Sakıkın ifadeleri Malatya Başsavcıvekilliğinde

Sakıkın ifadeleri Malatya Başsavcıvekilliğinde -Ergenekon Davasında tanık olarak dinlenen ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırımın Malatyada düşen uçakta ölenler arasında bulunduğunu ileri süren Şemdin Sakıkın ifade tutanakları Ma


MALATYA (A.A) - Ensar Özdemir - Ergenekon Davasında tanık olarak dinlenen ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırımın Malatyada düşen uçakta ölenler arasında bulunduğunu ileri süren Şemdin Sakıkın ifade tutanakları Malatya Başsavcıvekilliğine iletildi.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği ileri sürülen Albay Kazım Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 10. Maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talebi üzerine Şemdin Sakıkın 6 Kasım 2012 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmada verdiği ifadenin tutanakları Malatyaya ulaştırıldı.
     Şemdin Sakık, Ergenekon Davasında verdiği ifadede, 2001de Malatyada düşen casa tipi uçakta ölenler arasında Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırımın da olduğunu iddia etmiş, Kuzey Iraktan kendisini getiren 5 kişilik ekibin başında da onun bulunduğunu ileri sürerek, "Demirel döneminde Yıldırım, Çankayaya gitti mi, Çiller ile görüştü mü, beni getirmek için kimden emir aldı, kimin emrinde çalıştırıldı bilemiyoruz. 1993te yıldızı parlayan Yıldırımdır" demişti.
     Sakıkın iddialarını araştıran savcılığın, gerek görülmesi halinde uçak kazasında ölenlerin mezarlarını açtırabileceği belirtildi.
     Öte yandan, Kazım Çillioğlunun ölümüne ilişkin hazırlanan 62 sayfalık bilirkişi raporunda, olayda adı geçen Mahmut Yıldırımın öldüğüne ilişkin resmi kayıtlarda herhangi bir bilgi bulunmadığının yer aldığı kaydedildi.
    
     -Kazım Çillioğlu soruşturması-
    
     Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak intihar ettiği sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlunun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı.
     Gökhan Çillioğlu, 2010 yılı sonunda savcılığa başvurarak babasının suikast sonucu öldürüldüğünü ileri sürmüş, ailenin başvurusu üzerine Erzuruma gönderilen dosyayı inceleyen savcılık, görevsizlik kararı vererek dosyayı Malatyaya göndermişti.
     Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlunun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı 700ün üzerinde kişinin ifadelerine başvurulmuştu.
     Savcılık ayrıca, Çillioğlunun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzcede bulunan mezarının açılmasına karar vermişti.
     Mezarından alınan örnekler üzerinde İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlunun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti.
     Soruşturmada, Albay Kazım Çillioğluna ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin de sahte olduğu belirlenmişti.
     Soruşturma kapsamında ifadesi alınan gizli tanık, kendisinin de bulunduğu bir ortamda, Mahmut Yıldırımın, ölümünden kısa bir süre önce tartıştığı Çillioğluna "Senin defterini dürdüm" dediğini iddia etmişti.
     Bu iddia ve soruşturma dosyasında yer alan başka bilgiler dolayısıyla savcılığın talebi üzerine Yıldırım hakkında hakkında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmıştı.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Sakıkın ifadeleri Malatya Başsavcıvekilliğinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER