JAKEM kapılarını AAya açtı

JAKEM kapılarını AAya açtı -JAKEMde mayın ve bomba arama, narkotik, arama-kurtarma, ile özel operasyon konularında eğitim alan köpekler, bugüne kadar tonlarca uyuşturucu maddenin ele geçirilmesinde ve terör örgütünce döşenmiş patl


NEVŞEHİR (A.A) - Yücel Velioğlu - Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) mayın ve bomba arama, narkotik, arama-kurtarma ve özel operasyon konularında eğitim alan köpekler, bugüne kadar tonlarca uyuşturucu maddenin ele geçirilmesinde ve terör örgütünce döşenmiş patlayıcıların yerinin önceden tespitinde etkin rol oynadı.
     Son dönemde çok önemli operasyonlarda görev alan birbirinden maharetli köpeklerin yetiştirildiği Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) kapılarını Anadolu Ajansına (AA) açtı.
     Merkezde saldırganlık, dayanıklılık ve eğitilebilirlik özellikleriyle öne çıkan Belçika Malinois, Alman Çoban Köpeği, Alman Rottweiler, Kanadanın Laprador Retriever, İngiliz Golden Retriever, Amerikanın Cocker Spaniel, Alman Pointer, Alman Boxer ve Mersinin Tarsus bölgesine ait Çatal Burun cinsi köpekler eğitiliyor.
     Doğumundan itibaren ilk 8 hafta annesiyle birlikte eğitime alınan köpeklere, daha sonraki 12 haftada grup özelliğine yönelik, ikinci 12 haftada ise sosyalizasyon eğitimi veriliyor.
     Bu eğitimlerin ardından 20 hafta boyunca da branş eğitiminden geçirilen köpekler, 52. haftadaki testin ardından branşlara ayrılıyor.
     Köpekler özelliklerine göre, iz takip ve devriye, narkotik ve psikotrop madde arama, kağıt para arama ve yangın tespit, keşif, özel operasyon ile mayın ve bomba arama ya da arama ve kurtarma branşlarından herhangi birinde eğitime alınıyor.
     Buradaki eğitimini başarıyla tamamlayan köpekler, ihtiyaç duyulan birliklere gönderiliyor ve herhangi bir sakatlık durumu olmazsa 9 yaşına kadar görev yapıyor.
     Daha sonra emekli edilen köpeklerin birçoğu JAKEMde ölünceye kadar bakılıyor.
    
     -4 yılda 26 ton uyuşturucu ele geçirilmesini sağladı-
    
     2003 yılından bu yana eğitilerek birliklere gönderilen köpekler, tonlarca uyuşturucu maddenin yakalanmasında, mayın ve bombaların bulunmasında, özellikle deprem bölgelerindeki arama kurtarma faaliyetlerinde önemli rol oynuyor.
     Köpeklerin herhangi bir sakatlık ve hastalık durumunda ise Veteriner Kısım Amirliği devreye giriyor. Periyodik olarak kontrolden geçirilen köpeklerin tedavileri de bu klinikte yapılıyor.
     Bu arada, Konyadaki Zümrüt Apartmanı enkazı ile Bingöldeki depremde 6 kişinin yerini tespit ederek sağ kurtarılmasını sağlayan Leydi adlı köpeğin de bu merkezde yetiştirildiği öğrenildi
     Görevi 9 yaşında sona eren Ledinin şu anda 11 yaşında olduğu ve halen JAKEMde bakıldığı belirtildi.
     Ayrıca merkezde yetiştirilen Haydut isimli narkotik ve psikotrop madde arama köpeğinin, Diyarbakırda görev yaptığı 4 yıl içerisinde 26 ton uyuşturucu maddenin ele geçirilmesini sağladığı bildirildi.
     Komutanlık bünyesinde bulunan JAKEM Müzesinde ise başarılı çalışmalardan dolayı ödül verilen köpeklerin madalyaları, sertifikaları ve resimleri yer alıyor.
    
     -Köpek burnu gerçekten bir mucize
    
     JAKEM Komutanı Jandarma Yarbay Halil Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, JAKEMin 18 Kasım 2003 tarihinde faaliyete başladığını, bu kapsamda jandarma köpek eğitim komutanlığında köpeğin doğumundan itibaren eğitim verdiklerini ifade etti.
     Eğitimleri tamamlanan köpeklerin, Türkiyenin genelinde görev yapmakta olan jandarma birliklerine sorumlusuyla beraber göndererek emniyet ve asayiş hizmetlerinde kullanıldığını anlatan Altıntaş, şöyle devam etti:
     Emniyet ve asayiş hizmetlerinde köpeği hedeflediğimiz kokuya alıştırmak maksadıyla değişik materyaller ve oyuncaklardan istifade ediyoruz. Köpek burnu gerçekten bir mucize. Bu mucizeyi insanlığa hizmet etmek, suç ve suçluyla mücadele etmek, asayiş hizmetlerinde kullanmak maksadıyla kullanıyoruz. 9 farklı branşta yetiştirdiğimiz köpekleri kolluk kuvvetlerine gönderiyoruz.
     Halil Altıntaş, Bir köpeğin burnu sayesinde yasa dışı unsurlar tarafından yola döşenen bir mayınlar, el yapımı patlayıcılar ve tonlarca uyuşturucu madde ele geçirilebilmekte. İşte biz de bu köpekleri burada yetiştiriyoruz diye konuştu.
     JAKEM Komutanlığında aynı zamanda Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacı olan narkotik ve psikotrop madde arama köpeklerinin yetiştirilmesine başlandığını aktaran Altıntaş, Komutanlığımızda yetiştirilen köpeklerimiz, sorumlularıyla birlikte tim olarak görev yapmakta ve aynı zamanda sahil kesiminde Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde görevlerine devam etmektedir şeklinde konuştu.
    
     -Kangal itaat etmiyor
    
     Köpek Eğitim Bölük Komutanı Yüzbaşı Aydoğan Şahin de, görevlerinin Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyacı olan eğitimli köpek ve sorumlularını emniyet ve asayiş hizmetlerine yönelik olarak yetiştirmek olduğunu söyledi.
     Bu kapsamda görevlerinin damızlık köpeklerden yavru üretimini sağlamak, üretilen yavru köpekleri 52 hafta süreyle eğitime tabi tutmak, branş kurslarını tamamlayan köpekleri kıtalara sevk etmek, kıtalarda görev yapan hizmet köpeği ve sorumlularını yerinde denetlemek olduğunu ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
     Komutanlığımızda yıllık 120-140 adet arası köpek üretmekteyiz. Üretilen bu köpeklerin yaklaşık 100 tanesini hizmet köpeği olarak yetiştirip kıtalara göndermekteyiz. Köpeklerimiz Türkiyenin her yerinde görev yapmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan suç analizleri neticesinde ihtiyaç duyulan bölgelere ihtiyaç duyulan kadrolarda köpek gönderilmektedir.
     Hizmet köpeklerimiz 9 yaşına kadar görevlerde aktif olarak kullanılmaktadır. 9 yaşını tamamlayan köpeklerimiz emekliye sevk edilmekte. Bu köpeklerimize ahde vefa kapsamında kıtalarımızda ölünceye kadar bakmaktayız.
     Şahin, Türkler için önemli bir yere sahip olan Kangal köpeğini ise merkezlerinde kullanmadıklarını belirterek, Komutanlığımızda bu konuda da bilimsel araştırma yapılmıştır. Bunun sonucunda kangal köpeklerinin doğuştan gelen özelliklerinden kaynaklanan sürü psikolojisi içinde bulunmaları, itaat eğitimlerinin zor olması ve özgürlüklerine düşkün olmalarından dolayı askeri köpek olarak kullanımlarının zor olduğuna kanaat getirildi dedi.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber JAKEM kapılarını AAya açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER