Orduda denize düşen gök taşı

Orduda denize düşen gök taşı -ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Demircan, gök taşını denizden çıkarabilmek için bütçe arıyor -Demircan: Bulabilirsek bu bilimsel olarak o kadar çok şey getirecek ki bize. Güneş sist


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Ordunun Perşembe ilçesi açıklarında denize düşen gök taşını bulabilmek ve sudan çıkarabilmek için bütçe arıyor.
     Prof. Dr. Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzayın, evrenin çok büyük olduğu için her gün önemli olaylar geliştiğini, evrenin sürekli devinim halinde olduğunu söyledi.
     Şu günlerde havanın bulutlu olması nedeniyle gözlem yapamadıklarını, ancak sürekli ilgili kişi ve kurumlarla iletişim halinde olduklarını dile getiren Demircan, Örneğin Marsta yaşamla ilgili bilgiler aranıyor. Öyle bir aşamadalar ki galiba bu belirtiler çıkacak ortaya. Marsta nehir yatakları var, nehirler yok. Canlı yok, organik madde yok. Ne oldu da öyle oldu Mars- dedi.
     Demircan, Marsın dünyaya benzediğini, toprağının kırmızı renkte, verimli ve içinde demir elementinin hayli fazla olduğuna işaret ederek, Tarıma çok elverişli bir toprak. Nehirler akmış. Çay taşları var. Taşlar suyun aşındırmasıyla yuvarlaklaşmış. Sanki böyle yeni akmış da çay bir yere gitmiş. Şimdi çay yok orada. Ama yatağı duruyor. Çok heyecanlı, çok ilginç olan o çalışmalar bütün yoğunluğuyla sürüyor diye konuştu.
     İki adet 4 tekerlekli uzay aracının Marsta sürekli deney yaptığına işaret eden Demircan, şöyle konuştu:
     Her birinin değeri milyar dolar. Ama o paraları ülkeler ve A haberleri'>NASA, bütçesini ona göre oluşturup, yatırımını yapıp, adamlarını orada çalıştırıyor. Her yıl 2 uzay aracı gidiyor Marsa. Bu sadece söylediğim Mars ile ilgili. Dünyanın etrafında dolaşan 10 bin kadar uzay aracı var. Bu araçlar sürekli bilimsel deneyler yapıyor. Gelişmeler her gün her gün izleyebilen için... İşte gök taşı yağmurları var bugünlerde geminitler. Geminitler bir kuyruklu yıldızın artıkları. Dünya bu bugünlerde bu artıkların içinden geçiyor. Bu parçalar o kadar geniş alana yayılmış ki onların arasından geçiyor dünya. Her an birisi çarpabilir dünyaya. Kayan yıldız yağmuru olarak gözleniyorlar.
    
     -Orduya düşen gök taşı-
    
     Prof. Dr. Osman Demircan, göktaşlarının bazılarının dünyaya düştüğünü, bunun son örneğinin de Ordunun Perşembe ilçesi açıklarında yaşandığını anımsattı.
     Düşen gök taşının, geminitlerin bir parçası olduğunu dile getiren Demircan, şöyle konuştu:
     O parça düştü ve küçücük haberler oluşturdu gazetelerde. Televizyonlarda da iki üç cümleyle geçiştirildi. Ama düşünün, güneş sisteminin oluşumundan bir kuyruklu yıldız, milyarlarca kilometre uzaklardan geliyor, güneş sisteminin çevresinde yıllarca dolanıyor ve bir parçası dünyaya ulaşıyor. Geliyor bir de Ordunun açıklarında denize düşüyor. Ben bu konuda bütçe aradım. Acaba oraya gidip, birkaç dalgıç tutup da o gök taşını arayabilecek bütçeyi bulabilir miyiz- diye. Arkadaşlarla haberleştim. TÜBİTAKtan tanıdığım elemanlara haber ilettim. Şimdi mobese kamerasının kaydettiği o gök taşını arayacağız. Bulabilirsek bu bilimsel olarak o kadar çok şey getirecek ki bize. Güneş sisteminin oluşumuyla ilgili teorileri test edeceğiz. İçinde organik maddeler var mı- O taş bize güneş sisteminin oluşumuyla ilgili bilgiler getirecek.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Orduda denize düşen gök taşı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER