Bursanın 2030 yılı İl Çevre Düzeni

Bursanın 2030 yılı İl Çevre Düzeni taslak planı -Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 60a yakın akademisyenin koordinasyonunda, kentin tüm paydaşlarının görüş ve önerileriyle şekillenen taslak planı, Belediye Meclis üyel


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 60a yakın akademisyenin koordinasyonunda, kentin tüm paydaşlarının görüş ve önerileriyle şekillenen 2030 yılı 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Taslak Planı, Belediye Meclis üyelerine sunuldu.
     Proje Koordinatörü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu tarafından Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Konferans Salonunda yapılan sunuma, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Gemlik Belediyesi Başkanvekili Refik Yılmaz ile meclis üyeleri katıldı.
     Geçtiğimiz yıl nisan ayında başlayan planlama çalışmaları hakkında bilgi veren Türkoğlu, çalışmanın planlamada katılımcılık açısından Türkiyeye örnek olduğunu söyledi.
     Türkoğlu, çalışmalar kapsamında bin adet sayısal harita hazırlandığını, bugüne kadar proje paydaşları ve toplumun farklı katmanları ile 180 toplantı yapıldığını ve bu toplantılara 2 bin 780 kişinin katıldığını belirtti.
     Tarımdan sanayiye, depremsellikten yapı stokuna kadar Bursanın mevcut durumunun rakamsal olarak ortaya konulduğunu, planlamanın da hem fiziksel hem de ekonomik ve sosyal dengeler gözetilerek yapıldığını anlatan Türkoğlu, Ortak vizyonumuz ise doğal ve kültürel zenginliğini koruyan ve yaşatan, sektörel çeşitliliğini insan, çevre ve bilgi odaklı geliştiren ve yöneten, rekabet gücüne sahip, yenilikçi, yaşam kalitesi yüksek, güvenli ve bölgesinde öncü Bursa dedi.
    
     -Standartları yüksek olan bir şehre göç olmaz-
    
     Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de bu çalışma ile Bursanın hem mevcut durumunun hem de 2030 projeksiyonunun rakamlarla ortaya konulduğunu bildirdi. Bursa nüfusunun 2030larda 5-6 milyonlara çıkacağı yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlatan Altepe, şunları kaydetti:
     Bursa İli Uzun Dönemli Nüfus Kestirimi çalışmasında elde edilen sonuçlara göre, Bursa 3 milyon sınırını 2020li yılların başında aşacak. 2030lu yıllarda 3,4 milyon, 2050de ise 4 milyon sınırı aşılacak. Afaki rakamlarla konuşmaya gerek yok. 2010da nüfus 60 bin arttı, artış sonraki yıl 50 bine, geçen yıl da 36 bine düştü. Çünkü hem doğum oranları düşüyor hem de göç azalıyor. Çünkü Bursada yaşam kalitesi yükselmeye başladı. Standartları yüksek olan bir şehre göç olmaz. Siz şimdi gidip, Londraya, Parise yerleşebilir misiniz- Bizim sanayi alanlarımız, konut alanlarımız yeterli. Bu veriler, yüksek yaşam kalitesi hedefine daha kolay ulaşabileceğimizi gösteriyor. Bu çalışmada belirlenen strateji, zaman, Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz projelerle örtüşüyor.
     Altepe, 2030 İl Çevre Düzeni Taslak Planına göre, mevcut sanayi alanlarının yeterli görüldüğünü, mevcut Organize Sanayi Bölgelerindeki boş alanların da halen faaliyette olan firmaların genişlemesi için uygun olduğunu belirtti.
    
     -1 kilo uçak yedek parçası için 50 tır fındık satıyoruz-
    
     Altepe, 2020 ve 2030 projeksiyonunda tarım ve sanayi sektöründe istihdam edilen kişi sayısının azaldığını, buna karşılık hizmet sektöründeki istihdamın artacağını belirterek, şöyle devam etti:
     Sanayi ve tarımda üretim devam edecek, ancak bilgi teknolojilerinin kullanılmasıyla istihdam oranı azalacak. Eğer Bursanın yaşam kalitesini yükseltmeyi hedef olarak belirliyorsak, bilgi teknolojilerine dayalı üretim yapmak zorundayız. Bugün bizim yurt dışına sattığımız makinenin kilosu 3-4 avro iken, Almanya kilosunu 100 avroya satıyor. Biz bunu en az 20-30 avroya çıkarmalıyız. Kore bunu başardı. Savaştan çıkmış bir Kore bizden 30 yıl ileride. 1 kilo uçak yedek parçası almak için 50 tır fındık satıyoruz. Bu parçaları kendimiz üretelim, fındığı da biz tüketelim. Bunu başaracak gücümüz var. Nasıl yerli otomobilin konuşulduğu bir dönemde ilk kez yerli tramvayı üretiyorsak, bunu yapacak gücümüz de var. Marka olan, kaliteyi yakalayan bir şehir olmanın yolu, önce kendi markalarını üretmekten geçer.
     Recep Altepe, daha sonra projede görev alan Prof. Dr. Handan Türkoğlu ile Prof. Dr. Mehmet Ocakçıya plaket verdi.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bursanın 2030 yılı İl Çevre Düzeni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER