırdıklarını ve 50 milyar dolarlık ciroya ulaştıklarını kaydeden Young, sloganlarının Yaşam İçin Teknoloji olduğunu hatırlattı.
     Steven Young, cirolarının her sene yüzde 8ini Ar-Ge için ayırdıklarına dikkati çekerek, Bu yüzde 8lik bütçe, bize iş günü başına 16 patent başvurusu sağlıyor. Bu strateji bize dünyada teknoloji ve hizmet alanında öncülük ve yeniliklere yol açma imkanı sağlıyor. Bunu tüm iş kollarımızda yapıyoruz diye konuştu.
     Şirketin üç temel iş alanı bulunduğunu belirten Young, şöyle devam etti:
     En eskisi otomotiv teknolojisidir. İkincisi ise dayanıklı tüketim malzemeleri ve bina güvenlik sistemleridir. Üçüncüsü de endüstriyel sanayi teknolojileridir. Otomotiv teknolojisi, Boschun yüzde 60lık bir kısmını oluşturuyor. Buji denilen olayda otomotiv teknolojisinde devrim sağladık. Bu ateşleme teknolojisi ile içten yanmalı motor hakkında Bosch, bunun öncüsü oldu. Dünya otomotiv teknolojisinin en büyük tedarikçisiyiz ve çalışmadığımız marka yok. Geçen sene tüm dünyada 80 milyon araç üretildi. 2020 yılında ise 115 milyon üretilmesi tahmin ediliyor. Bu araçların yüzde 90ı içten yanmalılarla üretilecek. Geri kalan ise hibrit ve elektrikli motorlar olacak.
    
     -Sıfır kazaya giden yolda çok büyük projeler-
    
     İçten yanmalı dizel ve benzinli motorlarda yüzde 30 tasarruf sağlayacak yeni teknolojiler oluşturduklarını bildiren Young, şunları kaydetti:
     Aynı zamanda emisyon da sağlayacak. Diğer yandan elektromobilite geçişi hızlandırmak için çalışıyoruz. Sıfır kazaya giden yolda çok büyük projelerimiz de var. Bunlar devreye girdiği zaman bugün 5,5 litre yakan dizel aracın tüketimi, 3,5 litreye inecek. İçten yanmalı motorlar gittikçe küçülecek, 4 silindirli araçlar 3 silindire inecek. Daha az tüketecek ve çevreye de daha az zarar verecek. Elektromobilite konusunda 2010dan itibaren Bosch çalışmalarını ana üreticilerine sunmakta. Her sene gittikçe yol alıyoruz. Bosch, 13 farklı markayla yılda 400 milyon avro elektromobiliteyi hızlandırmak için çalışıyor. Her sene bu kadar yatırım bütçesi ayırıyoruz.
    
     -Araçlarda yeni güvenlik sistemi-
    
     Steven Young, güvenlik sistemlerini olmazsa olmaz olarak gördüklerini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
     ABS, hava yastıkları olarak bunları ayırabiliriz. İyi fren sistemi bir aracın güvenli olması için yeterli değil. İyi fren sistemi vazgeçilmezdir. Bir saniye bile önemli. Aracın üzerindeki algılayıcılar, öndeki araçla mesafeyi hep görebilecek sistemler yaygınlaşıyor. Şoför görmezse kendisi müdahale ediyor. Ancak biz bunu radar ve sensör teknolojiyle birleştirirsek daha da güvenli hale getiriyoruz. Şoförü destekleyici bir sistem. Tamamen durdurma söz konusu değil. 300 metreye kadar mesafeyi algılayabiliyor. Sistemi devre içinde tuttuğumuz durumunda öndeki araçtaki mesafeyi sağlıyor. Acil durumda durabilecek mesafeyi hesaplıyor. Sürekli sizin anlık hızınızı güncelliyor. Dolayısıyla otomatik olarak tam durduracak gibi mesafeyi kolluyor. Bizim sensörler diye bir dünyamız var. Bu sensörler sayesinde araçlarda güvenlik sistemlerini devrede tutuyoruz. Şehir dışında, orman yollarında canlıları görmek zordur. Bu sensör sayesinde araç içinde sürücüyü uyandırabiliyor. Canlının yerini size söylüyor. Isı nereden geliyorsa ona göre belirliyor. Sürücüde gördüğünüz gibi yorgunluk durumu var. Araç düz gitmiyor artık ve kendiliğinden sağ sol yapıyor. Araç bunu algılayabiliyor. Sürücüyü uyandırmak için alarm sinyali veriyor. Ya da direksiyonda titreme sağlıyor.
     Güvenliğin yanı sıra konfor alanında da önemli çalışmalar yaptıklarına değinen Young, şöyle dedi:
     2015ten itibaren park pilot sistemini hayata geçiriyoruz. İnternet üzerinden akıllı telefon ya da akıllı iletişim cihazlarıyla aracı otomatik olarak park ettireceğiz. Siz cep telefonda bir tuşa basınca araç kendisini park edecek, motoru kapatacak, kapıları kilitleyecek. Aracın önünden ve arkasından sensörlerden dalgalar çıkıyor. Şu anki yarı otomotik, 2015te tam otomatik olacak bu sistem. Siz makul bir yeri seçiyorsunuz. Araç bunu teyit ediyor size, Ben buraya park edebilirim diyor ve o komutu verdikten sonra hem direksiyonu çevirmek hem gaz, fren ayarlamak hem de vites değiştirmek... Araç bunların hepsini otomatik olarak kendisi yapabilecek bir noktaya gelecek. Şu anda muhtelif araçlarda var. Direksiyon yardımı yapıyor şu anda. Ancak vites ve gaz frenini siz yapıyorsunuz. Bu teknolojiyi üreteceğiz.
    
     -Sürücü destek sistemleri için 600 mühendis çalışıyor-
    
     Young, sıfır kaza hedefine her geçen gün biraz daha yaklaştıklarını belirterek, 20 yıl içinde teknolojik gelişmelerin otonom sürüşü olanaklı hale getireceğini, bunun anahtarının sürücü destek sistemlerinin genişletilmesinde yattığını bildirdi.
     Boschta halihazırda bu tür sistemlerle ilgili 600 mühendis çalıştığını kaydeden Young, Otonom sürüş, ilk önce park etme ve dur-kalk trafik gibi münferit durumlarda kurulacak olup, gelecek nesil araçlar yüksek hızlarda işleyebilen sistemler de içerecektir dedi.
    
     -Benzinli daha tasarruflu olacak-
    
     Young, yakıt tüketimini yüzde 30a indiren teknoloji üretimini Bursada gerçekleştirerek, tüm Avrupaya ihraç ettiklerini söyledi. Bursada kapasite artırımı yapmayı düşündüklerini bildiren Young, Bosch Bursa Otomotiv Grubu, benzinli enjektör sistemleri cirosunu 300 milyon avroya taşımak istiyoruz. Benzinli sistemlerde çalışan sayımızı geçen sene bin kişiye çıkarttık. Türkiye benzinli sistemler yatırımı konusunda 2013e kadar 200 milyon avrodan fazla kalıcı yatırım yapmış olacağız diye konuştu.
     Bosch olarak Türkiyenin 2023 hedeflerine birlikte gitmek istediklerini anlatan Young, şunları kaydetti:
     Yurt dışından Türk sanayicisine sağladığımız teknolojilerle, Ar-Ge ve üretim faaliyetleriyle ülkemizin 2023 hedefine varmasında öncü rol oynamakta. Türkiyede yaşamı daha temiz, konforlu, ekonomik hale getirmek için çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızın ardından benzin, yeni enjeksiyon sistemi sayesinde ekonomik olacak ve çevreye daha duyarlı olacak. Kullanış konforu da artacak. Yani benzinli mutlak ve mutlak daha talep görecek hale gelecek. Dizel de ekonomik hale gelecek. Dizeldeki konfora sahip olmak için benzinli araç kullanabilecek. Benzinli, eski yıldızını parlatacak. Yüzde 30 tasarruf sağlanacak. Aynı şekilde dizelde de tasarruf sağlayacak. Motorlar küçülecek.
     Avrupadaki gelişmelerden kendilerini muaf tutamayacaklarını ifade eden Young, şöyle devam etti:
     Ticaret ortaklarımıza bakarsanız, Avrupa hala ticarette iş ortağımız. Biz ne kadar çabuk ülke olarak, sanayici olarak, bu alanda yumurtaları tek sepete koymayıp da diğer kıtalarla iş birliği yaparsak, bu kıtadaki değişikliklerden daha az etkileniriz. Türkiye, sanayide özellikle daha yüksek nitelikli ürün üretiyor olması lazım. Ucuz üretelim, ucuz satalım mantığından uzaklaşmalıyız. Makul maliyetlerle iyiyi üretmemiz gerekiyor. Bunu gelişmiş pazarlara satıyor olabilmemiz lazım. Yüzde 3 Ar-Ge bütçesini belki oluşturamayabiliriz. Yüzde 2 oluşturabiliriz. Bu da güzel bir gelişme. Daha yüksek teknolojili ürünler tasarlamamız gerek. Bunların yapılabilmesi, Avrupadaki inişlerden çok daha az etkilenmemizi sağlıyor.
    
     -İniş-çıkışlara hazırız-
    
     Young, bir gazetecinin Piyasadaki daralma sizi etkileyecek mi- sorusunu ise Türkiyede üretim yapma şartlarını artık benimsedik. İnişler için de ani çıkışlar için de hazırız. Bu, 2009-2010 geçişinde oldu. 2011de de oldu. Bu, firmalar için oldukça zor yönetilebilecek bir süreç. Daralmak ve küçülmek daha kolay. Çıkışa ayak uydurmak daha zor. Bunu başardık. Bütün tesislerimizde iniş ve çıkış değişikliklerine hazırız şeklinde yanıtladı.
     Bir gazetecinin yerli otomobil konusunda çalışmalarının olup olmadığını sorması üzerine ise Young, şu görüşleri dile getirdi:
     Türkiyenin Detroiti Bursa. Biz de yıllardır burada enjektör üretiyoruz. Bosch nasıl katkıda bulunabilir Türk otomotiv sanayisine- Biz Türk otomotiv sanayisine oldukça yaygın çalışıyoruz. Al-sat değil, uygulama mühendisliği de yapıyoruz. Diğer taraftan Türk otomobil sanayisine bakarsanız, ağır vasıtalı araçlar Türkiyede üretiliyor. Yüzde 40 yerlileştirme oranı var. Üretim imkanları mevcuttur Türkiyede. Bosch olarak da mevcut imkanlarımızla, Ar-Ge merkezlerimizle birlikte Türkiyenin ihtiyacını karşılamak için münhasır enjeksiyon sistemi tasarlayıp üretebiliriz. Hem benzinlide hem dizelde bunu yapabiliriz. Türk otomotiv sektörünün ihtiyacını karşılayabilecek sistemimiz var.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Boschtan Benzinli araç teknolojisi yıldızını parlatacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER