Ekmeği gurbet ormanlarından kazanıyorlar

Ekmeği gurbet ormanlarından kazanıyorlar -Doğup büyüdükleri memleketlerinden koparak hayatlarının büyük bölümünü ormanların içerisine kurdukları çadırlarda geçiren aileler, zorlu kış şartlarına rağmen ormandaki ağaçları seyreltme


ÇANKIRI (A.A) - Özgür Alantor - Ferhat Barulay - Doğup büyüdükleri memleketlerinden koparak hayatlarının büyük bölümünü ormanların içerisine kurdukları çadırlarda geçiren aileler, zorlu kış şartlarına rağmen ormandaki ağaçları seyreltme işinde çalışıyorlar.
     Kadın-erkek ayrımı yapmadan ağaç keserek, ormanları seyrelterek ekmek paralarını kazanan işçiler, kurdukları çadırda adeta göçebe hayatı yaşıyorlar.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Bölge Müdürlüklerinin açtığı ihaleye girerek kazananlar, daha sonra belirlenen alanda ağaç kesim işine başlıyor.
     Ağaç kesim işini çoğunlukla aileleriyle yapan işçiler birçok zorluğa karşı yaşam mücadelesi veriyor.
     Ilgaz dağı ormanlarında yan yana kurdukları çadırlarda kalan iki amcaoğlu ve eşleri, üçe böldükleri çadırların bir bölümünü mutfak, bir bölümünü oturma odası bir bölümünü de yatak odası olarak kullanıyorlar. Aileler, kışın soğuklarda çadıra kurdukları odun sobalarında ısınıyorlar.
     Çankırının Ilgaz ilçesindeki İndağına kurdukları çadırda yaşam mücadelelerini sürdüren İsmail Yağmur, amcasının oğlu Bayram Yağmur ile eşleriyle, Mersinden çıkıp orman seyreltmek için Çankırıya gelmişler.
    
     -İndağında zorlu yaşam-
    
     İndağına kurdukları çadırda yaşadıklarını belirten İsmail Yağmur, küçük çocuklarının kışın okula gitmesinden dolayı Mersinde olduklarını kaydederek, şöyle konuştu:
     Bu iş bizim baba mesleğimiz, küçüklükten beri ormanda kesim işi yapıyoruz. 2000 yılından beri Çankırının Ilgaz, Kurşunlu, Bayramören ilçelerinde bu işi yapıyoruz. Ailemle birlikte çadırda kalıyoruz. Kışın çalışma şartları ağırlaşıyor. Biz de fazla kış gelmeden buralardan ayrılıyoruz.
    
     -Alışmışız, başka iş yapamıyoruz-
    
     Yağmur, bu işin yılların verdiği bir alışkanlık haline de dönüştüğünü dile getirerek, Alışmışız, artık başka iş yapamayız. Bizim Adana-Mersin bölgesi bütün doğu halkını besliyor ama biz oralarda o işi yapamıyoruz. Biz kesim işlemine alışmışız. Devamlı orman işiyle uğraşıyoruz ifadesini kullandı.
    
     -Keneye karşı tavuk-
    
     İsmail Yağmurun eşi Senem Yağmur da 30 yıllık evli olduklarını belirterek, Hem ev işi hem kesim işi zor oluyor. İki çocuğum var onları evlendirmek için para lazım. Bu nedenle kış şartlarında çalışıyoruz. Burada tavuk besliyorum, yumurtaları sağlıklı oluyor. Ayrıca keneden korunmak için tavuk besliyoruz. Çadırın çevresinde onlara karşı bizi koruyorlar. Yine de çocuklara bir kaç kez kene gelse de tehlike olmadı. Çadıra girdiklerinde vücutlarını kontrol ediyoruz şeklinde konuştu.
    
     -Yazın çocuklarla, kışın eşiyle -
    
     Amcaoğlu Bayram Yağmur (40) ise baba mesleği olarak girdiği işi yıllardır yaptığını belirterek,Kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum. Babamla birlikte yapardık. Bu iş babadan bize miras kaldı. Eşim de benle evlendikten sonra bu işe başladı. Adanadan geldik Çankırı Ilgaz dağında çalışıyoruz. Çocuklarımız şu an Mersinde kar kış demeden zor şartlarda eşimle çalışıyoruz. Yazın okullar tatil olduğunda çocuklarda geliyor hep birlikte çalışıyoruz. Odunları ormandan çıkarıp ster yapıyoruz. Orman dairesine teslim ediyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Ekmeği gurbet ormanlarından kazanıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER