İzmirde Kentsel Dönüşüm Zirvesi

İzmirde Kentsel Dönüşüm Zirvesi -Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümü yaparken siyaseti bir kenara bırakarak siyaset üstü iş yaparsak daha hızlı yol almış olacağız -Türkiye genelinde elden geçmesi ger


İZMİR (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için sorumluluk noktasında olanların siyaseti bir kenara bırakması gerektiğini belirterek, Türkiye genelinde elden geçmesi gereken 6.5 milyon konut var. Salaş yapıları şehirlerimizden söküp atmalıyız dedi.
     Bayraktar, İzmir Kaya Termal Otelde, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü konulu bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, her yönüyle gelişen Türkiyenin, şehirleriyle de dünyaya iyi bir fotoğraf vermesi gerektiğini söyledi.
     Kentsel Dönüşüm Yasasının önemli kolaylıklar getirdiğini belirten Erdoğan Bayraktar, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli başta olmak üzere, afet riskinin yüksek olduğu bölgelerde kent dönüşümünün acilen yapılması gerektiğini vurguladı.
     Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün mücerret bir konu olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Biz, belediye başkanları, milletvekilleri, bakanlar, valiler olarak birinci derecede sorumluluk noktasında olan insanlarız. Devlet adına iş yaptığımızda siyaseti bir kenara bırakmalıyız. Siyaseti bir kenara bırakarak siyaset üstü iş yaparsak, daha hızlı yol almış olacağız. Belki ben de bazen siyasetin etkisinde kalıyorum. İş yaparken siyaseti tamamen unutmamız lazım. Seçim zamanında millet bunu görür ve takdir eder.
     Türkiyede nüfusun yüzde 76sının şehirlerde oturduğuna, bu oranın kaçınılmaz olarak artacağına dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi:
     Avrupada şehirleşme büyük ölçüde sanayileşmeyle birlikte planlı yapılabildi. Bizde şehirleşme ağırlıklı olarak 1950lerde başladı. Kendi yöresinde iş bulamayan insanımız şehirlere göç etti. Bu göç şehirlerin düzenli gelişmesinin önünü tıkadı. Türkiyede, 1950den bu yana yapılaşma konusunda bir sürü af çıkarıldı. Hiç birisi derde deva olmadı. 1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan konutlar mühendislik bilimine göre sağlam. 6,5 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor. İzmir metropolde 1 milyon 100 bin civarında konut var. Bunların 310 bininin değişmesi lazım.
    
     -Yasa sihirli değnek değil-
    
     Türkiyenin ciddi bir gelişme içinde olduğunu kaydeden Bayraktar, Türkiyeyi dünyada en önemli aktörlerden biri yapmak için çalışma içindeyiz. Hal böyle olunca şehirlerimizin vereceği fotoğrafın da mükemmel olması lazım. Dünyanın şehirleşmesinin getirdiği olgu bu. Biz bunu kentsel dönüşümü yaparak gerçekleştirmek zorundayız diye konuştu.
     Bayraktar, yasayı çıkarırken belediyelerden ve sivil toplum kuruluşlarından görüş almaya çalıştıklarını kaydetti.
     Yasanın eksikliklerinin olabileceğini ifade eden Bayraktar, Yasa hatasızdır demiyorum. Yürürken eksiklikleri önümüze gelecek. Yasa sihirli değnek değil, biz yasa ile vatandaşlara şunu demeye çalıştık. Gönüllülük esası önceliklidir. Riskli bir bölgede oturuyorsanız, binanızın durumunu tespit ettirin. Biz de size yardımcı olacağız. Yasanın uygulayıcıları belediyelerdir. Kentsel dönüşüm bugünden yarına değil ama mutlaka başlamamız lazım. Salaş yapıları şehirlerimizden söküp atmalıyız dedi.
     Bayraktar, Türkiyenin halen 200 noktasında kentsel dönüşümün yapıldığını belirterek, Kentsel dönüşümü millet eksenli, tarafsız yapmalıyız. Bunu inşallah İzmir olarak, Türkiye olarak yapacağız. Belediye kanunuyla kentsel dönüşüm zaten yapılıyor. Gaziantep Belediyesi sadece belediye kanununa dayanarak kentsel dönüşümü yapıyor. Şapka çıkarmak lazım diye konuştu.
     Kentsel dönüşümde sosyal donatıya, yeşil alanlara ağırlık verileceğini ifade eden Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Kentsel dönüşüm yapmak için ciddi kaynak lazım. Durum ortada, kişi başı gelirimiz 12 bin dolar. Bugün dünyanın 6. büyük ekonomisi olan Brezilya kentsel dönüşümle uğraşıyor. İnanın bizim 10da birimiz kadar başarılı değil. Biz bu tip acil işlerde birleşebiliyoruz. Biz bu işlerde siyaseti arka plana atıp yapabiliyoruz. Belediyelere kaynak aktaracağız. Samimi olmak zorundayız. Marmara depremi sırasında bir kaç saniye içinde ekonomimiz yüzde 10 küçüldü. Bir deprem olduğu zaman binaların yıkılmasını istemiyoruz. Bunun kaynağını bulacağız.
    
     -Salaş dairemden nasıl iki daire çıkarırım anlayışı yanlış-
    
     Bayraktar, İzmire önem verdiklerini vurgulayarak, İzmirin yüzü gülerse Türkiyenin yüzünün güleceğini dile getirdi.
     İzmir bizim olmazsa olmazımızdır diyen Bayraktar, Bugün Sayın Başbakan ile randevumuz vardı, inanın izin alarak geldim. Bizim halkı bilinçlendirmemiz lazım, halkın kentsel dönüşüme sahip çıkması lazım. Vatandaşın yasa çıktı ben bu salaş dairemden nasıl iki üç tane daire çıkarırım anlayışı içinde olmaması lazım. Vatandaşa sorumluluk bilincini aşılamamız lazım dedi.
     Bayraktar, kentsel dönüşümün inşaat sektöründe çok büyük gelişmelere yol açacağına dikkati çekerek, En önemlisi mühendislik sistemi çok ciddi anlamda gelişecek. Biz şu anda Çinden sonra dünyada en fazla iş alan müteahhitlik hizmeti veriyoruz. İkinci olmamıza rağmen o oranda parayı getiremiyoruz. Aldığımız işlerin teknik şartnamesini, müşavirliğini biz yapmıyoruz. Müşavirliği hangi ülke yapıyorsa malzemeyi de oradan alıyorlar diye konuştu.
     Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlunun Aydında yapılan kadın doğum hastanesi ile yapımı planlanan SGK binasının yer seçiminin kendilerine sorulmadan belirlendiği yönündeki eleştirisine karşılık Bayraktar Kadın doğum hastanesini karşılıklı diyalog içinde yapmak için çok uğraştık. Başka yer bulamadığımız için orada yaptık. SGK binası yanlış yerdeyse konuşalım yapmayalım. Biz birbirimizi uyarmak, ikaz etmek zorundayız diye cevap verdi.
     Bayraktar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun hazırladıkları kentsel dönüşüm projelerinin uzun zamandır onay beklediğini belirtmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm projeleri bana geleli 20 gün oldu. Daha evvel İçişleri Bakanlığındaydı. Kendim takip ederek, 4 tanesini Bakanlar Kuruluna gönderdim. Başbakan zannediyorum imzalamıştır. Bir iki imza eksik olabilir. Diğerlerini de imzalayacağız dedi.
     Bir katılımcının TOKİye ilişkin sorusu üzerine Bayraktar, TOKİnin yüz binlerce iyi konut ürettiğini, ancak bir hata yapıldığında büyük eleştirilerin geldiğini ifade etti.
    
     -Diğer konuşmalar-
    
     İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmirde 18 bölgede dönüştürülmesi gereken 313 bin konutun bulunduğunu belirterek, dönüştürülecek alanlarda uzlaşmanın önemli olduğunu kaydetti.
     Deprem bölgesinde bulunan İzmirde, diri fayların kentsel dönüşümü zorunlu hale getirdiğini ifade eden Kıraç, çözümde konut sahibi ile uzlaşının önemli bir etken olduğunu vurguladı.
     Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ise sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket ederek bölgenin sorunlarını masaya yatırdıklarını dile getirdi.
     Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de Manisada kentsel dönüşüm için yol haritasının belirlendiğini, yeni yerleşim yerleri için zemin etüt çalışmalarının tamamlanarak, riskli bölgelerin bütün haritalarının çıkarıldığını ifade etti.
     Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ise sanayileşen şehirlerde vahşi yapılaşmanın olduğunu, Denizlinin de bu şehirler arasında yer aldığını anlattı.
     Zolan, 2004 yılından bu yana Denizlide kentsel dönüşümde önemli mesafe aldıklarını belirterek, kentsel dönüşümlerde sadece binanın yenilenmesinin yeterli olmayacağını, kentin tamamının dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber İzmirde Kentsel Dönüşüm Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER