Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: -Bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Türkiyede orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: -En azından 100 yıldır s


GAZİANTEP (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Allaha şükür gururla ifade ediyorum ki Türkiyede orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor dedi.
     Eroğlu, Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan Dülük Tabiat Parkı içindeki Türkiyenin en büyük biyolojik göletinin açılışında, Antep savunmasının sembol isimlerinden ilçeye adını veren Şehit Kamil ve annesini rahmetle anarak başladı.
     Projeyi duyunca duygulandığını ifade eden Eroğlu, Anlamlı bir açılıştayız. Vatandaşlarımızın yeşile ihtiyacı var. Binlerce insan burada mesire alanı ihtiyacını gideriyor. Çoluğu ve çocuğuyla burada vakit geçiriyor. Dostluklar pekişiyor dedi.
     Dostlukların pekişmesi açısından ormanların önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:
     Talep geldiğinde memnuniyetle belediyemize verelim, Gaziantepin hizmetine sunsun diye talimat verdim. Esasen benim düşüncem şudur; her şey insan içindir. İnsani yaşat ki devlet yaşasın mantığıyla hareket etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Sadece Gaziantepte değil bütün Türkiyede kent ormanları, tabiat parkları kuruyoruz. Şu ana kadar kurduğumuz kent ormanları sayısı 103e ulaştı. Kent ormanlarına insan giremiyordu. Sadece orman işletmesi görevlileri giriyordu. İnsanlar istifade edemiyordu, hatta insanların girişi bile yasaktı. Ağaç sevgisini vatandaşlara yerleştirmenin esası, bu kent ormanlarının açılmasıyla gerçekleşti.
    
     -Ağaçlandırma çalışmaları-
    
     Bakan Eroğlu, Türkiyede ağaçlandırma çalışmalarının çok hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.
     1 Ocak 2008de ağaçlandırma erozyon kontrol seferberliği ilan ettiklerini ve hedefi çok büyük tuttuklarını dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:
     2 milyon 300 bin hektar. Yani 23 milyon dekar alanda çalışma yapacağız. Yıl sonuna kadar hedefi de aşacağız. 24 milyon dekar alanda çalışma gerçekleştirmiş olacağız. Bu çalışma ülkemiz için fevkalade faydalıdır. Ormanlar olmasa havayı temizlemek mümkün değil. Biliyorsunuz iklimler değişiyor. Buna karşı mücadelede en önemli unsur bu gördüğünüz tabiat varlıkları, ormanlarımızdır. Bu nedenle ormanlarımızı çoğaltıyoruz. Hatta bütün dünyada orman varlıkları azalırken, Allaha şükür, gururla ifade ediyorum ki Türkiyede orman varlıkları hem odun serveti olarak hem de alan olarak artıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz.
     Eroğlu, Gaziantepte bal üretimi için bal ormanı kurma kararı aldıklarını belirterek, ayrıca kente bir tane daha tabiat parkı yapılacağı müjdesini verdi.
     Gaziantepe 3 milyar 819 milyon 871 bin TLlik yatırım yaptıklarını anlatan Eroğlu, Şimdiye kadar bu yoktu. Geçmiş hükümetler Gaziantepi unutmuştu. Bu yıl sonuna doğru bu rakam 5 milyar TLye ulaşacaktır. Bakanlık olarak Gaziantepi 2012-2013 yılını hamle yılı ilan ettik. Çetintepe, Doğanpınar ve Ardıl Barajının temelini bu sene atacağız. 18 adet dere ıslahı gerçekleştireceğiz diye konuştu.
     Eroğlu, Gaziantepin orman alanı açısından fakir bir il olduğuna dikkati çekerek, 183 bin 350 dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapacağız. 18 milyon fidanı toprakla buluşturmuşuz. Ayrıca Gaziantepte 4 adet otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kuracağız ifadelerini kullandı.
     Hükümet olarak Gaziantepin yanındayız. Faaliyetler yıldırım hızıyla devam edecektir. Ne gerekiyorsa onu da yapmak bizim boynumuzun borcudur diyen Eroğlu, Muhteşem olmuş dediği parkı hizmete sunan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğluna teşekkür etti.
    
     -Su aktı, biz baktık
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de En azından 100 yıldır su aktı, biz baktık. Orman fakiriyiz dedik, su fakiriyiz dedik ama bunun için ne yapılması gerektiğini, gereğini bir türlü yapamadık. Bunun için gerekli cesur adımları atamadık. Şimdi su akıp, biz bakmıyoruz dedi.
     Hükümetin 2023 vizyonunda çok önemli bir başlığın olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:
     Bu başlık, yaşanabilir çevre oldu. Çünkü yüce Mevlam insanı yaratırken, çevresiyle bir yaratmış. Gözümüzü kapatıp, nasıl bir dünya istiyoruz dediğimizde hepimiz, cennet gibi bir dünyayı arzu ediyoruz. Cenneti de hayal ettiğimiz zaman kafamızda yeşili ve suyu tasavvur ediyoruz. Bu bizim fıtratımızda olan bir şey. Yaşadığımız çevreyi de yeşillendirmek, daha sulu ortamlarda, ferah ortamlarda yaşamak insan olarak en büyük talebimiz. Kentleşme, göç ve modernleşme bu talebi bir türlü değiştirmedi, daha da artırdı. Çünkü, şehir insanı, hafta sonu yeter, bir nefes alalım, ailemizle gidip bir muhabbet edelim, yeşilin içinde haftanın yorgunuluğunu atalım, dostluğumuzu pekiştirelim dediğinde çok fazla yere ihtiyaç var.
     Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da Bi Dünya Yeşil projesiyle her yıl mart ve nisan aylarında yaptıkları ağaçlandırma çalışmasına devam ettiklerini belirtti.
     Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hizmetlere katkısından dolayı Vali Erdal Ataya, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da bakanlar Eroğlu ve Şahine hediye takdim etti.
     Hediye takdiminin ardından açılış kurdelesi kesilerek gölet hizmete açıldı.
     Bakanlar Şahin ve Eroğlu ile beraberindekiler daha sonra gölet çevresinde bir süre gezdi ve fidanlara su verdi.
     Göletin açılışına, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Halil Mazıcıoğlu ve Ali Şahin ile Vali Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ile davetliler katıldı.
    
     -Biyolojik Gölet-
    
     Şehitkamil Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiyenin en büyük biyolojik göleti, Dülük Tabiat Parkı içinde yer alıyor. 20 bin metrekarelik park içindeki gölet 5 bin 200 metrekarelik alanı kaplıyor. Gölet, kendi içindeki su birikintisiyle, mikro organizmalarla, planktonlarla kendi kendini temizliyor.
     Ayrıca göletin etrafında yaklaşık 155 ayrı cinste 11 bin 335 ağaç ve mevsimlik bitki bulunuyor.
     Yaklaşık 3 milyon TLye mal olan göletin, turizme ve istihdama katkı sağlaması bekleniyor.
    
     Haber: Orhan Çiçek / Adem Yılmaz / Sevil Çelik
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER