Diyarbakırdaki nevruz kutlamasının yankıları

Diyarbakırdaki nevruz kutlamasının yankıları -Güneydoğudaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Öcalanın çağrısını memnuniyetle karşıladı -Süryani Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Türker: Barış sürecini tüm kalbimizle, g


DİYARBAKIR (A.A) - Güneydoğudaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalanın Diyarbakırdaki nevruz kutlamalarında okunan çağrısını memnuniyetle karşıladı.
     Mardinin Midyat ilçesindeki Süryani Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barış sürecini desteklediklerini söyledi.
     Türker, süreçle ilgili üzerlerine düşecek görev ve sorumlulukları üstlenmeye hazır olduklarını ifade ederek, herkesi de sorumluluk almaya davet ettiklerini belirtti.
     Bu başlatılan barış sürecini tüm kalbimizle, gücümüzle destekliyoruz diyen Türker, başlatılan ve atılan barış adımlardan umutlu olduklarını dile getirdi.
     Bölgeye barışın gelmesi, buranın ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmasını sağlar diyen Türker, umutlarının Türkiye halklarına barışın gelmesi olduğuna dikkat çekti.
     Mardin Baro Başkanı Azad Yıldırım da Diyarbakırda nevruzun kardeşçe, olaysız bir şekilde ve nevruzun ruhuna uygun bir şekilde kutlanmasının çok güzel bir olay olduğunu dile getirdi.
     Yıldırım, her şeyin başının iyi niyet olduğunu işaret ederek, Bu aynı zamanda şunu da gösteriyor. Kimse şiddet taraftarı değildir ve istendiğinde şiddet olmadan da bu tür kutlamalar milyonlarca insanın katılımı ile kutlanabilinir dedi.
     Sivil siyasetin önünün açılması gerektiğini aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:
     Silahlı güçler ülke dışına çıktıktan sonra ve geri çekilme tamamlandıktan sonra, Kürt sorunu çözümlendiğinde, silahlı güçler Irak veya Suriyede kalabilirler. Önemli olan Türkiye sınırları içerisinde silahlı militanların olmaması. Sürecin artık şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekir. Sivil toplum kuruluşları ve diğer kesimlerin de dahil edilmeli.
    
     -Silahlara veda
    
     Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Özgür Çalapkulu, çözüm yerinin parlamento olduğunun bir kez daha görüldüğünü ve yeni bir dönemin başladığını ifade etti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın başlattığı süreçten çok umutlu olduklarını dile getiren Çalapkulu, ülkenin ve bölgenin önünün açık olduğunu bildirdi.
     Silahların bırakılacağı yeni bir dönemin başlayacağını kaydeden Siirt Baro Başkanı Mehmet Cemal Acar, toplumun bu yönde güçlü bir beklentisinin olduğunu vurguladı.
     Acar, Açıklama, şiddeti önlemeye yönelikti. Toplum olarak akan kanın durdurulması yönünde çok büyük bir beklenti vardı. Bu gerçekleşiyor. Yeni dönem silahların susacağı ve siyasetin söz sahibi olacağı bir dönem başlıyor. Karşılıklı güvenin tesis edilmesi açısından da bu açıklama önemlidir. Silahlara veda sevgi, barış ve kardeşliğe merhaba diyoruz dedi.
     Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız da tüm halkın bu açıklamaları sevinçle karşıladığını söyledi.
     Akan kanın duracağı yönündeki ümitlerin büyük ölçüde arttığını bildiren Ayyıldız, vatandaşların rahat bir nefes alacağını ve annelerin göz yaşlarının dineceğini kaydetti.
    
     -Herkes destek vermeli
    
     Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Osman Geliş, çözüme katkı sunanlara, yardımcı olanlara minnettar olacaklarını dile getirerek, süreçten olumlu etkilenecek illerin başında Şırnakın geleceğini ifade etti.
     Bunun için biz bunu daha büyük bir heyecanla ve umutla olumlu karşılıyoruz. Çözümü destekliyoruz ve yanındayız. Bu konuda değil parmağımızı, kendimizi ortaya koymaya hazırız diyen Geliş, süreçten güzel bir sonuç alınmasını istediklerini bildirdi.
     Çözüme herkesin katkı sunması gerektiğine dikkat çeken Geliş, şöyle konuştu:
     Ülkemizin önündeki engel kalkar. Ülkemiz inşallah bir uçak gibi değil, roket gibi fırlayacak. Dünyada sayılı ülkeler arasına gelmesindeki en büyük engel de ortadan kalkmış olacak. Parlamentoda bulunan diğer partilerin daha fazla ılımlı ve olumlu davranmasını bekliyoruz. Bir daha bu kardeş kanının dökülmemesi, annelerimizin ağlamaması için herkesin buna katkı sunmasını bekliyoruz. Çünkü denenmemiş hiçbir şiddet politikası kalmadı. Bunu birbirimizi anlayarak, sevgi, merhamet, şefkat bağlamında, birbirimizi dışlamadan, ötekileştirmeden ülkemizin birliğine beraberliğine hep beraber çimento olursak hepimizin menfaatine olacaktır. Huzurun olmadığı bir yerde ticaretin yapılması mümkün değil. Huzur ile sanayinin gelmemesi için hiçbir neden kalmayacak. Huzur ortamı yaratıldığında şimdiye kadar biz sanayicinin peşinden koşuyorduk, gelin yatırım yapın diyorduk. Ama bundan sonra yatırımcı buraya artık geç geldiğinden yakınacak.
     Esnaf Odası Başkanı Ali Ayan ise dünkü mesajı ülkenin geleceği açısından herkesin iyi analiz etmesi gerektiğini, olumlu havadan sonra bütün yükü taraflara yüklemek, her şeyi onlardan beklemenin yanlış olacağını belirterek, Türkiyede yaşayan her bireyin bu işin bir parçasıymış gibi sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
     Ayan, Sorunun çözülmesinin nimetlerinden herkes fazlasıyla yararlanacaktır şeklinde konuştu.
    
     -Türkiye büyük güç haline gelecek-
    
     Bingöl Baro Başkanı Erdal Aydemir, nevruzda yapılan çağrıyı çok önemli gördüklerini dile getirerek, silahların susmasının herkesin özlemi olduğunu kaydetti.
     Açıklamanın ülkeye yeni bir soluk aldıracağını, ülkenin önünü açacağını vurgulayan Aydemir, bunun yansımasının ekonomik, sosyal ve kültürel alanda görüleceğine işaret etti.
     Aydemir, Olması gereken bir süreçtir. Bundan dolayı çok umutluyuz. Bu sürecinin devamının da sürekli bir hale getirilmesi için herkes, bütün çevre, kurum kuruluşlar üzerine düşeni yapmalıdır dedi.
     Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Karlı, barışa ve umuda yeni bir kapı açıldığını, bunun kapanmaması için herkesin çalışması gerektiğini söyledi.
     Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Bingöl Temsilcisi Ali Burakgazi ise birlik, beraberlik ve barış mesajlarını olumlu karşıladıklarını, silahların susma ve çekilmesinin olumlu olduğunu belirtti.
     Bu süreçten sonra Türkiyede kanın ve gözyaşının akmadığı bir dönemin başlamasını diliyoruz. Mesajda, Türk, Kürt ve bölge milletlerinin bin yıllık tarih boyunca birlik ve beraberlik içinde olması ve İslam bayrağı altında beraberliklerini vurgulaması da önemlidir diyen Burakgazi, ülkenin yakın tarihinde çeşitli sorunlar olduğunu, bunların çözme iradesinin devlette bulunduğunu aktardı.
     Olumlu adımlar atıldığını kaydeden Burakgazi, Bu konuda tabi Kürtlerin de dindarların da Alevi kesimin de kendilerine göre bazı sorunları vardır. Bu sorunlar çözüm sürecine girmiştir. Sorunlar çözülürse Türkiye kendi bölgesinde kendi iç barışını sağlamış olacak ve bölgede de dünyada da etkin bir konuma gelecektir. Bu başlangıç olsun. Türkiye Allahın izniyle büyük bir güç haline gelecektir diye konuştu.
    
     -Başbakan Erdoğana teşekkür-
    
     Batman Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) Başkanı Osman Nasıroğlu, barış süreci ile Güneydoğunun büyük bir atılım içine gireceğini savundu.
     Barış sürecinde önemli adımlar atıldığını, çatışma ortamının ticaret odalarını yakından ilgilendirdiğini anlatan Nasıroğlu, barışla yatırımların önünün açılacağını dile getirdi.
     Nasıroğlu, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümete attığı bu cesaretli adımdan dolayı teşekkür etti.
     Yasaksız, olaysız ve coşkulu bir nevruzu kutladıkları için sevinçli olduklarını dile getiren İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş de Öcalanın daha önceden beklenen açıklamasının herkesi sevindirdiğini belirtti.
     Açıklamadan memnun kaldıklarını ifade eden Künteş, İnşallah bundan sonra ülkede barut kokusu yerine papatya kokusunu teneffüs edeceğiz. Türkiyede yaşayan tüm halkların yıllardır çektiği acıyı, ızdırap, sevinç ve barışa dönüşecektir. Bütün dünyanın beklentisi de bu yönde dedi.
     MAZLUMDER Batman Şube Başkanı Hasan Argunağa, olumlu bir sürece girildiğini, nevruzunda verilen mesajın, beklentilerin ilerisinde yapıcı, Türkiyenin barışı bulmasına katkı sunacak bir açıklama olduğunu belirtti.
     Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, nevruz kutlamasında yıllardır özlemini çektikleri manzara ile karşılaştıklarını söyledi.
     Hükümetin attığı adımı desteklediklerini anlatan Özdemir, Bu iş artık silahla değil, siyasetle çözüleceği ortaya çıkmıştır diye konuştu.
    
     Muhabir: Ekip
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırdaki nevruz kutlamasının yankıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER