Hemşehrilerinden Kınalı Ali ye vefa

Hemşehrilerinden Kınalı Ali ye vefa -Çanakkale Savaşları kahramanlarından, annesinin saçına yaktığı kına nedeniyle Kınalı Ali olarak bilinen Zileli şehit, memleketinde her yıl törenlerle anılıyor -Kınalı Alinin torunu:


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Çanakkale Savaşları kahramanlarından, annesinin saçına yaktığı kına nedeniyle Kınalı Ali olarak bilinen Zileli şehit, memleketinde her yıl törenlerle anılıyor.
     Her yıl Çanakkale Savaşlarının yıl dönümünde, ilçe merkezindeki Kınalı Ali Anıtı önünde tören düzenleniyor. Burada Kınalı Ali anlatılıp, o ve diğer şehitler için dualar ediliyor.
     Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl düzenledikleri tören ile Çanakkale şehitlerini andıklarını söyledi.
     Düzenledikleri törenlere her yıl halkın büyük ilgi gösterdiğini belirten Vidinel, Biz Çanakkalede hasta denilen bir milletin şanı şerefi olduk. Çanakkalede tek devlet, tek millet, tek bayrak olduk. Her yıl yaptığımız bu törenlerde Anadoluya, birlik ve beraberliğimizin güzel bir sunumunu yapıyoruz dedi.
     Anadoludaki birlik ve beraberliğin ilelebet devam etmesi için birbirimize söz veriyoruz diyen Vidinel, şöyle konuştu:
     Zileli Kınalı Ali annesinin başına yaktığı kına ile askere gitmiş. Orada komutanı bu ne- diye sorunca Kınalı Ali mektup yazarak annesine sormuş. Annesi de, biz 3 şeye kına yakarız, askere gideceğe vatana kurban olsun diye, evlenen geline yuvasına kurban olsun ve kurbanlık koça Allaha kurban olsun diye şeklinde cevaplamış. Kınalı Alinin hemşehrileri olarak her sene kendisini anıtının bulunduğu alanda yaptığımız tören ve dua ile anıyoruz.
    
     -Kınalı Alinin torunu-
    
     Kınalı Alinin torunu Ali Kınalı da, babaannesinin dedesine kına yakma olayını ve sonrasında gelişen olayları hep kendilerine anlattığını belirterek, Dedem Kınalı Ali Çanakkalede şehit olmuş. Kardeşi de Sivas Zarada şehit olmuş. Her yıl düzenlenen törenle dedemi anan başta Zile Belediye Başkanımız Lütfi Vidinel ve tüm ilçe halkına çok teşekkür ediyorum. Çanakkalede savaşarak bu vatanı bize bırakanlara çok teşekkür ediyorum. Biz aynı bahçenin gülleriyiz. Bu milletin ayrı düşmesini kesinlikle istemiyorum. Dedeme annesinin yazdığı o mektuptan dolayı yetkililer bizi buldu. Dedemizin Çanakkalede şehit olduğunu söylediler ifadelerini kullandı.
    
     -Kınalı Ali-
    
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Zileli Alinin saçına Çanakkale cephesine gitmeden önce annesi tarafından kına yakılır.
     Çanakkalede komutanı, cepheye yeni gelen askerleri kontrol ederken, saçının ortası sarı Aliyi görünce, önce nereli olduğunu, ardından da saçına kınayı neden yaktığını sorar.
     Zileli olduğunu söyleyen Ali, kına içinse bilmiyorum yanıtını verir. O günden sonra Kınalı Ali diye anılan asker, annesine yazdığı mektupta, Anacağım kafama kına yaktın, burada komutanlarım ve arkadaşlarım benle hep dalga geçtiler. Sakın kardeşim Ahmete de yakma. Onla da dalga geçmesinler der.
     Aradan zaman geçer. İngilizler, tüm güçleriyle Geliboluya yüklenir ve bu cepheyi savunan askerler teker teker şehit düşer. Buraya takviye olarak giden Kınalı Alinin bölüğünden de kimse sağ kalmaz.
     Oğlunun şehit düştüğünden habersiz olan annesi, Aliye cevaben yazdığı mektubunda, Oğlum Ali, yazmışsın ki kafamdaki kınayla dalga geçtiler kardeşime de yakma demişsin. Kardeşine de yaktım. Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle seninle dalga geçmesinler. Biz de üç şeye kına yakarlar. Gelinlik kıza, gitsin ailesine, çocuklarına kurban olsun diye, kurbanlık koça, Allaha kurban olsun diye, askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsunlar diye ifadelerini kullanır.
     Bu mektubun aslı, Çanakkale Müzesinde de sergilenmektedir.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Hemşehrilerinden Kınalı Ali ye vefa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER